Віталій Тарасюк

Віталій Тарасюк

журналіст, репортер з Млинова

Як і чому на Млинівщині пішло на спад безробіття?

Останніми роками кількість безробітних у службі зайнятості зменшується

26.02.2019 23:30   Автор : Віталій Тарасюк
Джерело: RvNews

На 1 січня 2019 року на обліку в Млинівській  районній філії обласного центру зайнятості перебувало 255 безробітних. Власне, ця цифра сама по собі ні про що не свідчить. Якщо ж зануритися в порівняльний аналіз, то очевидними стають цікаві факти. Річ у тім, що кількість безробітних на обліку служби зайнятості в Млинові поступово, але неспинно зменшується. Працівники установи пригадують ті часи, коли на обліку перебувало пів тисячі і навіть трішки більше громадян. Однак упродовж останніх років картина суттєво змінилася: лише за рік  їх стало на 26 менше.

 В чому ж причина такого, на перший погляд, позитивного і прогресивного явища? Невже у вітчизняної економіки відкрилося друге дихання і на ринку праці затребуваними виявилися сотні земляків, які перебували в пошуку роботи? На жаль, вісті з економічної сфери  особливого захоплення не викликають. Тоді в чому річ?

Хто «сотворив» такі правові норми?

Як кажуть, скринька відкривається просто. На число безробітних, а точніше, на число тих, хто перебуває на обліку в центрі зайнятості в пошуках роботи, переважно впливають два фактори. Перший – надто важливий і навіть визначальний для нашої місцевості: громадян, які мають в обробітку  землю (не обов’язково земельні паї) згідно з  віртуозним вітчизняним законодавством про особисте селянське господарство зарахували до  зайнятого населення. Якщо раніше на цю юридичну обставину відповідні посадові особи переважно закривали очі й органи місцевого самоврядування видавали довідки, необхідні для реєстрації в службі зайнятості, то тепер все змінилося. Уже не знайдеться службовця, який би ризикнув видати таку довідку. Це й не дивно, адже держава жорсткіше оцінює такі дії, які згідно з чинним законодавством вважаються протиправними.

Якщо на здоровий глузд, то  до тих циркулярів у людей нагромадилося чимало претензій. Перше: незалежно від кількості землі в розпорядженні людей їм автоматично надається статус зайнятого населення, яке веде особисте селянське господарство і таким чином начебто може дати собі раду на життєвих перехрестях. Той, у кого, скажімо, 0,15 га землі,  і в кого 3 га мають однаковий статус. Цікаво, як би вижив на 0,15 га землі чиновник, який «сотворив» такі правові норми? Та ще й із сім’єю, у якій двоє неповнолітніх дітей і немає субсидії?

Не секрет, чому держава взяла під пильний контроль особисті селянські господарства: для неї - це одна з можливостей бодай трішки вберегти державний бюджет від розпилювання коштів. Відомо, що держбюджет – не безрозмірний, а видатків – хоч відбавляй.

Втім, є ще один нюанс, який викликає обурення і протест. Річ у тім, що членами особистого селянського господарства вважаються усі члени сім’ї, які залишилися без роботи.  Скажімо, молода людина, яка ніде не навчається, автоматично стає членом такого господарства. І хоч у рейку бий, та нікому не докажеш, що в хлопця чи дівчини зовсім інші інтереси і подальші життєві плани - далекі від агровиробництва. Зрозуміло, що така насильницька прописка до особистих селянських господарств викликає спротив. Поки що – тихий-мирний.

Дещо про фінансовий люфт…

Ще один фактор, який, без сумніву, впливає на кількість зареєстрованих у службі зайнятості – заробітки за кордоном. Масові вояжі земляків «за бугор» в надії заробити гріш даються взнаки і на ринку праці. Не береться людина псувати собі нерви і відповідним фахівцям філії центру зайнятості, а подається у світ. Вагома підстава для такого кроку: фінансовий люфт між різницею виплат в службі зайнятості і сумою реальних заробітків в будь-якій європейській країні,  сягає від десяти  до двадцяти тисяч гривень. Іншими словами: за кордоном інколи  за місяць можна заробити те, що служба зайнятості виплатить за рік. Отож чимало потенційних клієнтів служби зайнятості гарують за кордонами-рубежами і не поспішають ставати на облік, навіть якщо мають для цього усі правові підстави.

Утім, незважаючи на наведені вище факти, Млинівська філія обласного центру зайнятості має широкі можливості  для згладжування гострих життєвих кутів людям, які опинилися поза обліком центру. Так, на облік вас не поставлять, але тут нададуть якісну і суттєву підтримку з професійної орієнтації, перенавчання та інші послуги. До того ж, ознайомлять із широким полем вакансій на ринку праці нашого регіону. Хоч би як, але знайдете тут щирих порадників, які на ділі переймуться вашими клопотами. Недарма районну  філію обласного центру зайнятості  давно називають центром надії, який завжди в дії.

 Та найкраще – мати роботу в рідному краї й ніколи не мати потреби в послугах цієї служби, якими б вигідними і комфортними пропозиціями вона не втішала


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews