Священик УАПЦ з Теребовлі взяв участь у комісії до Об’єднавчого собору по створенню Помісної Української церкви

18.12.2018 16:13   Опубліковано : Віктор Аверкієв
Джерело: TeNews

Такої високої честі був удостоєний обласний декан, декан Теребовлянського деканату УАПЦ, митрофорний протоієрей, настоятель храму Св. Рівноапостольного князя Володимира отець Володимир Якубишин, який давав інтерв’ю 15 грудня, в день офіційного заснування Православної Церкви України(ПЦУ). Комісія працювала з 11 по 13 грудня 2018 року в одному із приміщень будинку уряду України в Києві, ця підготовча група займалася внесенням та узгодженням поправок щодо вдосконалення статуту нової, об’єднаної Православної церкви України.

У вище згаданій комісії очолював безпосередню участь митрополит Газький Емануїл, який мав благословення від патріарха Вселенського Варфоломія. Із представників УАПЦ в комісії працював, окрім отця Володимира Якубишина, ще єпископ Борис Херсонський (в миру Володимир Харко), а також три представники УПЦ КП( 2 єпископи і один священик), два представники УПЦ МП.

Про свою участь в роботі передсоборної комісії розповідає отець Володимир: «Найперше, дякую за таку високу честь, виявлену до мене Собором! Наша комісія була створена і працювала по узгодженню Статуту ПЦУ, всі члени комісії вносили поправки та узгоджені зміни до головного документу(Статуту), який прислав на Україну його святість патріарх Варфоломій Константинопільський. Представники УПЦ МП також вносили свої пропозиції і їм також все врахували та погодили. Були в комісії ще два екзархи, з Канади та США, які перебували в Україні більше пів року. Вони проводили різні підготовчі роботи, зустрічі з священнослужителями різних церков, представниками влади для того, щоб пізніше доповісти Вселенському патріарху про стан справ у православних церквах на Україні.

Статут, допрацьований комісією та узгоджений, став головним документом, який затвердили на Соборі 15.12.2018 року у Софії Київській.

Так, як комісія працювала з 10 години ранку до 19.00 вечора, на особисті справи не залишалося часу і ми вечори проводили у молитвах за нашу Українську Православну церкву».

На Об'єднавчому соборі ухвалили рішення про створення об'єднаної Української церкви. Архієреї, священики та миряни УПЦ КП,

Очільником Єдиної помісної православної церкви став представник УПЦ КП владика Епіфаній. Про це 15 грудня під час свого виступу на Софіївській площі заявив президент України Петро Порошенко. Порошенко зазначив, що уже на початку січня він та новообраний очільник церкви поїдуть у Константинопіль для отримання томосу(Пр. авт.. - . указ, декрет, окружне послання предстоятеля помісної православної церкви у деяких важливих питаннях церковного устрою. Шляхом надання томосу деякій частині «материнської» (кіріархальної) церкви офіційно проголошується автономія в управлінні або автокефалія. У томосі використовується урочистіший та повніший підпис, ніж в інших патріарших указах). А Епіфаній подякував Вселенському патріарху Варфоломію, президенту Порошенку,  патріарху Філарету та Верховній раді.

Під час же брифінгу після своєї першої літургії в новому статусі, яка відбулася 16 грудня 2018 року в столичному Михайлівському Золотоверхому соборі, предстоятель Православної української церкви Єпіфаній заявив : «Вчора я мав розмову з його всесвятістю патріархом Варфоломієм, якому я подякував за його рішучість, за ті дії, які до цього часу він зробив задля того щоб вчорашня подія відбулася …Усі чекають, коли ж ми отримаємо цей документ, який засвідчить, що ми є незалежною автокефальною православною церквою. І його всесвятість сказав про те, що це справді буде і саме 6 січня.

Двері нашої церкви відкриті й ми усіх запрошуємо до єдності. До єдності в єдиній помісній Українській православній церкві. 15 грудня 2018 року справді відбулася історична подія в  стінах древнього нашого храму – Святої Софії. Ми об’єдналися, три гілки українського православ’я, в єдину Українську православну церкву. На Соборі ми оголосили про єднання, ми прийняли єдиний статут цієї Церкви, а також було обрано мене як предстоятеля цієї єдиної Української православної церкви».

Привітав православних і глава УГКЦ блаженніший Святослав: «Дозвольте мені сердечно привітати наших братів православних із об’єднавчим Собором. В цей історичний момент, я хочу простягнути братню руку від імені нашої Церкви до новообраного предстоятеля та до всіх православних братів, кажучи, що відтепер ми йдемо разом в історію, до єдності, до правди. Бо від того, наскільки ми сьогодні плекаємо єдність та долаємо те, що нас роз’єднує, залежить майбутнє Церкви, народу та української вільної, незалежної, європейської держави».

null



Віктор Аверкієв


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews