Вербна Неділя в Теребовлі

22.04.2019 11:13   Опубліковано : Віктор Аверкієв
Джерело: TeNews

У всіх церквах Теребовлянщини 21 квітня 2019 року люди святили вербу та відмічали свято Вербної Неділі. В ПЦУ Св. Володимира прийшло чимало вірян з родинами, з дітьми, а обласним деканом, деканом Теребовлянського деканату, митрофорним протоієреєм, настоятелем храму отцем Володимиром Якубишиним була спочатку відправлена служба Божа, а потім освячені вербові гілки прихожан.

Під час процесу освячення отець Володимир зокрема сказав: «Вербна неділя – велике перехідне церковне свято, немає постійної дати. Воно прив'язане до Великодня і завжди відзначається за тиждень до Світлого Христового Воскресіння.

Цього року Вербна неділя припала на 21 квітня. Ви знаєте, що в цей день існує традиція ходити до церкви та святити гілочки верби, о-н-н скільки вас сьогодні завітало на наше свято. В цей день люди моляться в храмі й попросять Господа про зцілення і прощення. За традицією, коли ви прийдете додому, то не забудьте доторкнутись гілочкою свяченої верби до рідних і близьких та промовити: «Не я б’ю, верба б’є. За тиждень – Великдень, недалечко і червоне яєчко!». Вважається, що такими діями ви вітаєте людину з Вербною неділею і прирікаєте її на міцне здоров'я. Адже верба в цей день має цілющі властивості. До речі, цей день заведено проводити в сімейному колі й тиші. Не забувайте, що ще триває Великий піст».

Слід зазначити, що Вербна Неділя є однією з найбільш значимих дат у житті кожного християнина. У цей день православні християни святкують вхід Ісуса Христа в Єрусалим. Згідно з переказами, цього дня Ісус відвідав Єрусалим, а місцеві жителі зустрічали його, коли він в’їжджав у місто на віслюку, вистилаючи дорогу пальмовими гілками і викрикуючи "Осанна!". Таким чином, Ісуса народ визнав Месією, а також це подія - символ входу сина людського до Раю. Саме Вербна Неділя, як свято, вважається одним з найстаріших. Про нього можна знайти згадки ще в 3 столітті. Тоді свято мало іншу назву - Квітна неділя. Але з часом, коли воно почало перетинатися вже з народними традиціями, то назву отримало на честь того, що приблизно в цей час починали розпускатися пухнасті «котики» верби. Від того і з’явилась назва Вербна Неділя.

Нині дане свято українці зустрічають переважно всією родиною. У цей день можна просто піти в гості до того, хто вже давно на вас чекає. Звичайно, варто відвідати своїх рідних, друзів, милих серцю людей. Дарують вербички, роблять символічні подарунки на щастя. Бо найголовніше – це навіть не символ, а наша віра, щирий настрій на добрі думки і плани. У такий світлий день, як Вербна неділя, віруючі не займаються напруженими справами. Щоб відчути свято, найкраще підготуватися до нього заздалегідь.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Віктор Аверкієв, фото автора


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews