Як студенти з Рівненщини разом з волинянами та киянами стали «космічними лідерами» у Польщі

22.12.2018 14:30   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

В Польщі в містечку Бжозув вивчали авіацію та астрономію в рамках  обмінної програми Еразмус+ «Школа космічних лідерів» і 20 українських студентів. В тому числі і наші студенти з Рівненської області, а також із сусідньої Волинської та Київщини.  До них доєдналися їхні ровесники з Польщі та Словаччини. Навчання тривало протягом 20 днів.

null
Літали не тільки на літаках

Програма Еразмус+ дає можливість для молоді отримувати та використовувати досвід, напрацювання, які є в Європейському Союзі. Навчання відбувалося в пансіонаті «Чардворек» м. Бжозув.

Першого дня студенти прослухали лекцію з астрофотографії та побачили планети через лінзи телескопу. А уже на другий день тренінгів відбулися польоти.

null
Безпека понад усе

Три літаки піднімали учасників програми на сотні метрів над землею. Для більшості з них це – незабутній перший досвід потрапити на висоту пташиного польоту.

null
Літали на таких апаратах

Також на школі відпрацьовували навички пілотажу на симуляторі польоту. За три тижні учасники відвідали три закордонні університети: Жешувська Політехніка ім. Ігнація Лукасевича, Інститут ядерної фізики ім. Генриха Неоднічанського у Кракові та Авіаційний факультет Технічного університету в Кошице.

null
Панорама з літака

В Інституті ядерної фізики ім. Генриха Неоднічанського Польської академії наук, що у Кракові учасники відвідали лекції про магнітність, про магнітно-резонансний томограф та принципи його роботи.

null
Під час занять

«Інколи такі подорожі супроводжувалися підйомом у 5 ранку та дорогою тривалістю у 5 годин. Так, наприклад, учасники їхали до сусідньої країни – Словаччини. І це для перегляду зоряного неба та огляду обсерваторії у Скальнате Плесо», – розповідає офіційний координатор заходу з української сторони Василь Байцим.

null
Університет у Кракові

У цій обсерваторії досліджують як штучне світло, яке розсіюється, впливає на атмосферу. Вчені припускають, що за декілька років через збільшення нічного освітлення ми не зможемо більше деякі зірки і навіть «Чумацький шлях». Хоча, як вважають працівники обсерваторії, це екологічне лихо можна виправити за допомогою правильних ліхтарів.

null
Лекція в словацькій обсерваторії

Через декілька днів учасники відвідали Словацьку тренінгову академію, де навчають майбутніх льотчиків. Там же є Музей літаків, де їх навіть реставрують.

null
Тренінгова академія в Словаччині

На «Школі космічних лідерів» студентам продемонстрували як виготовляється літак на одному з найбільших підприємств, що займається їх будівництвом.

null
Каркас літака ручної роботи

Результатом Проекту є підписання угоди з Державним Технічним Університетом Словаччини, яка гарантує, що наші студенти та абітурієнти, які будуть володіти словацькою та німецькою мовами на рівні В2 - продовжують навчання на Бакалавра та Магістра - БЕЗОПЛАТНО як в Україні та в Словаччині, так і в Німеччині», – зазначив офіційний координатор заходу з української сторони Василь Байцим.

 

null
Ручна обробка деталей

 

null
Було цікаво і весело


Автор: Анастісія Кулініч

Подано за інформацією на сайті Острог. Район


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews