На Буковині аграрії розпочали підживлення озимих культур

12.02.2019 15:12   Опубліковано : Наталія Чернівецька
Джерело: CvNews

Своєчасне і високоякісне проведення комплексу організаційних і технологічних заходів по догляду за посівами озимих культур має надзвичайно важливе значення для одержання високих врожаїв.

За інформацією Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, під урожай 2019 року всіма категоріями господарств області посіяно 69,3 тис. га озимих культур на зерно та зелений корм. Із загального посіву озимих зернових культур, на зерно посіяно 54,7 тис. га, крім того ріпаку – 14,3 тис. га. Всі посіви озимого ріпаку в області та майже 70% посівів озимих зернових – 38,2 тис. га зосереджено в агроформуваннях. Найбільшу частку в озимому зерновому клині зайняли посіви пшениці озимої – 46,2 тис. га (або 84,5%), а також 8,3 тис. га (відповідно 15,2%) – озимий ячмінь та 0,2 тис. га (0,3%) – жито.

На даний час, більшість посівів озимих культур (90-95%) знаходяться в доброму та задовільному стані. Шкідливих явищ для перезимівлі озимих культур не спостерігалося.

Винятково важливим заходом підвищення врожайності озимих культур є підживлення посівів азотними добривами. На даний час, практично у всіх районах області аграрії розпочали підживлення посівів озимих культур по мерзлоталому ґрунті. За оперативними даними, підживлено 2,7 тис. га озимої пшениці (5,8% до потреби) та 1,3 тис. га (9,1%) озимого ріпаку. Підживлення озимих продовжується.

Крім того, сільгосппідприємствами в осінньо-зимовий період проведено захист посівів озимих зернових культур від мишовидних гризунів на площі 6,9 тис. га та озимого ріпаку на площі 2,1 тис. га.

На разі аграрії активно готуються до проведення комплексу весняно-польових робіт: проводять ремонт сільгосптехніки, продовжують закуповувати насіння ярих культур, мінеральні добрива та засоби захисту рослин. 

Зокрема, для проведення робіт у весняно-літній період поточного року агроформуваннями області вже заготовлено 4,0 тис. тонн (51,2% до потреби) мінеральних добрив, 146,1 тонни (28,1% до потреби) засобів захисту рослин. Крім того, проводиться доведення насіння ярих культур до посівних кондицій та здійснюється його експертиза на визначення посівних якостей.

За матеріалами ЧОДА.
 

Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews