«Реформа децентралізації одна з найважливіших і найпродуктивніших, яка впроваджується в Україні» - Володимир Плетюк

24.11.2018 10:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: TeNews

Шумська громада об’єдналася однією із перших в Тернопільській області. До її складу увійшли 35 сільських населених пунктів і місто Шумськ. У громаді проживають понад 21 тис. людей. Шумська ОТГ є найбільшою за територією в області і одна з найбільш успішних і перспективних в Україні. Про впровадження реформи децентралізації спілкуємося із головою громади Володимиром Плетюком.

Шумська ОТГ - одна з найкращих в Україні

- Шумська ОТГ одна з найкращих не тільки в області, а й в Україні. Ваша громада чи не єдина  на Тернопільщині, в якій ЦНАП видає ID паспорти, внутрішні і закордонні.

- Хочемо і намагаємося бути кращими. Тому постійно вчимося, спілкуємося з іншими громадами, ділимося досвідом. В економічному плані нам ще далеко до багатьох громад, у той же час певні проекти нам вдаються реалізувати успішно. У 2016 році відкрили Центр надання адміністративних послуг за участю Віце-прем’єр міністра України Геннадія Зубка і на той час ми одні з перших в Україні почали надавати таку послугу як видача закордонних і внутрішніх паспортів. Станом на сьогоднішній день вже видано близько 500 внутрішніх  і понад 1100 закордонних паспортів.

- Ваш паспортний стіл обслуговує лише жителів громади?

- Приймаємо, звичайно, не тільки жителів громади. Загалом, ми надаємо зараз більше 210 послуг і це відбувається в маленькому районному центрі маленької нашої Тернопільської області. Надаємо не тільки адміністративні послуги, а також соціальні, і ці послуги будуть ще модернізуватися. На днях спільно з програмою «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) закупили нове обладнання, що дасть змогу удвічі прискорити надання послуги із видачі  ID паспортів.

- 12 листопада в Києві відбулося засідання Ради регіонального розвитку. Ви брали  участь у ньому. Які основні меседжі були висловлені під час цього засідання?

- Відбулася засідання Ради регіонального розвитку під головуванням Президента України Петра Порошенка, за участі Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, урядовців, голів об'єднаних громад, очільників обласних державних адміністрацій. Головною темою зустрічі була децентралізація. Більшість світових експертів зазначають, що ця реформа є однією з найважливіших і найпродуктивніших, яка впроваджується на даний час в нашій країні. Головний меседж є те, що сама реформа децентралізації передбачає максимальне наближення якісних адміністративних, комунальних, соціальних та інших послуг до людей. Ми все робимо, щоб втілити це успішно.  

- Які важливі проекти можете виділити, втілені за останній період у громаді?

- У вересні відкрили інклюзивно-ресурсний центр. В урочистому відкритті взяли участь Віце-прем’єр-міністр України з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко, голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна. У цьому закладі створено комфортні умови для навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами. Велику увагу надаємо модернізації шкіл в центрі громади, а також в селах. Такі заходи цього року були проведені в Андрушівській та Залісцівській школах, у минулих роках – селах Обич, Кордишів, Сураж. В с. Угорськ відкрили дитячий садочок. Завдяки програмі «ДОБРЕ» і співфінансуванню міського бюджету, а особливо ініціативі в.о. старости Віктора Карп'юка у Рохманові збудували новий спортивний майданчик. Тренажери встановили не тільки в с. Рохманів, у Шумську. Споруджуємо дитячі майданчики в селах. Є проект «Асоціації міст України» «ПУЛЬС», активно працюємо із програмою «ДОБРЕ», зі Світовим банком. До об'єднання за весь рік ми могли провести ремонт лише на одному об’єкті. Зараз цих об’єктів в рази більше. Важливі всі з них.

Зі Світовим банком працюємо щодо надання якісних соціальних послуг, закупили меблі. Вони будуть поставлені у відповідні приміщення, які вже зараз підготовлені до ремонту. Крім того, на стадії будівництва добудова до дитячого садочка в селі Рохманів. Спільно з американським проектом «ДОБРЕ», з яким ми співпрацюємо вже протягом півтора року, втілюємо різні проекти, такі як закупівля сучасного кабінету фізики для школи, встановлення тренажерних майданчиків у нашій Шумській школі і в селах громади. Цього року завершено комплекс робіт з енергомодифікації Шумської ЗОШ № 1 -  це наша опорна школа. Такі проекти проводяться і в селах громади.

- Знаємо, на завершальній стадії один з найбільш амбітних проектів, який передбачає  створення сучасного європейського парку культури та відпочинку. Розкажіть про це.

- Це наймасштабніший інвестиційний проект, який реалізовуємо вже упродовж двох років. Він передбачає реконструкцію зони відпочинку «Соснина». Вже облаштували пляж, пішохідні доріжки. Плануємо втілити ще ряд проектів для повноцінного облаштування даної рекреаційної зони. Дуже важливо, що цей сучасний парк буде мати історичну і культурну цінність для громади. Як знаєте, наступного року Шумськ буде відзначати 870-річчя з дня першої згадки. Якраз на цій території, де проводиться  реконструкція, знаходиться древнє городище нашого славетного міста. Будемо розвивати саме центральне городище, показувати його як історичний об'єкт. Тобто рекреаційну зону створюємо на тлі історичної епохи з відповідною візуалізацією. Такий проект буде цікавим і привабливим як для жителів громади, так і для наших гостей.  

У результаті об’єднання в рази збільшилися  інвестиції

- Чи змінилося щось із постанням громади в плані залучення інвестицій – внутрішніх чи зовнішніх?

- Усе пізнається в порівнянні. Інвестиції бувають не тільки мінрегіонівські, а також донорські, тобто йдеться про міжнародну допомогу. Є приватні інвестиції. Минулого року у нас відкрилося підприємство по переробці торфу, добудований відповідний швейний цех на інвестиційно привабливому підприємстві із іноземними інвестиціями, Надзвичайний та Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Ґерт Антсу приїжджав на відкриття цеху. Минулого року було добудовано, вдвічі збільшено потужність найбільшого Шумського хлібозаводу. Зараз розробляється проектно-кошторисна документація щодо встановлення сонячної електростанції на території громади. Тобто є приватні і державні інвестиції, вони в рази більші, ніж до об’єднання. Я точно пам'ятаю, що у 2006 році, коли тільки став міським головою, у нас, у Шумську, було тільки три вуличні ліхтарі. Зараз роботи зі встановлення вуличного освітлення проводяться по всіх селах громади і навіть в таких селах, де 200-300 жителів - це Руська Гута, Сошище. Зараз на черзі Шумбар. Наше завдання освітити вулиці всіх населених пунктів громади.

- Як щодо забезпечення водопостачанням?

- Тут є чим похвалитися. Минулого року ми взяли на обслуговування водонапірні вежі у селах громади, тільки ті, що люди виявили бажання нам передати. У нас 25 водонапірних веж. Перш за все за кошти міського бюджету замінили автоматику на всіх свердловинах. Це дало можливість вирівняти тиск води і економити на електроенергії. Зараз ми дійшли до того, що проводимо заміну старих водонапірних веж на нові чи капітально ремонтуємо. Лише за останні місяці такі роботи були проведені в селах Руська Гута, Жолобки, а сьогодні в Угорську, на черзі - Тилявка і Боложівка. Це безпрецедентні роботи за останніх 25-30 років, і здійснити їх дала можливість власне реформа децентралізації.

- Одна  із проблем, яка сьогодні є в сільській місцевості, це - стихійні сміттєзвалища. Як вирішуєте її у вашій громаді?

- Працюємо над реалізацією великого грантового проекту із програмою «ДОБРЕ», свою частину договору вже виконали, за кошти інфраструктурної субвенції з державного бюджету Шумською міською радою придбано новий сміттєвоз і зараз за рахунок коштів програми «DOBRE» маємо закупити контейнери в селах громади. Перші стартові 9 сіл громади, в майбутньому буде розширятися, будуть збудовані відповідні майданчики для роздільного збору сміття.

- Що є вирішальним для успішного функціонування громади?

- Дуже важливо мати хороші кадри. Це актуально для всіх громад. У нас всі спеціалісти на своїх місцях, разом з тим потребуємо нових креативних людей, з новими менеджерськими підходами. Нещодавно в Тернополі проводився «Ярмарок вакансій». Наша громада долучилася до заходу, на ньому були присутні почесні гості, серед них  Посол США Марі Йованович. Вона зазначила, що завдяки децентралізації, консолідовані громади набувають набагато більше повноважень і відповідальності. Отже, нам потрібні талановиті, інноваційні, цілеспрямовані люди. Ми подали вакансії навіть на бюджетні місця на території громади. Найбільше потребуємо економістів-менеджерів, медиків. Шукаємо талановитих, креативних людей, які готові долучитися до розбудови нашої ОТГ.

«Потрібно продовжити цей курс, щоб реформа була впроваджена у всій країні»

- На вашу думку, наскільки важливо продовжувати реформу децентралізації?

- Однозначно, що треба продовжити цю та усі реформи, ініційовані Президентом України Петром Порошенком. Адже це фундамент розвитку і подальших успіхів нашої країни. Хочу знову навести порівняння - до 2015 року, тобто до утворення громади, я пам'ятаю що тільки в 2007 -2008 рр. виділялися кошти з Державного фонду регіонального розвитку на один з об'єктів. Після цього у нас були голі нулі. Зараз маємо досить великі інвестиції, як від держави у вигляді інфраструктурної субвенції, також донорські кошти. За нашими підрахунками за три роки у рамках інфраструктурної субвенції надійшло 33 мільйони гривень. По них є відповідні звіти та виконані роботи. З кожним роком поступово зменшується субвенція. Але знову ж таки ми все більше працюємо з грантовими коштами. Ми вчилися на попередніх  проектах і, маючи досвід, будемо і надалі розбудовувати інфраструктуру.

- Що найбільше потребують вже утворені громади?

- Це також був один з головних меседжів Ради регіонального розвитку, що найбільше зараз потребується законодавче закріплення норм, в яких ми працюємо вже протягом трьох років. Це закріплення положень Конституції у відповідних законах, завершення добровільності об'єднання громад. Потрібно, щоб ми працювали у рівних умовах з іншими. Окрім цього, села, які ще не об'єднані, втрачають час, відповідно фінансові ресурси, можливість навчатися щодо правильного формування ініціатив, написання проектів, отримання відповідних висновків. Тому потрібно неодмінно продовжити цей курс ще активніше, щоб реформа децентралізації успішно була впроваджена у всій країні.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews