Триває оновлення існуючої спроможної мережі закладів первинної медичної допомоги на Буковині

23.01.2019 09:24   Опубліковано : Наталія Чернівецька
Джерело: CvNews

37 медзакладів первинної ланки та 4 вторинної стали комунальними некомерційними підприємствами Буковини.

У ході впровадження змін в охорону здоров’я, насамперед, реформування системи фінансування медичної галузі, комунальні лікувально-профілактичні заклади Чернівецької області поступово трансформуються в комунальні некомерційні підприємства. Даний перехід необхідний для подальшої співпраці з Національною службою здоров’я України в плані оплати медичних послуг за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

У Чернівецькій області вже 37 закладів первинної ланки реорганізовані в комунальні некомерційні підприємства. Серед них 18 – центри первинної медико-санітарної допомоги, 14 – амбулаторії, 5 – поліклініки. З цієї кількості 36 закладів вже активно співпрацюють з НСЗУ й отримують кошти за надані медичні послуги.

Наразі у Департаменті охорони здоров’я Чернівецької ОДА під керівництвом в. о. директора Департаменту Юрія Лесюка та за участю головних лікарів центрів ПМСД та керівників амбулаторій об’єднаних територіальних громад  тривають робочі наради щодо оновлення існуючої спроможної мережі закладів надання первинної медичної допомоги.

«Спроможна мережа надання первинної медичної допомоги  – це організаційно-інтегрована сукупність надавачів первинної медичної допомоги, здатних забезпечувати надання якісної, комплексної, безперервної і орієнтованої на пацієнта ПМД, відповідно до соціально-демографічних характеристик населення та особливостей його розселення на відповідній території планування, – пояснює Юрій Лесюк. – Торік в області була сформована орієнтовна спроможна мережа надавачів ПМД, однак продовжується  адмінреформа, у зв’язку з чим формуються нові об’єднані територіальні громади, до складу яких входять й медичні заклади. Відповідно, існуюча спроможна мережа ПМД потребує перегляду. Зараз збираємо інформацію, акумулюємо її та обговорюємо доцільність і необхідність внесення того чи іншого медзакладу у структуру ПМД».

Крім того, як повідомляють фахівці Департаменту ОЗ в комунальні некомерційні підприємства вже реорганізовані чотири медичні установи вторинного рівня – Новоселицька ЦРЛ, Хотинська ЦРЛ, Глибоцька ЦРЛ та Кіцманська ЦРЛ. Решта центральних районних лікарень області розпочали процес перетворення.

Передбачається, що з 1 липня 2019 року усі центральні районні лікарні краю розпочнуть працювати з НСЗУ й забезпечуватимуть надання медичних послуг за програмою «Безкоштовна діагностика».

За матеріалами ЧОДА.


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews