Уродженець Тернопільщини творить шедеври в Англії

27.12.2018 09:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Свобода

Нещодавно у Тернопільській обласній організації Національної спілки художників України експонували скульптури Миколи Солонера. Творить він свої шедеври в Англії, проте не забуває про Україну, рідне місто Тернопіль…

Навчався митець у Челсі та в Кенсінгтонському коледжі мистецтв. Його твори виставляли у багатьох знаних музеях і галереях Великої Британії, зокрема у музеї Вікторії та Альберта, в галереї Opera Gallerry в Лондоні. Схвально сприйняли твори Миколи Солонера у Національній академії мистецтв України в Києві, у краєзнавчому музеї Тернополя.

Любов до творчості виявилась у скульптора ще в ранньому дитинстві. Змалку любив казки, історії про Англію. Завжди йому хотілося подорожувати, побувати в далекій острівній країні, пише Свобода.

У 1996 році 21-річним переїхав до Лондона, де зміг розвинути свій талант, реалізуватися як скульптор. Переїзд до Туманного Альбіону вважає не заробітчанським, а мистецьким кроком.

Скульптури Миколи Солонера нагадують японські нецки. Ознайомившись із традиційними принципами створення маленьких символічних вирізьблених фігурок, скульптор не копіював їх, а винайшов свій стиль, власну манеру передачі образу людини, де головує емоційний стан – радість, гнів, смуток, сміх, горе…

– Скульптури передають мої емоції, мій стан у той момент, коли я їх творив. Вони – як мої діти», – пояснює митець.

У скульптурах органічно поєднуються форма і зміст, це – плід уяви і фантазії Миколи Солонера. А для нього  фантазія – синонім безмежності.

Роботу митець починає зі створення трьох маленьких малюнків. Потім працює над скульптурою. Кожна з трьох сторін творіння може бути окремою частиною, що передає конкретний емоційний стан.

Нині колекція митця нараховує більше 200 фігурок. Різні форми, мало деталей, переважає мінімалізм, а зміст – глибокий. У цьому виявляється майстерність.

Скульптор зізнається, що ніколи нікого не копіював. Хоче розкрити і краще вивчити себе. У нього дуже велике мистецьке его. Прагне бути індивідуальним, не таким, як усі.

«Я учитель і учень в одній особі. Завжди вчуся на собі. Я – загадка. Пізнаю, вивчаю, удосконалююся!» – каже М. Солонер.

Скульптор має свій стиль і манеру відтворення реальності. Глядачам дуже цікаво! Кожна нова експозиція творів – неочікувана, несподівана, інтригуюча, цікава… Залишається придумати назву, що відображала б задум молодого митця, донесла б до свідомості шанувальників його творчості глибинний зміст робіт, зуміла би поєднати бажання автора передавати емоції через різні форми.

«Не бійтеся творити, пробуйте різні техніки, прислухайтеся до думок і побажань художників-наставників, адже найкращий час для творчих людей – це час розвитку!» – радить   початківцям Микола Солонер.

У планах скульптора – поїздка до США, а отже, нові перспективи, цікава робота, мрії та мистецькі плани.

Галина ФЕДУН


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Свобода