Віталій Тарасюк

Віталій Тарасюк

журналіст, репортер з Млинова

Млинів: репортаж із ювілею автора пісні «Цілуйте матір на прощання»…

Всерйоз і жартома

11.02.2019 14:37   Автор : Віталій Тарасюк
Джерело: RvNews

Відгомоніло, відспівало і відсміялося товариство шанувальників творчості і просто життєвого таланту  шанованого млинівчанина Володимира Юхимовича Євтуха на його ювілейній урочистості. Незабутньою родзинкою свята стали чарівна дружина ювіляра Ольга Іванівна, мила і добра донька Галина із мудрим та діловим зятем Євгеном Никодимовичем, мужній і поблажливий син Володимир із невісткою-красунею  Іриною Вікторівною. Вони – надійний причал, біля якого душа митця наповнюється натхненням.

Зрозуміло, що музично-пісенною серцевиною ювілейного празника був народний вокальний аматорський чоловічий ансамбль «Козацька рада» – дітище Володимира Юхимовича. Більше трьох десятків пісень на будь-який смак у їх виконанні – внесок побратимів ювіляра в торжество. А сердечні віншування від кожного козака нехай додадуть ювіляру стимулів для подальшого творчого гарцювання на багато літ.

null
Володимир Євтух з колективом "Козацька рада. Фото надане автором

На урочистості вирували спогади про тих, із ким у вись злетіла пісенна муза ювіляра. У тих спогадах яскравими барвами зоріли Вадим Балас, Василь Літвінчук, Микола Муляр, Анастасій Власюк, Анатолій Андрухов та інші побратими. Хтось уже з піднебесної далечини слідкує за впевненими життєвими кроками пана Володимира, а сущі на землі тут відстежують зигзаги його багатовекторної творчості.

Росли черешні в дяді Вови…

Особлива сторінка життєпису Володимира Євтуха – семидесятирічна дружба з Григорієм Панасюком: від післявоєнного дитинства і до вісімдесятирічної сивини  вони не губилися в життєвих штормах: дружили, кумували, співали і дарували один одному чарівні миті сердечного спілкування. А спогад із їх життєпису середини п’ятдесятих років минулого сторіччя нехай нагадає нинішнім п’ятнадцятирічним юнакам про складні уроки тих часів: Володимир і Григорій возили продавати в Ленінград черешні. У нас цей товар тоді приймали по 50 копійок за кілограм, а в місті на Неві – по 3 карбованці за кілограм. Отож два хлопчаки з десятком «чумайданів»  із черешнями успішно реалізували цю комерційну операцію, хоча в житті один тягнувся до пісні і музики, а другий прагнув лікувати людей. Мрії обох здійснилися і нині вони – авторитетні і шановані на Млинівщині і Демидівщині  фахівці.

До речі, у родині Євтухів пісенним талантом обдарована і дружина Ольга Іванівна. По секрету скажу, що на ювілеї чоловіка вона також святкувала скромний  жіночий ювілей. Пані Ольга подарувала численній гостині кілька пісень у власному виконанні. Згодом – у дуеті з чоловіком, а на додачу – зі своїми дітками. Наголошу: було що слухати і якщо залишився запис цього співу, то він принесе задоволення найвибагливішим музичним гурманам.

null
Володимир Юхимович і Ольга Іванівна Євтухи. Фото надане автором

У Володимира Юхимовича і Ольги Іванівни – троє внуків і четверо правнуків, але для кожного з них –в серці подружжя окрема ніша. А героєм урочистості став п’ятирічний Данилко із його патріотичною позицією: вже в цьому віці він знає, де зариті біди українців.

Заслужено незаслужений…

Зрозуміло, не обійшлося без обговорення важливих державних справ. Скажімо, один вокаліст із «Козацької ради» завів мову про те, що українська держава мала б вшанувати Володимира Юхимовича  званням Заслужений працівник культури України – на теренах Млинівщини він найавторитетніший митець із  багатогранним творчим почерком. Чого вартий факт, що виколисав шість народних колективів і написав пісні, які за життя автора стають класикою, а пісня «Цілуйте матір на прощання» – гімном синівської любові і материнської відданості.

null
З зятем і товаришем. Фото надане автором

Врешті, товариство дійшла висновку: держава заборгувала Володимиру Євтуху нагороду. Сподіваюся, що ці рядки прочитають очільникові культури Рівненщини і зроблять відповідні висновки і подання. Відтак  на час ювілейної урочистості Володимир Юхимович перебував у статусі заслужено незаслуженого. Сподіватимемося, що незабаром цей статус зміниться.

А ще гості побажали ювіляру-млинівчанину з почуттям тонкого гумору зібратися і видати збірку усмішок, тож нехай аматори дотепів і жартів запасуться терпінням.

Окрема сторінка ювілейної урочистості – сусіди ювіляра. Подружжя Марії і Володимира Стецюків та Антоніни і Миколи – не просто сусіди, а велике родинне коло, в якому клопоти маліють, а радощі громадяться і множаться…

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews