Віталій Тарасюк

Віталій Тарасюк

журналіст, репортер з Млинова

Індексація пенсій і вибори: інформація для роздумів

27.01.2019 21:32   Автор : Віталій Тарасюк
Джерело: RvNews

Інколи можна почути критичні твердження про те, що так звана індексація пенсій із 1 березня цього року – не що інше, як своєрідний хабар виборцям від діючої влади напередодні виборів Президента України 31 березня. Як на мене, початок березня у це пенсійне нововведення вмонтовано тому, що важливу для мільйонів пенсіонерів  процедуру неможливо провести раніше, тобто в січні чи лютому.  Річ у тім, що Держкомстат лише в лютому оприлюднить остаточну  інформацію про зростання фонду заробітної плати за 2019 рік. І хоч показник інфляції «виведуть» дещо раніше, найоптимальніший термін індексувати пенсію, все-таки,  саме з березня.

Якщо ж відштовхуватися від виборів, то, ймовірно, чесніше було б провести індексацію, скажімо, з 1 травня. А для того, щоб пенсіонери не втратили нарахованих добавок, останнього весняного місяця виплатити її за попередні місяці. Однак виникає кілька запитань. Перше: чи погодилися  б самі пенсіонери на таку важливу для них рокіровку, адже краще синиця в руках, ніж журавель у небі? Друге: чи були б готові до такого розкладу подій працівники Пенсійного Фонду України? Третє: як би до цього поставилася  діяча влада?

Утім, тест на цьогорічну індексацію пенсій з прив’язкою до виборів можемо скласти в наступні роки – дай, Боже, всім пенсіонерам дочекатися цього часу. Річ у тім, що згідно з законом, індексація за формулою урядовців має відбуватися щороку. Хоча там є один хитрий додаток: у разі наявності коштів у Держбюджеті! Тобто в разі пролонгування індексацій пенсій в наступні роки вважатимемо, що цьогорічна індексація  жодного стосунку до виборів Президента України не мала. Якщо ж цю добру справу «заморозять», посилаючись на нестачу коштів, то можна буде змінити думку, але вибори на той час уже відбудуться.

Утім, підказкою вже тепер може бути повідомлення деяких фахівців про те, що і на цьогорічну індексацію коштів у бюджеті Пенсійного Фонду України  немає – очевидно, їх можуть запозичити з Держбюджету. Отож, як кажуть, маємо інформацію для роздумів, висновків і дій…


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews