Виставку про Тризуб відкрили у Рівненському краєзнавчому музеї

Сьогодні, 22 січня, у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку «Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України»

22.01.2019 22:31   Опубліковано : Дарина Ясна
Джерело: RvNews

 «…Се оздоба питоменна, не запозичена, зв’язана з нашою тисячолітньою державною політичною i культурною історією», – так писав про тризуб Михайло Грушевський 100 років тому, коли цей символ затверджено гербом УНР. Хоч ближчою йому була ідея цілком нового символу «творчої мирної праці в новій Україні» – золотий плуг на блакитному полі.

Під час тогочасної дискусії, який із наших історичних символів гідний стати головним знаком новітньої української державності, «претендентами» передусім були три: галицький золотий лев, що спинається на скелю; київський архистратиг Михаїл, який на зламі XIX–XX ст. став сприйматися, як герб Наддніпрянської України; козак із мушкетом із часів Гетьманщини, який уже у XVIII ст. трактували як «національний герб».

Власницький знак із монет часів князя Володимира Великого, відомий доти лише вузькому колу фахівців, сприймався попервах радше як несміливий компромісний варіант. Але він став тим єдиним і правильним державним символом.

Було кілька факторів, що переважили тоді на його користь справу нашого національно-державного герба. І стався феномен: геть давно забутий, але тепер віднайдений – Тризуб умить прижився як національно-державний герб України. Усі решта символів, що мали куди сильніші позиції та тривалішу (але не глибшу!) традицію, відступили на другий план. Знак графічно красивий, лаконічний, самобутній – а головне стародавній, – Тризуб фактично легітимізував історичний зв’язок модерної України із Київською Руссю.

Упродовж  усього XX ст. наш герб надихав мистців на створення його художніх інтерпретацій. Василь Кричевський, Георгій Нарбут, Юліян Буцманюк, Олекса Новаківський, Павло Ковжун, Петро Холодний, Роберт Лісовський, Микола Битинський, Ніл Хасевич, Микола Бутович, Мирон Левицький, Михайло Дмитренко, Святослав Гординський та ін..

Виставка також розповідає про різні варіанти великого Державного герба України, які так і не були реалізовані до сьогодні.

 Ігор Марчук, завідувач відділу історії


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews