Присвятити життя культурі: історія острозької співачки Лідії Змєєвої (Фото)

09.11.2018 22:23   Опубліковано : Інна Собко
Джерело: RvNews

Глибокий та ніжний альт Лідії Змєєвої  понад п’ятдесят років звучить зі сцени. ЇЇ талантом свого часу насолоджувались у Березному, Рівному, Києві та Німецькому Постдамі.  Вона – лауреатка Всесоюзного та Всеукраїнських конкурсів народної творчості, культової програми українського радянського телебачення «Сонячні кларнети».  

null
Фото надане Лідією Змєєвою

 

null
Фото надане Лідією Змєєвою

Пані Лідія співає усе своє життя, і, власне,  пісню називає своїм життям.  2018 рік для співачки особливий, адже рівно 50 років тому розпочалась її творча діяльність, коли в 1968 році вступила до Дубенського культосвітнього училища (нині Дубенський коледж культури і мистецтв) на відділення хорового співу. Окрім роботи методистом Районного будинку культури пані Лідія уже багато років є солісткою народного аматорського ансамблю народної музики (кер. Ігор Федоров) та народного аматорського хорового колективу (кер. Михайло Крех). До речі, хором жінка уже багато років опікується.  Окрім того,  Лідія Антонівна за свій творчий шлях була солісткою низки колективів та ансамблів, співала у дуеті із відомими на Рівненщині та за кордоном виконавцями. Зокрема вона з теплом згадує роботу в дуеті із Романом Кобедяком. Також талановита острожанка  і сама була керівником вокальних ансамблів та хорового колективу району.  А ще пані Лідія красива, тендітна жінка й любляча мама двох дітей – сина Сергія та дочки Валентини, які подарували для неї чудових онуків – Марію та Артема. З нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та аматорів народного мистецтва ми поспілкувалися із талановитою острожанкою.

null
Фото надане Лідією Змєєвою

Лідіє Антонівно, чи пригадуєте Ви свій перший виступ?

Співати я почала ще зі школи. Власне, творчий потенціал у мені відкрила моя вчителька Острозької середньої школи-інтернат Емма Іванівна Вишнякова. Вона вчила мене танців та співу. І якось мені так добре запам’яталося, що першою піснею, яку я виконала перед глядачами, була «Вчителько моя». Уже тоді я зарекомендувала себе як дуже активну, й окрім школи встигала співати та танцювати у будинку піонерів. І, зокрема, разом із його танцювальним колективом я вперше виступила на серйозному конкурсі в Києві.

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото надане Лідією Змєєвою

Друзі та рідні звертаються до Вас на ім’я Ляля, це Ваш творчий псевдонім?

Зізнаюсь, що до школи я навіть не підозрювала, що маю ім’я Лідія. Вдома мене називали тільки Ляля. Саме мама хотіла так мене назвати. І хоч на сцені мене завжди оголошували як Лідія Змєєва, усі рідні, близькі, друзі та знайомі й досі називають мене Ляля.

Чи є у Вашому репертуарі пісня, яку Ви найбільше любите виконувати?

Я обожнюю українські народні пісні. Як на мене, саме у них уся душа народу. Також мені подобаються твори наших місцевих авторів та музикантів, зокрема Миколи Тимощука, баяніста з Березного Володимира Козака. Я захоплююсь творчістю української співачки Раїси Кириченко. ЇЇ пісні просто неперевершені – глибокі, чуттєві та змістовні. Та найважливіше, я люблю співати у супроводі ансамблю.

null
Фото надане Лідією Змєєвою

 

null
Фото надане Лідією Змєєвою

Пані Лідіє, у Вашому списку уже, мабуть, сотні концертів, чи був серед них той, який вам особливо запам’ятався?

Кожен виступ для мене є особливим, бо це неймовірна енергія, яку ти отримуєш від виконання пісень, від музикантів та глядачів. Цей рік для мне, як артистки, є знаковим. Навіть важко уявити, що цьогоріч рівно 50 років моєї творчої діяльності. Напевно тому мені зараз пригадується двогодинний грандіозний концерт, який було організовано з нагоди 30-річчя моєї творчості.

null
Фото Інни Собко

Лідіє Антонівно, розкажіть про Вашу роботу сьогодні та поділіться своїми планами.

Наразі я продовжую працювати методистом у районному будинку культури: виступаю на сцені, готую масові заходи та концертні програми до свят, співаю у хорі і, по правді, навіть не уявляю себе без усього цього. У нас чудовий колектив, де кожен відповідально виконує свою роботу. Розповідаючи про свою діяльність, не можу не згадати своїх колег Зою Систалюк, Тетяну Ковальчук та Інну Карпову, з яким у нас свого часу був найкращий тандем. Щодо планів. Цьогоріч наш хоровий колектив святкує своє 25-річчя. Для колективу – це особлива дата, тому дуже хотілося якось відзначити цей ювілей.

Також з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та аматорів народного мистецтва хочу привітати своїх колег та усіх причетних до культурного життя міста й району з цим чудовим святом. Бажаю завжди лишатися творчими та натхненими в усіх починаннях.

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews