Завалів на ретро світлинах та малюнках

06.11.2018 17:13   Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко
Джерело: TeNews

Продовжуємо знайомити читачів Новин Тернопільщини із цікавими ретро світлинами. Сьогодні до вашої уваги фото села Завалів Підгаєцького району Тернопільської області, які раніше не публікувались на нашому ресурсі.

Завалів є одним із найстаріших сіл Галичини, яке згідно з переказами, до ХІІ століття називалося Зелений Дуб. Проте історичних доказів існування Зеленого Дуба немає, є лише перекази, а згадка про існування його тут у VIII столітті є в літописних записах Західної Словенії.

На фото можемо побачити Завалівський замок, який не зберігся до наших часів. Він проіснував до Другої світової війни. Власниками замку були шляхтичі Маковецькі (зокрема, теребовлянські старости Рафал Казімєж Маковєцкі, його син Лука Францішек). З 1689 року — гетьман великий коронний Станіслав Ян Яблоновський; його онук Юзеф Aлександeр надав кошти для фундації шпиталю в містечку. Пізніше — шляхтичі Рачинські (в середині XIX ст. маєток купив Климентій Рачинський).

Тетяна Яцечко-Блаженко

null
Замок, Завалів, 1905 р.

 

null
Замок, Завалів, 1915 р.

 

null
Замок, Завалів, 1915 р.

 

null
Руїни замку в Завалові, 1917 р.

 

null
Руїни замку в Завалові, 1917 р.

 

null
Панорама міста Завалів, 1930-ті роки.

Джерело: https://polona.pl


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews