Тернопільські прокурори розповіли, чим займалися протягом року

Під головуванням прокурора області В‘ячеслава Перча відбулася оперативна нарада, на якій обговорено результати роботи органів прокуратури області у 2018 році, визначено основні завдання на наступний період.

У нараді взяли участь перший заступник та заступник прокурора області, керівники структурних підрозділів апарату прокуратури області та їх заступники, керівництво та начальники відділів місцевих прокуратур.
Завдяки злагодженій роботі апарату прокуратури області та місцевих прокуратур у виконанні покладених на прокуратуру завдань і функцій, вдалося досягнути певних позитивних результатів.

У 2018 році прокурорами здійснювалося процесуальне керівництво у понад 21 тисячі кримінальних проваджень, у чверті з яких досудове розслідування закінчено.

Результатом підтримання працівниками прокуратури державного обвинувачення стало ухвалення судами понад 1200 обвинувальних вироків, з яких чотири сотні – на підставі угод.
Значно нижчий від загальнодержавного рівень злочинності на 10 тисяч населення. Відбулось зменшення загальної кількості злочинів, у тому числі правопорушень проти власності.
Знизилась підліткова, групова та повторна злочинність, на третину – кількість кримінальних правопорушень, вчинених у стані сп’яніння.

Вжитими заходами покращено стан розкриття кримінальних правопорушень.

Забезпечено принципове реагування на порушення прав затриманих, ув’язнених і засуджених.

За результатами представницької діяльності прокурорами заявлено позовів на загальну суму понад 228 млн грн., задоволено – на суму 227,7 млн грн., добровільно відшкодовано 1,7 млн грн., попереджено незаконне вибуття майна із державної власності на суму 9,6 млн гривень.

Прокурорами вирішено понад півтори тисячі звернень, більша половина яких – з питань досудового розслідування. На особистому прийомі прийнято майже п’ять сотень громадян.

Поряд із позитивними результатами роботи невідкладної уваги потребує низка проблемних питань, серед яких значне зростання кількості особливо тяжких злочинів, очевидних умисних вбивств.

Потребує посилення нагляд за додержанням законів слідчими територіальних органів поліції. Викликає нарікання низький рівень відшкодування збитків за закінченими розслідуванням кримінальними провадженнями.

Стурбованість викликає стан додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні.

Поряд з цим, як відзначив прокурор області, у найближчий період прокурорам необхідно зосередитись на вирішенні низки проблемних питань, насамперед, зловживань під час використання бюджетних коштів у сфері автодорожнього комплексу, у галузі земельних правовідносин, надрокористування, продовжити наступальну роботу щодо протидії кримінальним правопорушенням з ознаками корупції.

На проблемних питаннях у роботі органів прокуратури акцентував увагу перший заступник прокурора області Микола Голомша та заступник прокурора області Ігор Топилко.

На нараді також заслухано пояснення керівників, начальників відділів місцевих прокуратур щодо забезпечення належної роботи очолюваних ними колективів.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Прес-служба прокуратури Тернопільської області