До уваги рівнян, які планують скористатися послугами посередників у працевлаштуванні за кордоном!

15.11.2018 18:23   Опубліковано : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews

У зв’язку із численними зверненнями громадян до Міністерства соціальної політики України щодо порушення їх прав суб’єктами господарювання, які отримали ліцензії на провадження діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, а також суб’єктів, які провадять таку діяльність без ліцензії, Міністерством розпочато співпрацю з уповноваженими органами Національної поліції щодо виявлення таких недобросовісних посередників та вжиття до них передбачених законом заходів.

Звертаємо увагу громадян України, які планують шукати роботу за кордоном та скористатися послугами відповідних українських посередників:

  • щоб надавати такі послуги суб’єкт господарювання повинен мати ліцензію, видану Міністерством соціальної політики;
  • діяльність посередника має здійснюватися виключно у офісному приміщенні;
  • в приміщенні посередника повинні бути розміщені: наказ про видачу посереднику ліцензії, витяги із законів України „Про зайнятість населення”, „Про зовнішню трудову міграцію”, завірена ліцензіатом інформація про види професійної діяльності, за якими пропонується працевлаштування, та інші інформаційні матеріали щодо працевлаштування за кордоном;
  • посередник повинен мати офіційний веб-сайт;
  • посередник зобов’язаний надати вам інформацію про майбутні умови праці, засвідчену власним підписом;
  • для працевлаштування за кордоном оформлюється трудова віза або інших документ, якій надає дозвіл на працю, в залежності від країни працевлаштування (детальну інформацію про що вам повинен надати посередник);
  • посередник має право надавати сприяння у працевлаштуванні виключно до країн, які зазначені у документах, поданих до Мінсоцполітики (такі країни зазначені у Переліку суб’єктів, які мають ліцензію з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, розміщеному на офіційному веб-сайті Мінсоцполітики);
  • посередник має право отримувати плату від вас виключно після укладення між вами та іноземним роботодавцем трудового договору (контракту) та підписання акта наданих послуг.

Наявність у посередника ліцензії та перелік країн, до яких він має право направляти для працевлаштування, ви маєте змогу перевірити на офіційному веб-сайті Міністерства соціальної політики у розділі: Ліцензування/ Працевлаштування за кордоном / Перелік суб’єктів, які мають ліцензію з посередництва у працевлаштуванні за кордоном або за телефонами: (044) 289- 53-12, (044) 289-87-83, (044) 287-38-65.

Відсутності у суб’єкта господарювання, який здійснює діяльність з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, ліцензії є порушенням законодавства і тягне за собою відповідальність. Тому рекомендуємо повідомляти про такі випадки підрозділи Національної поліції України.

Якщо посередником порушено ваші права, ви можете звернутися до Міністерства соціальної політики України або Національної поліції України та надати відповідні підтверджуючі документи.

Надходження обґрунтованого звернення про порушення посередником ваших прав надасть Міністерству соціальної політики можливість отримати від Державної регуляторної служби дозвіл на проведення перевірки діяльності такого посередника (у відповідності до вимог Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»).

Також, з корисною інформацією щодо працевлаштування за кордоном ви можете ознайомитись на офіційному сайті Міжнародної організації з міграції http://iom.org.ua (зокрема у розділі «Про нас» розміщено інформацію про надання реінтеграційної допомоги українським громадянам, які добровільно повертаються з-за кордону).

За матеріалами УДМС України в Рівненській області.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews