Особливості сезону полювання 2018-2019 років на Тернопільщині

3 листопада стартував сезон полювання на парнокопитних, а з 11 листопада – на хутрових звірів. Про особливості сезону полювання 2018-2019 років розповідає головний мисливствознавець області, головний спеціаліст відділу лісового та мисливського господарства, охорони і захисту лісів обласного управління лісового та мисливського господарства Микола Олексійович Слюсаревський.

– Миколо Олексійовичу, сезон полювання на парнокопитних: який термін його проведення?

- На території лісових мисливських угідь області, відповідно до затверджених лімітів використання мисливських тварин державного мисливського фонду у сезон полювання 2018-2019 років, 03 листопада 2018 року відкривається колективне полювання на кабана дикого та козулю європейську, яке триватиме до 30 грудня 2018 року.

На самців кабана дикого та його молодняк, здатний до самостійного існування, – з 5 по 27 січня 2019 року включно.

– Чи впливають на проведення сезону полювання непоодинокі спалахи африканської чуми свиней, які, незважаючи на більшість їх виникнення в домашніх господарствах, все ж торкнулися представника дикої фауни?

- Так, звичайно. Зокрема, рішенням Державної протиепізоотичної комісії при Тернопільській облдержадміністрації, в зв’язку зі спалахами африканської чуми свиней, користувачів мисливських угідь зобов’язано, при проведенні ліцензійних полювань, забезпечити 100-відсотковий відбір патматеріалу кабана дикого для здійснення ветеринарно-лабораторних досліджень. 

Разом із тим, у кожному з лісогосподарських підприємств – користувачів мисливських угідь, закріплено відповідальних за проведення відбору патматеріалу добутої дичини для проведення відповідних досліджень.

– Розкажіть, будь ласка, про дні полювання на хутрових звірів та чи є ліміти щодо полювання на представників цієї мисливської фауни?

- Полювання на хутрового звіра на території мисливських угідь області розпочинається 11 листопада 2018 року і буде тривати: на зайця-русака по січень 2019 року; на лисицю – до 24 лютого 2019 року включно. 

Днями полювання на зайця-русака та лисицю є 11, 18, 25 листопада, 02, 09, 16, 23, 30 грудня 2018 року, 06, 13, 20 січня 2019 року. На лисицю червону – 09, 10, 16, 17, 23, 24 лютого 2019 року.

Щодо лімітів, то вони є, зокрема, норма відстрілу на одного мисливця в один день полювання – один заєць, на лисицю червону норму відстрілу не лімітовано.

– В обласному управлінні діє «єдине вікно» з надання адміністративних послуг, зокрема, і для мисливців області. Які саме послуги мисливець може отримати в «єдиному вікні» та скільки осіб уже скористалися даною послугою? 

- У «єдиному вікні» з надання адміністративних послуг обласного управління мисливці мають змогу отримати посвідчення мисливця, контрольні картки обліку добутої дичини та порушень правил полювання та їх дублікати. Крім того, послугою можуть скористатися громадяни, які хочуть стати мисливцями, відповідно тут вони можуть скласти іспит, аби отримати відповідний дозвільний документ. 

Щодо кількості осіб, які отримали послугу саме в «єдиному вікні», то, враховуючи те, що воно працює 2,5 місяці, адміністративні послуги отримали більше тисячі осіб.

– Новий закон про аліменти напряму стосується мисливців, зокрема, тимчасове позбавлення осіб у праві полювання. Чи багато осіб нововведення в законодавстві, в площині заборони дозволу на полювання, простимулювали чимдуж розрахуватися з давніми боргами, аби отримати це право знову?

- Станом на сьогодні занесено всіх осіб (1797 – прим.) в базу, які є «злісними» неплатниками аліментів. Всю інформацію опрацьовано. З 1797 осіб, щодо яких винесено постанови щодо обмежень в праві полювання та порушення чинного законодавства, 25 осіб є мисливцями, 10 із них, станом на 25 жовтня, погасили заборгованість з аліментів. 

– Які документи мисливець повинен мати при собі під час полювання?

- Посвідчення мисливця, контрольну картку обліку добутої дичини і порушень правил полювання, картку відстрілу дичини (ліцензію на добування дичини), дозвіл на зброю (дозвіл на право зберігання, носіння мисливської рушниці) та паспорт на собак мисливських порід, інших ловчих звірів і птахів в разі їх використання під час полювання.

– Як здійснюється охорона державного мисливського фонду від посягань браконьєрів? Скільки осіб притягнуто до відповідальності?

- У кожному підприємстві створено рейдові бригади, які виїжджають на патрулювання з охорони державних мисливських угідь від порушників мисливського законодавства та здійснюють постійний моніторинг стану мисливських угідь з охорони від браконьєрства. Зокрема, від початку року проведено 1122 рейди працівниками державної лісової охорони. Затримано 32 особи, яких притягнуто до адміністративної відповідальності, складено 32 протоколи, один із яких направлено на розгляд органам Мінприроди та 1 – передано до суду, стягнуто 6629 гривень штрафів.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ОБЛАСНЕ УПРАВЛІННЯ ЛІСОВОГО ТА МИСЛИВСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА