Інна Собко

Інна Собко

журналіст, кореспондент м. Острог

На Острожчині спостерігали за птахами заплави річка Збитинка (Фото)

31.10.2018 23:31   Автор : Інна Собко
Джерело: RvNews

У неділю, 28 жовтня, на території Національного природного парку «Дермансько-Острозький» відбулась орнітологічна екскурсія «Заплавою річки Збитинка» навколо Новомалинського водосховища.

null
Фото Оксани Головко

 

null
Фото Владислава Гедзюка

 

null
Фото Владислава Гедзюка

Екскурсію для учасників рівненської міської молодіжної громадської організації «Екоклуб» проводив волонтер національного парку – юний, але досвідчений орнітолог з Рівного Владислав Гедзюк. Під час мандрівки учасники екскурсії мали змогу побачити та почути про близько 40 видів птахів. З найважливіших знахідок – перша для території національного парку реєстрація рідкісного виду, занесеного до Червоної книги України, – жовни зеленої. Цікаво також було спостерігати за водоплавними птахами – крижнями, лебедями-шипунами, свищами, лисками, чирянкою великою та малою, пірникозою великою та чорношиєю, бакланами великими. А одній з учасниць екскурсії Марині Галушко вдалось побачити надзвичайно красивого і яскравого птаха – рибалочку!

null
Фото Оксани Головко

 

null
Фото Владислава Гедзюка

 

null
Фото Владислава Гедзюка

Окрім того, відвідувачі парку оглянули мальовничі руїни Новомалинського замку та насолодились осінніми краєвидами Малого Полісся в заплаві річки Збитинка.

- Подібні екскурсії – це, найперше, гарна можливість цікавого проведення дозвілля, адже спостереження за птахами, або birdwatching, користується величезною популярністю в розвинених країнах. По друге – популяризація природоохоронних територій та їх ролі в збереженні біорізноманіття. І також, це розвиток аматорської науки загалом, адже учасники екскурсії отримують знання про ті чи інші види та в подальшому, за бажанням, можуть поглибити їх та самостійно збирати інформацію про поширення деяких видів птахів, чи брати участь в природоохоронних акціях, міжнародних обліках тощо, – наголосила Оксана Головко, начальниця відділу наукової, еколого-освітньої роботи та рекреаційного благоустрою Національного природного парку «Дермансько-Острозький».

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews