Вперше на Рівненщині презентовано перевидання казки «Царівна Жаба» за редакцією Антіна Лотоцького

22.02.2019 22:31   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

Вперше на Рівненщині в обласній бібліотеці для молоді відбулася презентація перевидання української народної казки «Царівна Жаба», яку видав у далекому 1923 році під псевдонімом «Ярослав Вільшенко» відомий галицький письменник Антін Лотоцький. Створена на основі сюжету народної казки, вона має більш яскравий національний колорит з виразними персонажами й наближенням до сучасності.

null
Виступає Михайло Борейко. Фото надане Сергієм Кравченком

Ідея перевидання «Царівни Жаби» належить активному популяризатору української книги, старійшині «Просвіти» Михайлові Борейку. Сучасно оформлена книга вийшла у видавництві «Волинські обереги» в 2018 році завдяки коштам місцевого бюджету відповідно до Програми підтримки книговидання місцевих авторів та популяризації української книги в місті Рівному. Справжньою окрасою видання стали яскраві ілюстрації молодої художниці Анастасії Бачинської, яка майстерно виписала сюжет народної казки в українському стилі з характерними поліськими мотивами.

null
Фото надане Сергієм Кравченком

На захід були запрошені відомі активісти Рівненського міського об’єднання товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Михайло Борейко та Євгенія Гладунова, викладачі та студенти МЕГУ ім. С. Дем’янчука, учні класичної гімназії «Престиж» та музичної школи №1 ім. М. В. Лисенка. Завідувач кафедри менеджменту РДГУ, кандидат технічних наук Тарас Микитин, який родом з Рогатина, що на Львівщині, де у місцевій гімназії свого часу вчителював Антін Лотоцький, розповів про етапи втілення цього видавничого проекту. Доцент кафедри української мови та літератури МЕГУ ім. С. Дем’янчука Лілія Овдійчук, як авторка післямови до видання, під час свого виступу розповіла про непересічну особистість Антіна Лотоцького та його вагомий внесок в українську дитячу літературу.

null
Фото надане Сергієм Кравченком

Присутні на презентації були приємно здивовані, коли пластуни з Рівненської класичної гімназії «Престиж» під керівництвом наставника Анжели Савко за допомогою виготовленого реквізиту показали інсценізацію «Царівни Жаби», і таким чином «оживили» героїв казки. Наприкінці цього чудового дійства вихованці музичної школи №1 ім. М. В. Лисенка дали невеликий, але зворушливий концерт.

null
Фото надане Сергієм Кравченком

 

null
Фото надане Сергієм Кравченком

 

null
Фото надане Сергієм Кравченком

 

null
Фото надане Сергієм Кравченком

 

null
Фото надане Сергієм Кравченком

 

null
Фото надане Сергієм Кравченком

Матеріал надано Сергієм Кравченком


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews