Віталій Тарасюк

Віталій Тарасюк

журналіст, репортер з Млинова

Пенсійна реформа в дії: кому індексація, а кому – лишень надії

14.01.2019 22:35   Автор : Віталій Тарасюк
Джерело: RvNews

Нині в засобах масової інформації та соціальних мережах рясніють численні повідомлення про підвищення пенсій цього року. Даруйте, але мимоволі складається враження, що 2019 рік стане суцільною благодаттю держави для пенсіонерів. Але чи справді їх чекає фінансово-пенсійний рай?

Колись вичитав: якщо вас в чомусь наполегливо і натхненно переконують, нав’язують свою думку і погляди, то, ймовірно, хочуть обманути. Борони, Боже, я не про нашу державу, а лише про активну пропаганду зростання пенсійних виплат. Оцініть: у грудні 2018 року – підвищення у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму. З іншого боку, зовсім обмаль інформації про те, що  грудневе підвищення багатьом обернулося надбавками до розміру пенсій у  6-8-12-16 гривень. Тобто ці суми не роблять погоди ні в гаманцях, ні на ринках, ні в інших місцях.

Далі: з 1 січня 2019 року буде зроблений черговий перерахунок пенсій для двох категорій громадян: отримають підвищені виплати військові пенсіонери у середньому на 25 відсотків. До речі, колишні військові можуть оцінити цей крок держави, адже чимало з них вже одержали надбавки. Дехто – навіть чималі. Аби не розглагольствувати, зазначу: увага і підтримка військових пенсіонерів – справа потрібна і правильна, тим паче, зважаючи на війну, яка триває п’ять років, проте якісь оптимістичні перспективи її завершення не простежуються. Однак солідних добавок до пенсій очікують також  інші категорії пенсіонерів. Скажімо, хлібороби, тваринники, педагоги, медики і т. д., але нікого з них в окрему пенсійну категорію не виділяють, хоча заслуги перед країною та українським народом у них вагомі.

 Окрім того, з початку року стартує нова пенсійна програма перерахунку пенсій, яка стосуватиметься осіб, яким виповнилося 65 років і вони мають трудовий стаж 35 років – для чоловіків, 30 років – для жінок. Орієнтовно це стосуватиметься 2-х  мільйонів  пенсіонерів по Україні. Їхня мінімальна  пенсія зросте на 172 гривні і становите 1669 гривень. Як кажуть – не густо.

Не поспішайте множити й додавати

Ще один оптимістичний пенсійний подих: підвищення пенсій для інших категорій громадян буде здійснено з 1 березня 2019 року. Найбільший перерахунок пенсій, який стосуватиметься близько 11 мільйонів громадян по Україні, очікується саме з 1 березня цього року. Це буде так зване осучаснення пенсій – розмір підвищення складатиме від 17 відсотків до 40-ка. Але не поспішайте множити, додавати і вираховувати свою пенсію після березневої індексації, бо ваш підрахунок, швидше за все, виявиться, помилковим. Річ у тім, що індексуватимуть пенсії одинадцяти мільйонам співвітчизників за формулою, яку вивели «потенційні лауреати Нобелівської премії», тобто  вітчизняні урядовці. Фахівці стверджують: на 17-40 відсотків зросте не весь розмір пенсії, а лише та її частина, яка розраховуватиметься за формулою. До уваги братимуться стаж, час призначення пенсії, наявність доплат, надбавок та інше. Відтак більшість пенсіонерів можуть розраховувати на підвищення у 200-300 гривень. Принаймні так стверджують спеціалісти з питань пенсійного забезпечення.

Сюрприз можуть «підсунути» тим, хто вийшов на пенсію 2-4 роки тому: до них застосовувалася оцінка одного року стажу 1,35 і їм на таку індексацію, можливо, доведеться чекати років зо п’ять. Це в кращому разі, бо в гіршому її взагалі можуть «заморозити» - бюджет Пенсійного Фонду може не витримати такого щорічного індексаційного навантаження, адже навіть без індексацій доводиться латати його за рахунок Держбюджету.

 Швидше за все, обмине березнева індексація тих, кому пенсія призначена за спеціальними законами, в тому числі – армію колишніх держслужбовців. Начебто впродовж багатьох років ті люди працювали на державу, а тепер, виявляється, та сама держава звужує їм люфт для надбавок. Невже інфляція якимось карколомними піруетами обминула їх?

До речі, за припущеннями деяких фахівців, для  близько 2,5 мільйона пенсіонерів пенсійних виплат не проіндексують. Невже це також пенсійна реформа в дії?

У 2019 році пенсії також будуть перераховані ще двічі у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму:

– із 1 липня – до 1564 гривень, а з 1 грудня - до 1638 грн.

Чоловік відмовиться від пенсії?

Ми розуміємо: держава не настільки багата, щоб відразу всім пенсіонерам  суттєво збільшити пенсійні виплати. Однак коли в тих же засобах масової інформації з’являються повідомлення, що у деяких міністрів місячна зарплата інколи сягає, скажімо, 160 чи 240 тисяч гривень, то складається враження, що не такі вже ми і бідні. Розумію, що не може і не повинен міністр одержувати мінімальну зарплату, але в небагатій країні надвисокі зарплати чиновників різного рангу і статусу на фоні тотальної бідності - явище не вельми приємне і здорове, а навіть аморальне. Скажу більше: якщо млинівчанин, якому цьогоріч виповнюється 60 років, збирається відмовитися від пенсії, бо соромно одержувати такий мізер, то це, найперше, тривожний сигнал для «вчених урядовців», які виводять формули пенсійних виплат, індексацій та інших нарахувань.

Однак завершу на оптимістичній ноті. Одна розумна людина якось сказала: дай, Боже, одержувати пенсію, яку вже призначили, але довго-довго. Може, до цього часу в моді будуть інші формули і розрахунки, а теперішні «фахівці з виведення формул» завдяки  «досягненням власного інтелекту» працевлаштуються у хлібніших місцях або самі вийдуть на пенсію. А наша країна до цього часу стане багатою, тож у ній будуть лише вдячні пенсіонери. Дай, Боже, всім дочекатися тих часів…


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews