Віра Мельникова

Віра Мельникова

Філолог, письменниця, член літоб’єднання «Наше коло» при НСПУ, блогерка

У Рівному презентували різдвяні музичні фільми, створені за ініціативи та з музичним наповненням Андрія Пастушенка

28.12.2018 00:41   Автор : Віра Мельникова
Джерело: RvNews

Яскраве передноворічно-різдвяне дійство відбулося 26 грудня в залі відділу мистецтв Рівненської обласної універсальної наукової  бібліотеки. Незабутню атмосферу поєднання з народним мистецтвом подарував рівнянам поет-композитор, заслужений працівник культури України Андрій Семенович Пастушенко. Захід був присвячений презентації музичних фільмів «В небі зірка Віфлеємська»  та «Свято радісне Різдва», в яких за задумом пана Андрія глядачам надається унікальна можливість не тільки ознайомитись з його власними творами а й популяризувати виконавче мистецтво талановитої молоді нашого краю та показати красу і велич старовинних духовних споруд.

null
 Ведуча вечора ст. викладач Рівненської дитячої музичної школи Тетяна Мись. Фото Віри Мельникової

Присутні заходу мали щасливу нагоду познайомитись із новими оригінальними творами композитора та насолодитись  чудовим виконанням його пісень-щедрівок у виконанні зразкового дитячого хору «Кредо» з Рівненської дитячої музичної школи за числом 2 (керівник Тетяна Мись) та зразкового вокального ансамблю «Здолбунівські дзвіночки» (керівник Антоніна Шеретюк).

null
Зразковий дитячий хор «Кредо».  Фото Віри Мельникової

Ведуча вечора ст. викладач Рівненської дитячої музичної школи Тетяна Мись розповіла про створення двох музичних фільмів, зауважила, що за ініціативою пана Пастушенка було підібрано гарний творчий тандем: режисером першого фільму «В небі зірка Віфлеємська» був Анатолій Бабак, зйомки фільму відбувалися в Пересопниці, режисером другого фільму – Дмитро Камінський, цей фільм знімався у Воскресенському соборі м. Рівного.

null
Зразковий вокальний колектив «Здолбунівські дзвіночки».  Фото Віри Мельникової

Зразковий вокальний колектив «Здолбунівські дзвіночки» на музику Андрія Семеновича виконав «Благослови, Боже», «З Різдвом Христовим», «В небі зірка Віфлеємська», «По білому снігу», «Новий рік».

Зразковий дитячий хор «Кредо» майстерно і злагоджено виконав «Свят-вечір», «Свято радості», «Різдво» та інші пісні.

 Керівник зразкового вокального ансамблю «Здолбунівські дзвіночки» пані Антоніна Шеретюк подякувала авторові музики за чудові пісні-подарунки для дітей, наголосила, що його твори дітям дуже подобаються і вони з великим задоволенням їх виконують. Вона завірила поціновувачів хорового співу, що і надалі буде пропагувати і прищеплювати новій генерації українців їх національне  пісенне мистецтво.

«Хочу щиро подякувати Андрію Семеновичу за чудові прекрасні твори, ми в минулому році співали щедрівки й колядки з великим задоволенням  і в цьому році підемо колядувати й щедрувати.  Не лише дітям, а й їхнім батькам полюбилися ці пісні. Мабуть, тому батьки приймали активну участь в організації виступів», - сказала керівник зразкового дитячого хору «Кредо» пані Тетяна  Мись. 

null
Анна Лимич.  Фото Віри Мельникової

 

null
 Фото Віри Мельникової

З вітальним словом від імені усіх членів Рівненської Національної спілки письменників виступила відома письменниця Анна Лимич (Войнарович). Вона назвала час у переддень свята Різдва Христового емоційно-позитивним оновленням душі кожної людини. Пані Анна зауважила, що творчість композитора за духовною  тематикою є благословенною. «Такі люди, як пан Андрій – це подарунок суспільству, як Божа знахідка». Літераторка побажала маестро міцного здоров’я, творчого натхнення у створенні нових музичних композицій.

 Від Рівненського  обласного об’єднання Всеукраїнського товариства  «Просвіта» імені  Тараса Шевченка виступив Михайло  Семенович Борейко. Він  подякував композиторові за плідну творчість і запропонував більше популяризувати українське мистецтво через засоби масової інформації.

null
 Фото Віри Мельникової

Наприкінці вечора  Андрій Семенович подякував  шанованому зібранню  за участь у передноворічно-різдвяному святі  і запевнив поціновувачів музичного мистецтва, що він і надалі буде складати нові композиції, писати музику і вірші, цим самим прославляючи і популяризуючи український контент у широкому розумінні цього слова. «З народженням Христа все оновлюється. Кожен християнин бажає зробити чимало різних добрих справ. Колядування, щедрування, освячений церквою ритуал, і хто колядує і щедрує, тому Господь посилає здоров’я. Так що, друзі, будемо і щедрувати, і колядувати!» – такими словами завершив свій виступ  бенефіціант.

 null

 
 
null
 Фото Віри Мельникової

Це яскраве культурно-мистецьке свято надало можливість ознайомити рівнян з новими оригінальними творами відомого рівненського музичного митця, людини непересічної, талановитої і працелюбної. Андрій Семенович – голова Рівненського обласного відділення Національної всеукраїнської музичної спілки, заслужений працівник культури України, відмінник освіти України, професор кафедри хорового диригування Рівненського державного гуманітарного університету, член наукового товариства ім. Т.Г. Шевченка, почесний член товариства «Просвіта», художній керівник народного ансамблю пісні і танцю «Живограй».

В особистій бесіді я дізналася про справжню музичну династію родини Пастушенків: дружина Андрія Семеновича пані Галина – також музикант, працювала в музичній дитячій школі, наразі керує церковним хором, син Любомир – музикант, переможець фестивалів і конкурсів, соліст філармонії, композитор, прекрасний аранжувальник, скрипаль-виконавець, кандидат педагогічних наук. Онук Орест продовжує справу батька й дідуся: навчається грі на скрипці, і уже встиг записати одну колискову.

Пан Андрій має великі творчі плани, зокрема, він хоче завершити написання Великодніх пісень і записати їх у виконанні вокального ансамблю «Здолбунівські дзвіночки». І ще багато мрій щодо реалізації власних творчих бажань.

null
Андрій Пастушенко.  Фото Віри Мельникової

І хто знає, пройде час і наші діти, онуки і правнуки будуть пишатися тим, що саме в їхньому місті жив і творив славний музикант і композитор Андрій Семенович Пастушенко. Так само, як кияни пишаються визнаним усім світом  композитором Миколою Леонтовичем, котрий усьому православному товариству подарував свого славнозвісного і улюбленого для багатьох поколінь «Щедрика».


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews