На Львівській митниці почався ажіотаж з розмитненням «євроблях» (Відео)

06.12.2018 08:29   Опубліковано : Патрік Скеля
Джерело: Кулемет.com

Вже 122 «євробляхи» розмитнили на Львівщині. Натомість, минулого тижня охочих було лише двоє. В’їхати транзитом на єврономерах в Україну тепер можна лише сплативши при в’їзді заставу. Вона майже дорівнює сумі розмитнення. Тож наразі лише двоє водіїв скористались цією можливістю. Про це пише - Кулемет.com з посиланням на Захід.нет.

10 година ранку. Пункт пропуску Шегині-Медика. За брамою – жодної машини. Немає трафіку і в митній зоні. «Черги нема. Аж любо глянути. Так, ніби, приїхали не на наш кордон. Так, як то Польща з німцями. Пару машин і все», – не вірить своїм очам Андрій.

Та ж сама ділянка, на якій перетиначам кордону доводилось в очікуванні вбивати години, минає лише за лічені хвилини. «За дві години пересікаєш – то мінімум було. Зараз 20-25 хвилин і можна переїхати. Ті на польських номерах вже не їздять. Тепер черги нема», – говорить ще один українець Роман, який їде до Польщі.

На виїзд з України – поодинокі машини на єврономерах. І це дійсно поляки. Мешканці ж прикордоння, які були тут частими гостями в режимі транзиту, поспіхом виїхали. Ось переповнені паркінги з польської сторони. Ще тиждень тому вони були порожні.

«На трьох пунктах пропуску – це Краківець, Смільниця і Шегині, ми констатували, що за п’ять діб виїхало в три з половиною рази машин більше ніж повернулось», – зазначив речник Мостиського прикордонного загону Іван Галкін.

Черги з автівок на єврономерах вишикувались тепер у червоному коридорі україно-польської межі. Так звані «євробляхи» завозять в Україну вже зняті з обліку в режимі імпорт. Тут настрої вже зовсім інші. «Я їздив кожну п’яту добу і нічого не порушував. Що вони наробили», – каже мешканець МРГ Андрій.

Він вже майже добу стоїть у черзі на розмитнення. Він таки зважився легалізувати свій сімнадцятирічний «Мерседес». Каже: купив його у поляка рік тому за 750 євро. Податків вже нарахували майже на 2 тисячі євро. Зізнається: гроші взяв у кредит. «За розмитнення я заплатив 65 тисяч 100 гривень. Плюс ще брокери, сертифікування. Виходить в два рази більше за ту машину», – нарікає Андрій, який вирішив розмитнити «євробляху».

На Львівській митниці констатують: так звані транзитники складали трохи більше третини від усього пасажиропотоку на кордоні. Зараз, аби в’їхати на 5 днів треба сплатити грошову заставу, яка майже така ж як і сума розмитнення. Тож розмитнювати «бляхи» нижчі стандарту євро 5 почали значно активніше.

«В нас за цей період оформлено вже понад 120 автомобілів в митному режимі імпорт. Це ті автомобілі, які старші 10 років і ті, які не могли фізично оформитись до набрання чинності цього закону. Сплачено до держбюджету понад 6 млн грн.», – зазначив заступник начальника управління організації митного контролю Львівської митниці Степан Бочаров.

А от автівки, які в’їхали до України за різними схемами на рік, поки що «в законі». Цим водіям дали 180 днів, аби визначитися: розмитнювати чи вивозити їх. Перші 90 днів діє 50% знижка на акциз. А вже з травня обіцяють штрафувати і навіть конфісковувати нерозмитнені машини.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Кулемет.com