Тернопільщина - серед лідерів у встановленні сонячних батарей

04.03.2019 09:43   Опубліковано : Ярослав Бачинський
Джерело: TeNews

У селі Купчинці Козівського району на обійсті поруч з адміністративною будівлею новоствореної об’єднаної територіальної громади господар встановив сонячні батареї. Зауважив це, побувавши в селі. На жаль, через брак часу поспілкуватися з господарем не вдалося. Адже було б цікаво дізнатися про їх ефективність з перших уст.

Багатий досвід використання альтернативних джерел енергії: не тільки сонячних батарей, а й паливних котлів, палетів з тирси, підземного підігріву води має Ігор Хомко з Підгороднього Тернопільського району. Усе це відомий в області підприємець використав у своїх закладах виробництва і харчування. Електрична сила Сонця використовується для стабільної роботи ресторану, хлібоцеху, пилорами, цеху з виробництва меблів та на власний скромний будинок сільського підприємця.

null

 

null

«За альтернативними джерелами енергії й тепла - перспектива. Родина, встановивши сонячні батареї, може не тільки заощаджувати, а й заробляти», - каже пан Ігор.

За його словами, радикальні зрушення у сфері відновлюваної енергетики в основному відбулися в Україні після 2014 року - і на законодавчому рівні, і в реальному житті.

Тернопільщина серед лідерів у встановленні сонячних батарей. Якщо у 2017 році 240 родин мали такі електроустановки, то у 2018-му - вже 670 індивідуальних домогосподарств використовували сонячну енергію. За результатами 2018 року Тернопільщина була третьою в Україні після Києва та Дніпра, а за кількістю змонтованих сонячних станцій на душу населення – першою. Отже, тернополяни вміють рахувати й бачити перспективу в такій справі.

null

 

null

І кількість послідовників успішного підприємця Ігоря Хомка з Підгороднього у нашому краї зростає. На лівих схилах Дністра у с. Добровляни Заліщицького району підприємець Степан Гуцуляк на 8-ми гектарах розмістив сонячні батареї. Забезпечив шість нових робочих місць з гідною оплатою праці, юридичним і соціальним пакетом.

Заліщанин Іван Гембатюк спорудив на даху власного будинку дві сонячні панелі. Тепер забезпечують нею на лише електроприлади і побутову техніку, житлові та господарські будівлі, а й ще 10 сусідських будівель, продають державі за зеленим тарифом.

«Сонячна електростанція на 10 кВт коштує до 9 тис. євро. Порадившись із сім’єю, вирішили її встановити», - каже житель Збаража Тарас Питель. Вона повністю окупитися через 5 років. Не всі погоджуються на такі витрати, адже не впевнені, що держава буде платити. Проте безперечно, що за такою енергетикою – майбутнє.

Ярослав Бачинський, фото автора


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews