Маргарита Христюк

Маргарита Христюк

тренер особистісного росту, психолог, арт- терапевт, арт- коуч

Емоційні гойдалки або колір настрою синій, червоний, чорний, білий

29.10.2018 19:49   Автор : Маргарита Христюк
Джерело: TeNews

«Давай вище, вище, ще вище». Дитинство, дитячі майданчики, сміх, гойдалки. Розкачуєшся, збільшуєш амплітуду і ось гойдалка вже готова зробити повний оберт на всі 360 градусів…СТОП!

Гойдалка робить реверс у зворотному напрямку і повертається у своє звичне положення, щоб людина змогла зійти. Зійти з гойдалки в реальності, на майданчику, набагато легше, ніж зробити це в емоційному плані.

Піковий стан радості – піковий стан роздратування, вища точка похвали себе – нижча точка знецінення себе, миттєве підняття настрою, глибоке захоплення – різке піке до злості, агресії. Знайомо? Це – емоційні гойдалки. Стан раптовий, непередбачуваний, миттєвий, але піддається дресируванню і контролю.

Качнуло вверх (емоції зі знаком «+»)- безмежне захоплення, всепоглинаюча радість, бажання обійняти весь світ. Всесильна сила, гучний сміх, шалена щедрість, відчуття втрати ліку часу і реальності і т.д. І це все триває короткий проміжок часу. Своєю такою поведінкою ми привертаємо увагу до себе. Оточуючі в повному нерозумінні, що з нами відбувається, джерело нашої великої радості їм невідоме. Кожен підходить і питає: «Що? Чому? Як?

Качнуло вниз (емоції зі знаком «-») – не так сказали, не так подивилися, не так сіли, не так дихнули, не так ковтнули. Злість, гнів, агресія, роздратування, крик, істерика. Добряче хитнуло. Як запальничка загорілася людина і погасла, але запальничку ви самі включаєте. Ви її власник. Чому запалюєтеся? Тому, що всередині ви вже прийняли рішення. Наприклад, якщо є щось, що не по-моєму я буду: кричати, злословити, гніватися, ображатися, лаятися, вцілому всіма можливими способами показувати, ні ви не правильно думаєте, говорите, робите.  Вени на лобі проглядаються, і ви так само привертаєте увагу до себе. Кожен думає, як вас заспокоїти і що робити.

Всі з нас, хоча б, раз у житті проживали такі стани безмежного + і -. А потім приходили ВОНИ: спустошення, стан «вижатий лимон», руки- граблі, думки- пластилін і навіть ручка в руках  - це важка ноша. А потім відновлювальний процес: шукаємо точки опори (якщо вони є), йдемо до психолога (якщо зовсім сутужно), йдемо в спортзал( якщо не зовсім сутужно), їдемо на природу, дихаємо. Час витрачаємо на відновлення а могли б… Ну, не будемо: якщо – не якщо. Треба виправляти те, що заварили і зварили.

Але чи існують способи не сідати на емоційні гойдалки? Звісно, так! Якщо ви самі того захочете. Але як? Дивіться нижче:

1. Згадайте ситуацію, в якій ви біжите на ці гойдалки

2. Думки в такий момент пішли по гриби, емоції тримають першість. Як в тілі відчуваєте, що починаєте бігти?

3. Які слова рвуться назовні?

4. Спробуйте визначити, що це: злість, роздратування, гнів, агресія?

5. Виробіть звичку в таких ситуаціях сказати собі : СТОП

6. Почніть рахувати до 10, на цифрі 5 почне попускати, долічіть до кінця, видихніть

7. Переведіть фокус уваги

8. Знайдіть в просторі предмет і дайте йому декілька характеристик

9. Постукайте п’ятками об підлогу, так ви відчуєте опору

10. Поверніться до ситуації. Ще хочеться далі розвивати ситуацію?

11. Якщо відчуваєте, що все – таки сіли на гойдалку, вставайте і вперед до фізичних навантажень

І це не працює? Тоді, подумайте, чому вам важливо живити, доглядати, поливати свої гойдалки зі знаком + і -? Кому, на кого, проти кого спрямований цей шантаж. В першу чергу, як мінімум на вас самих. А, що вам дає цей потік? Які «бонуси» ви отримаєте від безмежної радості і всепоглинаючої злості? І тут треба бути сміливим, що б зізнатися собі в цьому. Спробуйте!

Зберегти рівну вагу емоцій можна тоді, коли не перегинаєш палку і не граєш у гру : «Чому на всі питання, є мільйон питань «чому»? Проживайте різні емоції, але ніколи і ні за що на нагнітайте радість і прикрощі. Не їжте вчорашній суп і не пийте вчорашню холодну каву!

Маргарита Христюк


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews