Ярослав Бачинський

Ярослав Бачинський

кореспондент, журналіст, член Національної спілки журналістів України

Аграрна Тернопільщина: у Скориках від молодих первісток щоденно надоюють 31-33 кг молока

07.02.2019 19:13   Автор : Ярослав Бачинський
Джерело: TeNews

Сьогодні на тваринницьких комплексах і фермах одного з найкращих агроформувань не лише області, але в державі ТОВ «Україна», яке очолює відомий керівник нової формації, Герой України, заслужений працівник сільського господарства Олег Крижовачук утримується 2535 голів великої рогатої худоби, з них 1140 корів, майже до п’яти тисяч свиней. У Скориках найвища продуктивність дійного стада серед сільгосппідприємств Тернопільщини На одну основному корову за рок надоїли 10 тис 765 кг молока- цей один з найкращих показників, вихід телят на сто корів склав 86 голів молодняка, а всього народилося 1391 телят. Що засвідчує про сильний генетичний потенціал тварин на науковій основі поставлено селекційну і племінну роботу. високий фаховий рівень зотехнічної та ветеринарної служби сільгосптовариства.

- До цих результатів праці у тваринницькій галузі, зокрема в молочному скотарстві ми поступово шли добрий десяток літ, - каже керівник сільгосптовариства «Україна» Олег Крижовачук. – Основне - це підбір спеціалістів усіх виробничих підрозділів, сучасне приміщення закритого типу, європейське обладнання і технології виробництва молокосировни екологічно чистий натуральний продукт . належна кормова база, адже молоко в корови під язиком, сильний генетичний потенціал дійного стада, а також селекційна і племінна робота, пошуки усього нового і прогресивного. Я сам вчитель за фахом, працюю у сільському господарстві уже три з половиною десятки літ, але продовжую вчитися, не цураюся консультацій науковців, старших своїх колег як Антон Білик, Осип Гасюк, зооветспеціалістів. Пригадую, у 2002-у році на базі Скорівського сільгосппідприємства організували перший в області племзавод. Нове у добре вже уставлений процес не так швидко втілюється в реальну практику щодення. Але ми сконцентрували усі наявні сили, спеціалістів, операторів, доглядачів і племзавод запрацював за своїми відповідними законами: у селекційно-генетичному напрямку. У 2013 році взяли курс та серйозний підхід до молоко виробництва. В аграрному секторі області й держави катастрофічно скорочувалося поголів’я корів, їх просто вирізали щоб не мати зайвого клопоту і спокійно відпочивати у дні релігійних чи державних свят. На фермі немає і не буде вихідних це нелегкий старанний труд з річним календарем, без червоних днів. Це у нас усвідомлюють усі від доярки до директора.

null

Збудували спеціально нові приміщення, виділили територію, підібрали професійний склад працюючих, встановили гідну оплату праці. Лише пізніше, коли усі ці чинники було виконано завезли з Німеччини 400 нетелей, які дорого обійшлися для нашого господарства. Спільно з німецькими спеціалістами скорегували добові раціони годівлі молодняка, усі необхідні ветеринарні і санітарні заходи для захисту елітного імпортного молодняка.

- Виробництво м’яса і екологічного чистого екстра-класу молока є основою та головним критерієм роботи важливої у нашій господарській діяльності, таким чином наш повсякденний внесок у продовольчу безпеку української держави, - каже головний зоотехнік ТОВ « Україна» Борис Радчук. - У с. Медині утримуємо понад п’ятитисячне свинопоголів’я й скороспіла галузь дала серйозний плюс.

- У 2018 році вироблено 12 тис 553 цнт високоякісного харчового продукту. Тут замкнутий цикл вирощування свиней. У трьох приміщеннях розміщено маточник, дорощування поросят та їх інтенсивну відгодівлю промисловою вагою 110- 120 кілограмів, - каже завідуючий Мединським свинокомплексом, ветлікар за фахом, Іван Поліщук. - Річний обіг замкнутого циклу складає 10-12 тисяч свиней, суха годівля. постійний зоотехнічний і ветеринарний захист під наглядом головних спеціалістів Дмитра Тимошенка, Олександра Поліщука, годівля за оператором Іваном Балицьким. Маємо достатньо, як кажуть в повному асортименті згідно раціонів, які рекомендують науковці, концентрованих кормів. Усі процеси механізовано.

В ТОВ « Україна» багато будують виробничих приміщень лише за три останні роки спорудили ряд нових приміщення, молочний зал на 150 корів, встановили сучасне обладнання, закупили необхідні механізми, створили усі побутові зручності для працюючих санвузли, душові, роздягальні, кімнати до приймання їжі тощо. Лише на центральній молочно-товарній фермі нині працюючих до 70 місцевих жителів та навколишніх сіл. Навіщо їхати на заробітки в Європу, залишати сім’ю родину, якщо Європа є у Скориках. Середня зарплата фермських працівників 15-16 тисяч гривень щомісяця, надаються відпустки, оплачуються лікарняні листи, відповідні премії. Наяву увесь соціальний і правовий пакет.

Завідуючий цим сучасним комплексом виробництва молока Анатолій Гой із задоволенням показує усі 13 приміщень і додаткові об’єкти, де панує чистота і порядок, до кожний із працюючих, а третина це молоді люди, старанні і відповідальні й до своїх повсякденних функціональних обов’язків. Називає тих спеціалістів, що забезпечує увесь процес, оберігає тварин від хвороб, проводять своєчасні профілактичні заходи, надають консультації серед них ветлікарі Михайло Романюк, Сергій Смолян, Сергій Швець, Роман Шлапак, технік з штучного осіменіння тварин Ігор Зубка. Контроль якості. визначання жирності молока, а вона складає 4,1 при базисній 3,83% здійснюють лаборанти Богданна Зубка, Наталія Гловінська.

Тут в достатній кількості необхідного обладнання, інструментарію, спецпосуду. Усю ж роботу в молочному блоці забезпечують вісім чоловіків операторів машинного доїння. Усі тваринники забезпечені спецодягом, гарячим харчуванням тощо.

- В середньому денно зараз ми доїмо на корову до 30 кг молока. Всю молочну сировину реалізовуємо нашим партнерам - переробникам львівському товариству «Галичина». Співпрацею з ними задоволенні. Усі умови контракту дотримуються та й ціна може бути більшою особливо взимку, але поки- що влаштовує, хоча давно не відповідає затратами виробництва, - каже головний зоотехнік господарства Борис Радчук. - Головний фактор нашої стабільності й фінансової та економічного поступу молоковиробництва на сучасних ринкових умовах, коли ми входимо у СОТ - це якість продукції, працелюбність та фаховість виробничників. Серед них оператори машинного доїння молочно- товарної ферми у Скориках Наталія Костишак, Іванна Лиса, Стефанія Музика, Емілія Палащук. Марія Сосніц, Оксана Хемій. Соломія Сокіл,Людмила Мальована. Годівлю худоби трьома кормороздавачами забезпечують механізатори Юрій Радзіх, Володимир Тихоліз. Степан Борщ, Андрій Решітник та Олексій Круть. За увесь кормовий процес відповідальний менеджер з годівлі тварин Олег Мудрак.

Молоко у корови під язиком, кажуть у народі. Пан Борис показує на велику територію сучасного кормового двору, що розрахований на 25 тисяч тонн консервованої сухої поживи. В ТОВ «Україна» на відмінну від багатьох сільгосппідприємств жито в особливому рахунку. Щороку його засівають 300 гектарів саме на кормові цілі. Крім того у доброму стані 120-гектарна площа багаторічних трав, з якої збирають три укоси на заготівлю сінажу, вщент силосом кукурудзи у молочно-восковій стиглості заповненні траншеї. Від негоди вони накриті поліетиленовою плівкою, а у навісах зберігаються десяток з добрий сіна. солом’яних пресованих валів. У щоденному раціоні дійного стада. та й загалом ВРХ січна. силос з кукурудзи. сінаж, концентровані корми, макуха соєва та шрот з соняшника, уся палітра мікродобавок та мікроелементів.

Так передове на Тернопільщині аграрне товариство значні кошти вкладає у розвиток сучасного європейського типу введення тваринництва. Перш за все в селекційний й генетичний потенціал дійного стада. Впродовж останніх років докорінно змінився набрав нових рис увесь виробничо-господарський комплекс: заасфальтована територія, під’їздні шляхи, на місцеву ферму прийшла нова сучасна імпортна техніка, комп’ютерні системи, нові й молоді люди, що хочуть і вміють працювати за відповідну не меншу оплату , ніж у країнах Євросоюзу, відношенням і ставленням.

null

Вдумайтесь, впродовж останніх років тільки нетелей з Німеччини голштинської породи закуплено майже 900 голів. Перше його покоління уже в Скориках розтелилося і зараз від молодих первісток щоденно надоюють 31-33 кг молока - рекордний результат. Але, щоб його досягти треба працювати усім від оператора машинного доїння, доглядача, механізатора до директора сільгосппідприємства. бо ж дбаємо про достаток у сім’ях , родині, благополуччя і миру в українській незалежній державі. На фермі у Скориках батьків змінюють їх діти і це добрий знак продовження хліборобських традицій

 Ярослав Бачинський


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews