Медиків, через халатність яких помер 12-річний тернополянин, таки судитимуть

15.01.2019 22:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: 20 хвилин

Двом лікарям райлікарні на Львівщині, де залікували до смерті сина тернополянина Володимира Кулака, нещодавно оголосили про підозру у злочині та обрали міру запобіжного заходу. Одного із них ще й відсторонили від роботи на два місяці.

Медик — не згідний, пише 20 хвилин.

За роботу тримається зубами та оскаржує своє відсторонення. Нагадаємо, тернопільська родина Кулаків у 2017 році, під час літніх канікул, втратила12-річного сина Романа. Хлопчик помер від завороту тонкого кишечника, якого на початках не змогли діагностувати лікарі на Львівщині, у Жидачівській райлікарні. Медики спершу  «лікували» дитину від теплового удару, потім взялись за лікування харчового отруєння - поклали в інфекційне відділення, промивали шлунок, викликали блювоту, призначили «Смекту», «Боржомі», «Валер’янку» та інше, допоки дитина корчилась від болю через заворот.   

Півтора роки батько бореться з системою  

Про халатність говорять документи Як кажуть батьки, медики не змогли врятувати дитини, бо нічого не зробили для того, щоб врятувати. Відтак тернополяни робили і роблять все для того, щоби притягнути лікарів Жидачівської райлікарні до відповідальності. І на сьогодні слова про халатність лікарів - це вже не лише слова згорьованих батьків, а офіційно підтверджені факти. 

- 30 листопада уже були готові висновки комісійної судово-медичної експертизи, їх надали мені на початку грудня. Однак і там ще поліція, прокуратура робила завершальні кроки, - розповідає батько хлопчика Володимир Кулак. - І ось 28 грудня уже на основі зібраних доказів, бо там було ряд експертиз, засідань, оголосили про підозру двом медикам — черговому хірургу і черговій по лікарні.

Відповідно до висновків комісійної судмедекспертизи, як каже батько, усе документально підтвердилося: в дитини був заворот тонкого кишечника, але ніхто не зробив необхідних у такому випадку кроків, було неузгодження дій. Простими словами — був хаос. 

- Кримінальне провадження відкрито за ч.2 ст. 140 КК “Неналежне виконання професійних обов'язків”, - додає пан Володимир. - Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.  Якби Кримінальний кодекс був інакшим, то, можливо, медикам загрожувала б більша відповідальність. Бо фактично маючи на руках результати УЗД, де написано, що здутий кишківник,  не звертати на нього увагу і далі не проводити необхідних дій? То це, можливо, вбивство? Яка ж тут лікарська помилка? Але, на жаль, за нашим Кримінальним кодексом, маємо таке.

Читайте також

Справою про смерть 12-річного тернополянина займається Громадська Рада при СБУ
Супрун покарала лікаря, через халатність якого помер 12-річний тернополянин

Система опирається, як може 

Досудове розслідування ще не завершене. Однак, зважаючи на те, як в Україні рослідуються випадки лікарської халатності, випадок Кулаків — загалом рідкісний. Адже родині вдалося зробити все для того, аби справу відразу не зам'яли. І з червня 2017 року про цю трагедію говорять чи не по всій країні.

- Це мені навіть багато юристів та журналістів кажуть, що такого висновку комісійної судмедекспертизи в країні практично нема, - каже пан Володимир. - Зазвичай в такому документі — все розмито, недосказано, а в нашому чітко йдеться, хто і що мав зробити, але не зробив.

Як вже говорив раніше тернополянин, його мета — не посадити лікарів, а змінити медичну систему, змінити мислення медиків та ставлення до пацієнтів, аби таке горе не спіткало більше жодну сім'ю. Однак нині це важко робити, бо та ж система опирається, як тільки може.

- Про підозру оголосили черговому по лікарні і черговому хірургу, - додає тернополянин. -  Чергову по лікарні звільнили ще минулого року, вона пенсійного віку — їй вже 75, за порушення, які призвели до смерті. Там було внутрішнє розслідування по лікарні: перше розслідування провели у липні, відразу після смерті сина. А потім була КЕК департаменту охорони здоров'я, яка побачила порушення в діях чотирьох лікарів. Комісія рекомендувала першим пунктом керівництву лікарні винести догани медикам, другий пункт був про переатестацію, третій — про підвищення кваліфікації. Головний лікар  виконав всі пункти, окрім найважливішого - доган нікому не дав. 

Запахло смаленим - згадали про догани

Таке "покарання" звісно що не влаштовувало родину хлопчика. Вони витребували усі документи щодо ситуації із рекомендаціями КЕК, звернулись за допомогою до народних депутатів.  

- У той час я дізнався від журналістів львівських, що головного лікаря цієї райлікарні  ще й нагородили президентською стипендією за видатні медичні заслуги, - додає пан Володимир. - Тоді пішов розголос, МОЗ відреагувало відразу. Адже 29 грудня 2018 року президент підписав указ про нагородження, а вже 3 січня січня в Міністерстві була скликана комісія щодо відкликання цього лікаря із нагороджених. До слова, кажуть, що в нас поганий міністр охорони здоров'я, та за іншого — я нічого не добився б! І ось коли почались дії щодо відкликання його із цього списку, у січні 2018 року, то головний лікар заворушився. Він скликав вже другу комісію щодо ситуації із моїм сином у себе в лікарні і медики тоді вже отримали догани, а чергову по лікарні звільнили за порушення в роботі, які призвели до смерті дитини.  Ще з одним медиком, з педіатром, вони розпрощались за згодою сторін. Хірурга ж взагалі не зачіпали. 

Хірург, який насамперед мав би оглянути хлопчика і виключити оперативне, працював до цього часу. Однак зараз виходить, після вивновків  комісійної судово-медичної експертизи, що хірург - найбільше винен.

- 28 грудня поліція поїхала у Жидачів та вручила підозри черговому хірургу та черговій по лікарні, - каже  тернополянин. - Невдовзі, 4 січня, відбувся і суд щодо обрання міри запобіжного заходу. Медикам обрали підписку про невиїзд. Також хірурга суд відсторонив на два місяці від роботи. Той не згоден, подав апеляцію, розглядати її суд буде у понеділок, 14 січня. Мовляв, за що ж він буде жити. Хоча раніше, на початках, у лікарні запевняли, що не можуть покарати медиків, бо нікому буде працювати. Мовляв, працюють за копійки. Але, виходить, що вже й не такі копійки, раз за роботу бореться?


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: 20 хвилин