Шо станеться з містом, якщо мером буде жінка

Що зроблено в Ірпені за останні три роки?

27.10.2018 12:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Права Ірпеня

За останніх три з половиною роки Ірпінь змінився до невпізнаваності. Місто розквітло, помолоділо. За цей час реалізовано понад 200 соціальних інфраструктурних проектів: з’явилися нові дороги, парки, дитячі садки, медичні заклади, спортивні об’єкти. Ірпінь став яскравим прикладом того, як у рамках децентралізації можна за короткий час навести лад у кожному місті України. «Правда Ірпеня» зібрала найбільш вагомі досягнення, які були успішно реалізовані у нашому місті за цей час.

Читайте також

Ольга Шахін стала меценатом пам'ятника С.Петлюрі в Тернополі
На Тернопільщині Асоціацію жінок «Дія» очолила Ольга Шахін

Інфраструктура

Всі добре знають, що декілька років тому Ірпінь не міг похизуватися якістю доріг. Але з 2015 року це питання стало одним із основних і перебувало на особливому контролі керівництва міста.

За цей час збудовано стратегічно важливу дорогу, що з’єднала центральну частину Ірпеня зі Стоянкою. Здійснено капітальний ремонт вулиці 74-ї Стрілецької Дивізії, проїжджої частини вул. Щаслива.

2016 рік в Ірпені був оголошений Роком доріг. Тільки за цей рік у місті капітально відремонтували близько 20-ти вулиць. Загальна протяжність нового дорожнього покриття складала більше 14 тисяч метрів, прокладено тротуарів і велодоріжок загальною довжиною 12 тисяч метрів.

У 2017 році повністю оновили вулицю імені Заріфи Алієвої і відкрили стратегічно важливу об’їзну дорогу по вулиці Підгірній, що допомогло розвантажити затори на залізничному переїзді. Цього року поклали новий асфальт і тротуарне покриття по вул. 10-та Лінія, Троїцька, Кірічека, Личака, Українська тощо.

Ірпінь долучився до Європейської ініціативи з енергоефективності, підписавши у числі 32 українських міст Угоду мерів. Також продовжили утеплення бюджетних установ, встановлення LED-ліхтарів та запровадження енергоощадних технологій. В Ірпінській міській раді почав працювати енергоменеджер.

Читайте також

Замість сприяння розвитку підприємництва, уряд бажає просто його знищити - голова ТОГО «Підприємці Галичини» Ольга Шахін

Також збудували новий автовокзал і реконструювали площу імені авіаконструктора Антонова.

За рік роботи нового міського голови вперше в Ірпені з’явилися світлофорні об’єкти. Вони встановлені на перехрестях вулиць Садової та Університетської, Грибоєдова та Соборної, Пушкінської та Університетської, Соборної та Садової.

Замінено старі мережі водопостачання, збудовано 4 свердловини. Встановлено 20 зупинок громадського транспорту. Біля кожної зупинки облаштовано “кишені” для автобусів, тротуари.

Крім цього, в Ірпені відкрили перші громадські вбиральні та встановили 20 рекламних тумб для безкоштовних оголошень.

Ще одна цікава ініціатива – програма “Безпечне місто”. В Ірпені встановлені камери відеоспостереження, тому на правопорушення можна оперативно реагувати. А поліція має надійну доказову базу.

У червні 2016-го року мешканці мікрорайону СМУ отримали ще один приємний подарунок. Це парк дерев’яних скульптур “Покровський”. Раніше на тому місці був справжній смітник, збиралися підозрілі компанії, бродили безпритульні собаки. Сьогодні ж це улюблене місце відпочинку дітей і дорослих.15 червня місто отримало свою найбільшу зелену зону відпочинку – парк “Центральний”. Серед інших він вирізняється великою зоною барбекю з оригінальними мангалами-оленями, красивою штучною водоймою, комфортним і безпечним дитячим майданчиком, а ще тут вперше у місті запрацювала безкоштовна мережа Wi-Fi.

Найбільш очікуваною зміною року 2016-го для Ірпеня та його жителів стало завершення реконструкції центральної площі та вулиці Т. Шевченка. Капітальні роботи зі зміни усіх підземних комунікацій, будівництво системи водовідведення, облаштування зовнішнього вигляду території тривали майже п’ять місяців. Центральна площа набула абсолютно нового вигляду.

Ще однією родзинкою міста є нещодавно відкрита площа Творчого Духу. Тут встановлена однойменна стела авторства скульптора Михайла Озеровського. В основі стели 4 барельєфи із зображенням різних видів мистецтва, а на вершині – муза з лавровим вінком.

Загалом сьогодні в Ірпені облаштовано 16 зелених зон. Одинадцять із них створено всього за два роки. Цей факт зафіксовано у Національному реєстрі рекордів України.

Медицина

Подією 2015-го року у сфері медицини регіону стало відкриття Міської дитячої поліклініки на вулиці Садова. Вона розмістилася у капітально реконструйованому приміщенні старої поліклініки. Сьогодні тут працюють вузькі спеціалісти і дитячі лікарі-стоматологи, розміщені рентген-кабінет, кабінет масажу, апарат УЗД, кардіографи, нові стоматологічні установки з компресорами.

У вересні 2015 року в Ірпені відкрито антигіпертензивний центр. Це перший заклад такого типу на Київщині. Спеціально для нього відремонтовано й обладнано окреме відділення міської поліклініки. Крім цього відкрито дві амбулаторії сімейної медицини: на вулиці Ніжинській та на вулиці Михайлівській.

Читайте також

На головній мистецькій події Тернопільщини Ольга Шахін презентувала громадську організацю «Асоціація жінок України «ДІЯ»

У червні 2016-го року мережу ірпінських медичних закладів первинної допомоги поповнила ще одна амбулаторія сімейної медицини. Її відкрили на першому поверсі сучасної новобудови на вулиці Северинівській. Саме на цю амбулаторію ірпінці чекали найбільше, адже вона з’явилася у мікрорайоні, який фактично відрізаний від усіх медичних закладів залізничною колією. В амбулаторії працює кабінет для щеплень, маніпуляційний та процедурний кабінети. Для наймолодших відвідувачів є дитяча кімната. Амбулаторія обслуговує близько 20 тисяч пацієнтів.

Також минулого року Ірпінь отримав свій пункт швидкої допомоги і новий сучасний реанімобіль для центральної міської лікарні. У приміщенні дитячої лікарні оновили кімнату відпочинку для дітей, а в амбулаторії №1 відкрили денний стаціонар. На повну силу запрацював новий хірургічний блок травматологічного відділення Ірпінської міської лікарні в Бучі та новостворений мамологічний центр, який в перші місяці показав чи не найкращі результати.

Освіта

Як відомо, питання шкіл та дитсадочків є болючим чи не для кожного міста. Не є винятком й Ірпінь. Саме тому керівництво взяло цю проблему на особливий контроль.

Дитячий садочок “Бджілка” – це перший комунальний дитячий садок, збудований в Ірпені за 24 роки незалежності. Розрахований він на 75 місць.

Зустрів своїх перших відвідувачів найкращий в області дитсадок “Колібрі” – другий комунальний садок, відкритий в місті за три роки. Крім цього, завершується будівництво третього комунального дитсадка по вул. Курортній. У дошкільному начальному закладі №1 “Лісова пісня” відкрили першу в Ірпені групу інклюзивної освіти для особливих дітей. У нове приміщення у центрі міста переїхав Ірпінський центр позашкільної освіти.

Не припиняється добудова існуючих шкіл. Влітку площа деяких із них суттєво зросла. Зокрема, у школі №17 добудували новий корпус на 19 класів, а у ЗОШ №2 надбудували третій поверх на 8 класів.

У кожній школі збудовані сучасні багатофункціональні спортивні майданчики, відкрито 6 профільних класів.

Відкрито дитячо-юнацький клуб “Дивосвіт”. Це перший в Ірпені та Київській області комунальний заклад створений для соціалізації дітей і молоді з особливими потребами, де з ними безкоштовно займаються психологи, масажист, проводяться творчі та освітні заняття. 

Культурно-мистецьке життя

Квітень 2016-го увійшов в історію розвитку шахово-шашкового спорту в Ірпені. По вулиці Ярославській був відкритий новий клуб для юних фанатів всесвітньовідомих інтелектуальних ігор. Приміщення клубу оформлено так, що сама атмосфера надихає гравців до перемоги. Сьогодні близько півтори сотні дітей міста навчаються грі у шашки і шахмати.

У 2017 році розпочалося відродження унікальної території Будинку творчості письменників України, відкрито ще один парк в місті – парк  Письменників.

На оновленій центральнiй площі міста  встановили одну з найбільш живописних скульптур в Україні – пам’ятник молодому Тарасу Шевченку.

“Подією десятиріччя” стало повернення Будинку культури у комунальну власність Ірпеня.

Проведено три великі  заходи всеукраїнського масштабу: книжковий фестиваль “Irpin Book Fest”, поетично-бардівський фестиваль “Ірпінський Парнас” і три художні пленери “Намальований Ірпінь”.

До Дня Незалежності Ірпінь отримав ще один вагомий подарунок – книгу Анатолія Зборовського “Історія Ірпінського краю”. А у жовтні 2018 вийшла збірка поезій «Римований Ірпінь», до якої увійшли твори, присвячені Ірпеню та місцевому Будинку творчості письменників.  Загалом представлено 126 авторів. Серед них – сучасні поети, а також класики української та світової літератури, зокрема, Ліна Костенко, Максим Рильський, Володимир Сосюра, Борис Пастернак та ін. Книга проілюстрована фотографіями з краєвидами та архітектурою сучасного Ірпеня.

Соціальна сфера

У 2015 році оперативно відреагували на ситуацію в країні і відкрили Громадський центр для внутрішньо переміщених осіб. Ця громадська ініціатива, успішно реалізована за підтримки Ірпінської міської ради. Новий центр спрямований на інтеграцію переселенців у місцеву громаду. У центрі працюють юристи, дорослі та дитячі психологи, надається гуманітарна допомога, проводяться освітні, мистецькі та оздоровчі заходи для людей похилого віку.

Важливим питанням у зв’язку з ситуацією у зоні АТО стало забезпечення житлом учасників антитерористичної операції. Ірпінь – єдине місто в Україні, де учасникам АТО виділено 50 квартир, 200 земельних ділянок і 92 земельні ділянки під садівництво. Вперше в Україні наше місто фінансово підтримало підприємницькі ініціативи учасників АТО в рамках конкурсу “Startup Irpin”. І вже три  переможці  конкурсу Денис Дудник, Володимир Шиповський і Віталій Івахненко успішно розвивають свою справу.

Комунальні підприємства

У 2015 році було засновано комунальне підприємство “Управління житлово-комунального господарства “Ірпінь” Ірпінської міської ради засновано (об’єднано три комунальних підприємства в одне).

У березні 2016 року в Ірпені стала до роботи принципово нова комунальна структура – “Муніципальна варта”. З того часу кожен мешканець міста може звернутися на цілодобову гарячу лінію 60-400 та повідомити про незадовільну роботу комунальних служб, аварійні ситуації, порушення правил благоустрою чи заявити про хабарництво чиновників.

Також у місті розпочало роботу комунальне підприємство “Служба захисту та лікування тварин”. У ньому створено два основних підрозділи: комунальна ветеринарна клініка та служба захисту тварин. Клініка буде облаштована на базі приміщення теперішньої державної ветеринарної лікарні.

Варто зазначити, що комунальники Ірпеня почали працювати в нових адміністративних будівлях. Так, на території підприємства “УЖКГ “Ірпінь” відкрили нову адміністративну будівлю. Покращилися умови праці і для працівників КП “Ірпіньводоканал”. Автопарк водоканалу поповнився новою технікою – новим екскаватором вартістю 3,5 млн. грн.

Цього року продовжили оновлювати автопарки ірпінських комунальних підприємств. 4 легкових “Сітроєна” придбано для медиків. 2 “Рено Докер”, обладнаних GPS-навігаторами, отримала Муніципальна варта. Також для інспекторів Муніципальної варти закуплено шість нових велосипедів для патрулювання. Новий “Фіат” зменшить навантаження на стару “Волгу” управління праці і соціального захисту населення. А ще один “Фіат” стане першим спецавтомобілем КП “Служба захисту та лікування тварин”. Також ключі від 3-х нових автомобілів отримали водії УЖКГ “Ірпінь” та Ірпіньводоканалу.


Спортивна сфера

У 2015 році відбулась реконструкція спортивної школи Ірпінської ДЮСШ (дитячо-юнацька спортивна школа). Після відкриття тут діє цілісний спортивний комплекс із футбольного, баскетбольного і волейбольного полів. Поруч – тенісний та гімнастичний майданчики.

Реконструйовано міський стадіон. З’явилось футбольне поле зі штучним покриттям, трибуни на 1000 місць, 2 тенісних корти, бігова доріжка довжиною 350 метрів, тренажерний комплекс. Також для дітей встановлено 8 ігрових майданчиків: по вулицях Паризької Комуни, Шевченка, Квітневій, у скверах Сидорука та Миру, біля міської дитячої поліклініки по вулиці Садовій, у дворі навпроти факультету податкової міліції, у міському парку ім. В. Правика.

Наприкінці липня в Ірпені відбулося грандіозне відкриття центрального міського стадіону “Чемпіон”. Тут є глядацькі трибуни на 800 місць, футбольне поле, тенісний корт, баскетбольний і тренажерний майданчики, зона для StreetWorkout, бігова доріжка і дві зали з м’яким покриттям.

Ірпінь – місто, яке приймає змагання не лише всеукраїнського, а й міжнародного рівня. Цього року тут відбулися змагання  VІI чемпіонату світу з футболу серед діаспорних команд. Крім цього, ірпінські спортсмени завойовують перші місця у різних видах спорту.

Міжнародні зв’язки

Ірпінь вже співпрацює з містами: Борна (Німеччина), Піш (Польща), Алітус (Литва), Паневежис (Литва), Молодечно (Білорусь) та Мцхета (Грузія). Зокрема, з м. Борна налагоджена співпраця в освітньому та протипожежному напрямках.

Важливим досягненням для Ірпеня є партнерство з американським Мілуокі. Керівництво Мілуокі високо оцінило інтенсивний розвиток Ірпеня, сучасні підходи в управлінні містом, прозорість та відсутність корупції. Мілуокі став сьомим іноземним містом-побратимом Ірпеня.

А скільки всього залишається за кадром! І все це, повірте, може бути реальністю у кожному українському місті. Доведено Ірпенем.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Права Ірпеня