Віталій Тарасюк

Віталій Тарасюк

журналіст, репортер з Млинова

У Малих Дорогостаях на Млинівщині релігійна громада хоче змінити юрисдикцію храму

14.01.2019 23:36   Автор : Віталій Тарасюк
Джерело: RvNews

 Із  церковної точки зору з 15 грудня 2018 року, коли відбувся Об'єднавчий собор, в Україні існує нова помісна церква - Православна церква України, до якої у повному складі ввійшли Українська православна церква Київського патріархату, а також Українська автокефальна православна церква. Крім того, до ПЦУ приєдналися два архієреї Української православної церкви Московського патріархату.

Утім, попереду  багато рутинних клопотів, в тому числі – з перереєстрацією релігійних громад УПЦ КП і УАПЦ. І потрібні просто  титанічні зусилля для реєстрації громад, які забажають перейти з УПЦ Московського патріархату до ПЦУ. Нещодавно певні кроки в цьому напрямку зробила громада Свято-Покровського храму села Малі Дорогостаї.

 До в.о. старости Малодорогостаївського старостинського округу Романа Зіня звернулися кілька громадян із пропозицією провести збори громадян і розглянути питання щодо переходу релігійної громади Свято-Покровської церкви села Малі Дорогостаї до помісної автокефальної Православної церкви України. Відтак збори відбулися в селі Маслянка: із 58 громадян – 52  в ході таємного голосування висловилися за перехід до ПЦУ, два  – проти і ще четверо утрималися.

null
Фото автора

 У селі Брищі така статистика: із 33-х членів громади – 22 проголосували за перехід до ПЦУ, а 11 – були проти цього рішення. Минулої неділі такі ж збори громадян відбулися в Малих Дорогостаях , у яких  взяв участь благочинний церков УПЦ Московського патріархату на Млинівщині о. Василь (Іванейко).

null
Вигляд бюлетеня для гоосування. Фото автора

Після обговорення проблемного питання  відбулося таємне голосування: зі 153-х громадян, які взяли участь у зборах, 105 висловилися за перехід Свято-Покровського храму під юрисдикцію ПЦУ.  Ще 47 громадян, в тому числі 7 тих, хто не зміг взяти участь у зборах, але письмово звернувся до зборів з проханням зарахувати їхні голоси, висловилися за перебування громади храму в підпорядкуванні УПЦ Московського патріархату. Також виявлено один недійсний бюлетень.

Утім вважати вищезгадані голосування правочинними для відповідних подальших юридичних процедур не доводиться, адже участь у зборах взяли навіть не половина членів громади, тому будуть створені ініціативні групи, які продовжать роботу з урегулювання релігійного питання в громаді. Може заодно будуть ухвалені законодавчі зміни, у яких буде чітко прописана процедура зміну громадами юрисдикції храмів.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews