Палац в селі Дзвинячка на столітніх світлинах

05.02.2019 17:13   Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко
Джерело: TeNews

В Центральному архіві історичних документів у Варшаві знаходяться чудові світлини села Дзвинячка, які датуються кін. ХІХ – поч. ХХ ст.

Село Дзвинячка знаходиться сьогодні у складі Борщівського району Тернопільської області. Населений пункт розташований над річкою Дзвіна, на південному сході району.

На одному із фото можна побачити палац в селі, скоріше всього він належав графу Юзефу Козебродському, який володів Двинячкою на межі ХІХ-ХХ ст. Відомо, що в палаці знаходилась відома бібліотека графа. Про сам палац є дуже мало згадок і це питання вимагає ще пошуків документів.

У радянський період (з 1964 по 1991 рр.) село звалося Комунарівка.

Відомо, що поблизу села була побудована каплиця, а саме біля цілющого джерела на честь святого архиєпископа Зиґмунда Щенсни Фелінського (1822–1895 рр.). Він у селі Дзвинячка із 1883 р. перебував на засланні і часто приходив до цього джерельця помолитися. Каплицю збудували сестри Згромадження Францисканок Родини Марії, яке заснував блаженний архієпископ.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

Палац в селі Дзвинячка.

 

null

Панорама села Дзвинячка.

Джерело фото: архів AGAD

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews