Віталій Тарасюк

Віталій Тарасюк

журналіст, репортер з Млинова

Коли здобудемо незалежність від… бідності?

З 1 січня 2019 року в Україні збільшений мінімальний стаж роботи для одержання права виходу на пенсію

21.01.2019 09:19   Автор : Віталій Тарасюк
Джерело: RvNews

Нещодавно представник Пенсійного Фонду прокоментував реформу уряду щодо посилення страхового стажу і уточнив, що вона справді буде запущена.

Отже з 1 січня 2019 року в Україні був збільшений мінімальний стаж роботи для одержання права виходу на пенсію. Відтепер для осіб, які бажають вийти на пенсію в 63 роки, необхідний стаж має складати від 16 до 26 років. А ті, хто мінімум 15 років сплачував єдиний страховий внесок, можуть розраховувати на пенсію з 65 років.

Наголошується: якщо в українця немає  15 років  страхового стажу, то він не зможе розраховувати на одержання пенсії - в такому разі йому виплачуватимуть  соціальну допомогу від уряду як малозабезпеченому.

Просто і зрозуміло. А тепер задумаймося: хто з нинішніх 25-45 річних може розраховувати на пенсію з 60 років? Їх не так багато, як би хотілося і як дехто припускає. Зважаючи на тотальну незайнятість мільйонів співвітчизників, навіть у 63 роки не всім із них світить одержувати пенсійні виплати від держави. Число пенсіонерів з цієї категорії може, хіба що, зрости після досягнення 65-річного віку: до цього віку може з горем пополам вдасться нашкребти півтора-два  десятка років трудового стажу, і це в тому разі, якщо його не збільшуватимуть. А тим, хто не вкладеться у ці параметри віку і стажу, найімовірніше доведеться змиритися зі статусом малозабезпеченого.

Мільйони співвітчизників виїжджають на заробітки за кордон. Чимало з них там офіційно працевлаштовані і дехто навіть зможе заробити пенсію від держави, яка їх прийняла, забезпечила роботою. Але для більшості заробітчан чужина – лише тимчасове пристанище для працевлаштування і поліпшення фінансового та матеріального благополуччя  власних родин. Рано чи пізно вони повернуться на круги своя – до рідних осель. А що їх чекає в рідних оселях? Знову безнадія, безробіття. Хтось меткіший зможе відкрити власну справу, а що робити тим, у кого немає хисту до підприємництва? Надії на власну держави гаснуть з кожним місяцем і днем - не до них їй тепер. Невже знову сотням і тисячам земляків повертати голоблі до ситої Європи і безкінечно перебиватися там у статусі блудних синів? І так усе життя?

Не хотілося б згущувати фарби, але за останні роки світлі промені надії на добробут і достаток так і не запалали на небосхилі рідної країни. Чиновники годують народ обіцянками, «успішними реформами», а люд скочується у прірву бідності  через низькі пенсії, високі тарифи на комунальні послуги, газ, електроенергію та інше.

Нещодавно довелося вислухати монолог млинівчанки, яка одержує трішки більше як 1800 гривень пенсії і з них 1600 витрачає на опалення та компослуги, а на решту 250 гривень «шикує» і «лікується». А що залишається робити, якщо у субсидії відмовили, бо в квартирі зареєстрований син, який давно перебуває за кордоном. Як кажуть, хоч стій, хоч плач.

Діти справді мають утримувати батьків, забезпечити їм гідну старість. А що ж держава, на яку нинішні пенсіонери горбатилися десятиріччями, натомість одержали мізерні пенсії, які  до того ж знецінюються на фоні здорожчання життя? Щиро тішимося, що здобули державну і духовну незалежність, а коли ж здобудемо незалежність від бідності? Люд чекає відповіді на ці питання…

Довідково: За словами директора Світового банку з питань України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен рівень бідності в Україні за останні п'ять років зріс на 10%. На сьогодні за межею бідності в Україні перебувають 25% населення.

 І це при тому, що Всесвітній банк з 2014 року вклав в Україну більше, ніж в будь-яку іншу країну, оскільки за розрахунками експертів економічний потенціал України вище, ніж таких країн, як Польща, Румунія, Грузія, Індонезія. А це 5,5 млрд доларів. Половина коштів - 2,5 млрд доларів - в різні інвестиційні проекти, плюс 2 млрд - на підтримку регіональних бюджетів для проведення реформ, ще 500 млн доларів - на поставку газу. На жаль, не всі ці гроші використані в повному обсязі. Питання до уряду.

 Довідка за матеріалом на сайті: https://dt.ua


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews