На Тернопільщині є чудотворна ікона Божої Матері, яка не одне століття допомагає кожному, хто приїздить до неї

15.04.2019 11:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: news.ternopil.ua

Перша згадка про мальовничу Решнівку сягає 15 століття. За переказом старожилів, назва села походить від слова “решето”, тобто першими його жителями були майстри, які виготовляли ці приладдя. Село відоме своїми традиціями, духовністю та чудотворною іконою Матері Божої “Всіх сумуючих радість” – копією Іверської. Сюди приходять віряни з різних куточків України, щоб помолитися та отримати благодать.

В середині XV ст. Решнівка належала князям Збаразьким, пізніше Вишневецьким, а в середині XVII ст. власницею стала українська шляхтянка, вдова Марія Савич.

За переказами, вона приймала в своїй хаті подорожнього ченця, який на гостинність і благочестя благословив її святим образом. Вона відчула благодать Божу від ікони, що знаходилась в її хаті, і вирішила, що місце для образу – в святині, а тому збудувала дерев’яну церкву.

Під час посвячення храму у 1650 році біля святого образу зцілилася від недуги одна селянка. Через три роки в околицях почалася стpaшна пошeсть, яка щоденно забирала життя багатьох людей. Селяни зійшли на гору Решнівецьку і зі сльозами на очах просили у Пресвятої Діви перед її чудотворним образом порятунку і захисту.

Вже наступного дня хвopоба почала відступати. Із того часу і звуть цю ікону “Всіх скорботних радість” і ведеться перелік аж 380 випадків чудесної допомоги вірним завдяки чудотворному образу Божої Матері.

Сучасний храм в ім’я Преображення Господнього побудовано на горі. Старі люди розповідають, що місце, де тепер перебуває храм, ікона обрала сама. Дерев’яна церква знаходилася недалеко від кам’яної гори, на якій росли молоді липи. Якось ікона Божої Матері зникла з церкви. І знайшли її саме серед цих лип. Коли образ перенесли до церкви, він знову дивовижним чином опинився на горі. Ось тоді люди й вирішили, що ікона бажає жити в оточенні лип на кам’яному схилі, та спорудили там храм.

Чудотворний образ Божої Матері має карбовану срібно-визолочену ризу зі словами: „Радуйся, всіх засмучених Радосте, 1651 рік» – це, власне, є найдавніший писаний документ до чудотворного образу. Біля образу Божої Матері у 80-их роках XIX ст. було 122 металічні привіски, на яких зображені різні тілесні органи. Збереглося два зображення: рука і нога зі зазначеними датами зцілення – 1684 і 1687 рік.

Чудотворний образ Божої Матері Решнівецької зберігся до сьогодні на Збаражчині і чекає на тих, хто прийде до нього з щирою молитвою і покаянням. Святиня дарує радість усім, хто має в серці велику і непохитну віру.

Молитва до пресвятої Богородиці на честь ікони Решківської

Пресвята і Преблагословенна Діво Богородице, перед Твоїм чудотворним образом припадаючи, молимось до Тебе, всещедрої Матері Чоловіколюбного Владики: сподоби нас преблагої милості Твоєї проханнями нашими, що їх ми приносимо Тобі, Мати Божа, нашою молитвою не погорди, її Ти прийми, до Сина Господа Бога, Спасителя душ наших, донеси. Пречиста Владичице, Мати Господа нашого Ісуса Христа, в молитві під цим благодатним Образом Твоїм благаємо, веди нас завжди дорогою Божих Заповідей.

Всемилостива Владичице до Тебе прибігаємо, як до невідмовноїі скорої Заступниці нашої: почуй нас, що молимось до Тебе, покрий нас владичним Покровом Твоїм і виблагай у Бога, Сина Твого, щоб пастирі наші ревно піклувалсь про душі наші, випроси владі – мудрість і силу, суддям – провду й непідкупність, наставникам – розум і смиренну мудрість, подружжям -любов і згоди дітям – послух, ображеним -терпіння, образникам – страх Божий;

тим, що у скорботі перебувають – мужність і добродушність; тим, що мають радість – стриманість, а всім нам – дух розуму, благочестя, милосердя, смиренності, чистоти і правди. Владичице Пресвята, змилосердься над немічними людьми Твоїми: розпорошених збери, заблудлих на істинний шлях направ, старих підтримай,дітей виховай, юних у цнотливості настав, дітей виховай з великого милосердя Свого заступайся за всіх нас, піднеси нас із безодні гріховної і просвіти наші очі сердечні, щоб бачити нам спасіння.

Будь милостивою до нас тут, і на Сташному Суді Сина Господа Бога, Спасителя душ наших донеси. Всемилостива Владичице, Мати Божаі всю надію на Тебе покладаємо, тому збережи і захисти нас під Покровом Твоїм нині й повсякчас, і навіки віків. Амінь.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: news.ternopil.ua