ДФС Буковини: з 7 лютого діють нові правила роботи з інвалютою

22.02.2019 09:16   Опубліковано : Наталія Чернівецька
Джерело: CvNews

У Головному управління ДФС у Чернівецькій області нагадують, що з 7 лютого почали діяти нові правила роботи з іноземною валютою. 

Вступив в дію Закону України від 21 червня 2018 року № 2473-VIII «Про валюту і валютні операції», який змінив вимоги валютного нагляду за дотриманням резидентами та нерезидентами вимог валютного законодавства, зокрема:

1. Під валютний контроль підпадатимуть тільки зовнішньо-економічні операції більше 150 тис. грн.

2. Збільшується граничний строк здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами зі 180 до 365 днів.Також звертаємо увагу, що у випадку встановлення граничних строків розрахунків обмеження також стосуються не лише товарів, а й експорту послуг, прав інтелектуальної власності та (або) інших немайнових прав.

До 7 лютого обмеження строків розрахунків при експорті послуг поширювалось лише на транспортні і страхові послуги.

3. Скасовуються спеціальні санкції за порушення строків розрахунків (індивідуальний режим ліцензування та призупинення зовнішньоекономічної діяльності).

4. Скасовуються індивідуальні ліцензії на валютні операції та запроваджується система е-лімітів (для здійснення господарської діяльності  юридичній особі не більше 2 млн. євро протягом календарного року).

5. Скасовується процедура реєстрації резидентами в НБУ зовнішніх запозичень.

6. Скасовується щоквартальне декларування валютних цінностей, доходів та майна, що знаходяться за межами України.

7.Дозволяється вільне використання резидентами рахунків в іноземних фінансових установах та здійснення через такі рахунки валютних операцій (крім операцій з переказів коштів з України на такі рахунки);

8. Дозволяється здійснення операцій за рахунками в українських фінансових установах юридичних осіб-нерезидентів.

9. Нові збільшені розміри адміштрафів: за незаконні скуповування, продаж, обмін, використання інвалюти як засобу платежу або як застави від 500 до1000 НМДГ (від 8500 до 17000 грн. ), замість  від 30 до 44 НМДГ ( від 510 грн. до 748 грн. ); умисне ухилення від повернення в Україну у передбачені законом строки експортної виручки  -  від 1000 до 3000 НМДГ(наразі - від 600 до 5000 НМДГ (від 10200 до 85000 грн. ).

10. За Законом № 2473 штраф до 100% суми операції, проведеної з порушенням валютного законодавства, буде накладатися Державною фіскальною службою.

11.Нормативно-правовими актами НБУ збережено обов’язок продажу на валютному ринку надходжень в іноземній валюті.  Обов’язковий продаж інвалютної виручки  50% від загальної отриманої суми. Також банки зобов’язані продати валюту у разі її купівлі та не використання валюти за призначенням, як було зазначено при її купівлі, а також у разі повернення резиденту передплати від нерезидента.

Фінансова санкція за порушення строків розрахунків залишається незмінною. Порушення резидентами строку розрахунків, встановленого статтею 13 Закону №2473, тягне за собою нарахування пені за кожний день прострочення в розмірі 0,3% суми неодержаних грошових коштів за договором чи вартості недопоставленого товару. Загальний розмір нарахованої пені обмежується і не може перевищувати суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару).

Також при зміні законодавства необхідно врахувати, що у разі не настання до 07 лютого 2019 року 180-денного строку розрахунків, який було встановлено Законом України №185 «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті», за здійсненими раніше експортно-імпортними операціями, банки продовжують здійснювати валютний нагляд за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків відповідно до статей 12, 13 Закону № 2473 та Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою Правління НБУ від 02.01.2019 № 5.

Водночас, якщо граничні строки розрахунків по операціях з експорту та імпорту товарів, які були встановлені Законом №185 та які до моменту набрання чинності Законом №2473 було порушено, то застосовуються строки і відповідальність за їх порушення у відповідності до вимог Закону №185.

Слід зазначити, що внаслідок втрати із 07 лютого 2019 року чинності Декрету Кабінету Міністрів України від 19.02.1993 № 15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» у зв’язку з набуттям чинності Закону №2473, останнім періодом, за який суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності необхідно було подати Декларацію про валютні цінності, доходи та майно, що належать резидентам України і знаходяться за її межами, є 2018 рік (станом на 01.01.2019 року).

За матеріалами ЧОДА.
 

Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews