Митрополит Епіфаній позитивно оцінив процес переходу громад в Помісну Церкву

15.04.2019 18:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Місто

Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній позитивно оцінив процес переходу релігійних громад з Російської Православної Церкви до Православної Церкви України. Про це Блаженнійший Епіфаній сказав під час перебування в Тернополі з архіпастирським візитом.

«Після Об’єднавчого собору, який об’єднав три гілки українського Православ’я в Єдину Помісну Православну Церкву, вже понад півтисячі православних громад з Російської Православної Церкви прийняли історичне рішення про приєднання до Православної Церкви України, до справжньої Української Православної Церкви, яка отримала Томос про визнання своєї автокефалії. Тут, особливо на Західній Україні, це відбувається особливо інтенсивно», - сказав предстоятель Церкви.

Блаженнійший Епіфаній підкреслив, що Західна Україна, як завжди, є лідером духовності та релігійності. На жаль, на Сході України ці процеси є повільнішими: тільки по кілька громад в областях прийняли рішення про перехід.

«Але ця хвиля поступово із заходу буде переміщуватися на схід. І ми віримо, що в скорому часі багато громад, які поки що очікують, визначаються й обдумують, приєднаються до Помісної Церкви», - сказав митрополит.

Глава Православної Церкви України відповів тим, хто вважає процес переходу громад з Московського Патріархату повільним.

«Оцінюю ці переходи позитивно. Дехто каже, що мало перейшло парафій, але ми не ставимо собі якихось певних хронологічних рамок. Ми хочемо, щоби цей процес був мирним і спокійним, щоб кожна громада добровільно визначалася, приймала відповідне рішення більшістю голосів щодо зміни релігійного центру. Це передбачає українське законодавство, і останні два законопроекти, які були прийняті Верховною Радою, чітко регламентують, дають певний механізм, яким чином громада має право змінити свою юрисдикцію, змінити релігійний центр і духовну приналежність, обрати ту Церкву, яку вона вважає своєю Українською Церквою», - додав він.

Нагадаємо, що на Тернопільщині 26 парафій УПЦ МП ухвалили рішення про приєднання до Православної Церкви України. На початку квітня зареєстровано статут першої з них – релігійної громади ікони Іверської Божої Матері с. Круголець Шумського району. Настоятель парафії прот. Олег Шліхта першим зі священнослужителів Московського Патріархату перейшов до Помісної Церкви.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Місто