Поляків, що проживають на Буковині, привітали із 100-ю річницею відновлення Незалежності Польщі

18.11.2018 09:23   Опубліковано : Наталія Чернівецька
Джерело: CvNews

У суботу, 17 листопада, у палаці «Академічний» БДМУ заступник голови облдержадміністрації Мирослав Заячук на урочистій Академії привітав поляків, що проживають на Буковині, з 100-ю річницею відновлення Незалежності Польщі та 20-річчям творчої діяльності фольклорних колективів Товариства польської культури імені Адама Міцкевича.

Посадовець наголосив, що сьогод­ні­шнє свято відзначається всього через кілька днів після знаменної для нашого краю події — Буковинського віча. Історично так склалося, що ці обидві вікопомні події відбулися 100 років тому й проголосили чітке та однозначне прагнення наших народів вільно жити на своїй батьківській землі та бути незалежними від чиїх би то не було шовіністичних амбіцій.

«Сьогодні всі ми живемо вже в інших суспільно-політичних умовах, проте визначальним чинником є право кожної нації на самовизначення. І народ Республіки Польща чітко визначив своє майбутнє в об’єднаній Європі, ставши 2004 року повноправним членом Європейського співтовариства. Україна, будучи географічно центром Європейського континенту, теж прагне долучитися до європейських стандартів. Буковина як й інші регіони України про це чітко заявили під час Революції Гідності».

Також Мирослав Заячук зазначив, що історія поляків на Буковині налічує понад дві сотні років.

«Осередком, який об’єднав вихідців з Речі Посполитої, став Польський дім. Заснований на початку минулого століття, він на довгі роки став центром на­ці­онально-культурного руху поляків Буковини. Діяльність Польського дому в Чернівцях бу­­ло відроджено завдяки іні­ці­а­тиві Товариства польської культури ім. Адама Міцкевича. Важливою є та обставина, що активізація діяльності То­ва­риства неопосередковано пов’язана із здобуттям Україною державної незалежності. Товариство проводить значну ро­боту з відродження, збереження, розвитку кращих надбань польської культури в об­лас­ті, підтримує зв’язки з історичною бать­ків­щи­ною, завдяки чому широка громадськість знає та високо цінує ту тради­ційну  міжетнічну толе­рант­ність, яка притаманна Буковині. Впев­не­ний, що і сьогоднішній захід, організований Товариством, впише ще одну яскраву сторінку в дружні міждержавні та міжнаціональні взаємини. Обласна державна адміністрація під­тримує контакти наших національних груп з етнічними бать­ків­щи­нами, співробітництво наукових, мистецьких колек­ти­вів, партнерство навчальних закладів, друж­ні зв’язки та ділові стосунки ок­ремих населених пунктів, підприємств та організацій».

Мирослав Заячук вручив ювілейну відзнаку ОДА «100 років Буковинському віче» та Почесні грамоти облдержадміністрації представникам Товариства.

Під час заходу творчі колективи представили яскраві номери.

За матеріалами прес-служби ЧОДА.


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews