У Радивилівській ОТГ розповіли свою історію успіху (Фото)

15.02.2019 09:23   Опубліковано : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews

Дитячі садочки, тренажерні зали, спортивні майданчики, дороги. У таких напрямках нині працюють у Радивилівській ОТГ.

У 2016 році 17 сіл добровільно приєдналися до міста Радивилів і таким чином утворилась Радивилівська ОТГ. Цей крок, як невдовзі виявилось, був дуже правильний, бо нині громада самостійно будує дитячі садки, відкриває доступні тренажерні зали й ремонтує проблемні дороги.

«Велика кількість вагомих перетворень відбулась тут за останній час. Точка відліку – рішення про утворення ОТГ. Місто допомагає розвиватись  навколишнім селам, а люди, бачачи результат, підтримують зміни і стають їх активними учасниками. Громада максимально залучає кошти інфраструктурної субвенції, субвенції на розвиток територій та інші фінансові механізми», - зазначив заступник голови ОДА Олександр Корнійчук під час робочої поїздки до громади.

Про те, що змінилось після обєднання,  голова ОТГ Микола Карапетян може говорити відповідально. Ось уже 17 років підряд місцеві жителі обирають його керівником. Та саме зараз досвідчений управлінець бачить як ніколи великі можливості для розвитку.

«Ось на цьому місці був напіврозвалений садочок. Старі двері просто падали, тут не було елементарних зручностей. Обігрівала приміщення піч, а воду, щоб помити руки, носили з колодязя. Садочок вміщав близько 20 дітей різного віку, які перебували в одній групі. Я розумів - ситуацію необхідно негайно виправляти», - розповів Микола Карапетян про дитсадок у селі Підзамче, який завдяки децентралізації тепер ремонтують самі.

Нині тут вже добудували частину приміщення, замінили двері та вікна, підлогу, провели каналізацію, зробили нову покрівлю. Зараз в розпалі внутрішні роботи та облаштування харчоблоку. Далі – утеплення фасаду і благоустрій території. Громада планує, що вже навесні капітально відремонтований садочок відкриє свої двері для 45 маленьких вихованців. Будуть сюди приводити дітей з сусідніх сіл.

Роботи відбуваються нині й у інших селах. Додаткові групи для малюків вже створили у садочках в селах Перенятин та Дружба.

А у місті Радивилів працює сучасний садочок «Усмішка». Зараз заклад відвідують 95 дітей.

Створити добрі умови для дошкільнят було одним з перших завдань для новоствореної ОТГ.

«Надходження до бюджету збільшилися у 3-4 рази. З’явилися додаткові можливості для громади. Перше, що ми вирішили, це забезпечити комфортні умови та якісні послуги для жителів ОТГ у кожному старостинському окрузі», - підкреслив Микола Карапетян.

Окрім того у громаді нещодавно відкрили інклюзивно-ресурсний центр для тих дітей, яким необхідні педагогічно-психологічна підтримка. Його вже відвідують 34 вихованці, а в планах – охопити послугами 5 тисяч дітей.

Пропагують в ОТГ й здоровий спосіб життя. Цікаво, що до перетворень в громаді долучаються усі – і жителі, й місцеві підприємці. Поставили за мету - у старостинських округах зробити тренажерні зали із сучасним обладнанням. Ремонт у приміщеннях роблять власними силами. А закупити обладнання допомогли тутешні меценати.

Також в кожному окрузі облаштували по два вуличних спортивних майданчики. Таким чином, у громаді максимально залучають молодь до занять спортом.

А ще у громаді реконструюють місцевий стадіон «Колос». На спортивному об’єкті облаштовують нові роздягальні та трибуни, на яких вже замінили 200 сидінь вболівальників. Тут сподіваються проводити не лише чемпіонати місцевого рівня, а й загальноукраїнські.

Вистачає ресурсів в ОТГ і на дороги. Торік у співфінансуванні з Дорожнього фонду відремонтували проблемні ділянки на вулицях Залізняка, Набережна та Левятинська.

І на цьому громада не закінчує працювати над створенням комфортних умов для своїх жителів. Вже в найближчих планах капітальний ремонт Школи мистецтв та будинку культури у Радивилові, заміна покрівлі у міській ЗОШ № 1 та опорному навчальному закладі, що в селі Підзамче. Ще близько 5 вулиць планують заасфальтувати.

За матеріалами прес-служби РОДА.

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews