Аграрна Тернопільщина: Землю орендуєш - достойно плати

04.02.2019 12:13   Опубліковано : Ярослав Бачинський
Джерело: TeNews

Розпочався новий сільськогосподарський рік. Незважаючи на зимову пору в агропідприємствах, фермерських господарства основне вчасно підготуватися до весняно-польових робіт, щоб провести її в оперативні агротерміни, посіяти основні ярі та технічні культури. У польовому арсеналі традиційні для зони Лісостепу культури - ярий ячмінь та пшениця, ярий ріпак, горох, посіви якого збільшується, цукрові буряки, кукурудза, гречка, соя, соняшник, картопля, кормові культури тощо.

Торік Тернопільщина зібрала рекордний вал зернових культур 3,2 млн тонн за усі роки незалежності держави. Високою урожайністю відзначилися озимі - пшениця, ячмінь та кукурудза у багатьох сільгосппідприємствах області вона склала до 10 тонн сухого зерна. Як кажуть у народі - є в коморі, є на столі. Триста тисяч селян Тернопільщини здали в оренду свої земельні паї.

Торік за їх оренду у натуральному і фінансовому виразі аграріями та фермерами виплачено 1,4 млрд гривень. Середня оплата за орендований гектар на Тернопільщині склала 2674 грн. Цей показник в Україні орендованої землі сягнув 1369 грн. Ця цифра суттєво відрізняється від регіональної. На приклад на Закарпатті - 819 грн., на Черкащині - 3 тисячі грн. Нагадаємо. що власники земельних паїв здають в оренду майже 17 млн га. Укладено 4,9 млн договорів. Однак з них 750 тисяч з фермерськими господарствами. Решта великі сільгосппідприємствах та агрохолдинги.

Власники паїв не можуть вплинути на орендаторів і справедливо вимагають більшої оплати. Крім того щороку помирає до 350 тисяч пайовиків. Загалом. таких вже 1 млн 400 тисяч осіб. Це 20 відсотків пайовиків від первинної кількості. Цими землями часто користуються незаконно. За даними видання « Економічна правда» нині в Україні не мають юридичного статусу й незаконно використовують майже 2 млн гектарів ріллі. Масштаби вражаючі. На податок у в Україні у 2018 році було зареєстровано за офіційними даними лише 6,5 тис нічийних ділянок загальною площею 25 тис га. А решта сотні, мільйони гектарів перебувають у переносному обігу.

Отже, хтось на них наживається шахраї, до них додаються місцеві чиновники, депутати. фермери, правоохоронні органи. Схема проста . як двері. Коли помирає людина, котра немає спадкоємців. або коли родичі відмовляються приймати спадщини вигляді у вигляді земельного паю. Тоді влада має скласти акт від імені держави подати судовий позив на відчуження паю «відмерлого спадщиною». Тоді офіційно ділянку передають у власність громади. Вона визначає подальшу долю таких паїв. Але в більшості випадків цього не роблять, не хочуть і не збирається. Додайте ще не прозоре використання земель держзапасу сільських рад, об’єднаних територіальних громад.

Ще дві цікаві цифри орієнтована вартість проданого гектару землі на сьогодні складає смішно аж 20 тисяч гривень. тоді як у сусідній Польщі- 5- 6 тис доларів США. Як кажуть, без коментарів…

Ярослав Бачинський


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews