На Тернопільщині тримали у неволі п’ятнадцятеро людей

22.04.2019 23:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Свобода

«Твоя незалежність» – під такою промовистою назвою донедавна поблизу Тернополя діяв реабілітаційний психо-корекційний центр. Свого часу його відкривали помпезно – священик скроплював святою водою, чиновники, громадські активісти промовляли запальні слова, мовляв, дуже добра і суспільно корисна справа – навертати до життя алкоголіків, наркозалежних, ігроманів. Згодом у стінах центру проводили різні заходи, як от круглі столи – за участю тих же чиновників, людей у погонах. Сайт – просто таки, як картинка – з фоторепортажами, обнадійливими фразами, на кшталт: почати життя з початку, з вдячними відгуками, щоправда, написаними наче під копірку, - пише Свобода.

І врапт виявилося, що у стінах центру кояться, м’яко кажучи, незаконні справи. Торік «Свобода», за інформацією власних джерел, першою написала про ймовірну злочинну діяльність організаторів закладу.

Спочатку центр розташовувався у с. Біла Тернопільського району, а згодом перемістився у просторий будинок на триста квадратних метрів та з 12 сотими присадибної ділянки у селищі Велика Березовиця.

13 березня минулого року за заявами двох реабілітантів (так називали у центрі своїх підопічних) поліцейські завели кримінальне провадження за частиною 3 статті 146 Кримінального кодексу: незаконне позбавлення волі або викрадення людини, вчинені організованою групою, або такі, що спричинили тяжкі наслідки. За таке діяння передбачено позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

Заявники повідомили, що їх проти волі забрали з дому і завезли у центр, фактично викрали.

Варто нагадати, що в Україні заборонено примусове лікування від алкоголізму та наркоманії. Лише з доброї волі людина має лікуватися. Добре це чи зле – точаться гострі дискусії. Примусове лікування передбачено лише тим, хто вчинив злочини. Відповідно до  Кримінального кодексу, примусове лікування може бути застосоване судом, незалежно від призначеного покарання, до осіб, які вчинили злочини та мають хворобу, що становить небезпеку для здоров’я інших осіб. Тобто законодавець встановив як підстави сукупність юридичного та медичного критеріїв: наявність у діянні винного ознак складу злочину; наявність у особи хвороби, що становить небезпеку для здоров’я інших осіб. Відповідно до Основ законодавства України про охорону здоров’я до соціально небезпечних захворювань відносять туберкульоз, психічні, венеричні захворювання, СНІД, лепру, хронічний алкоголізм, наркоманію.

Отож, якщо алкоголік чи наркозалежний вчинили злочин, їх можна примусити до лікування, а примусу для людей, які не порушили закон, не існує.

Активні слідчі дії у розслідуванні згаданого кримінального провадження розпочалися аж наприкінці червня. Обшуки, виїмки, арешти майна, призначення експертиз.

На час проведення цих дій у центрі перебувало на реабілітації 17 осіб. Що поліцейські виявили, вилучили? Відомо, що у лікаря з психоневрологічної лікарні вдома вилучили якісь пігулки, ампули, щоправда, небагато. Його підозрювали у тому, що, виписуючи рецепти на підставних осіб, він передавав психотропні та наркомісткі препарати у центр «Твоя незалежність». Накладено арешт на будинок, земельну ділянку, як на місця вчинення злочину. Також відповідно до судових ухвал накладено арешт на автомашину, якою перевозили нібито з примусу людей. Та й набагато чого іншого: кошти, оргтехніку, документи, банківські картки…

Готуючи першу публікацію, я поспілкувалася телефоном з Денисом Козаченком – засновником центру, до речі, заклад зареєстрований у Києві. Та й сам засновник – не місцевий. Так от, тоді пан Козаченко вважав, що ця розправа з центром сталася через те, що відмовився платити «данину» – начебто від нього поліціянт вимагав тисячу доларів у місяць. На відмову почув погрози. Начебто ця розмова відбулася наприкінці 20017-го, а у березні завели кримінальну справу.

Також Денис Козаченко відкинув звинувачення у тому, що людей викрадали – кожна людина писала заяву про прийняття її на реабілітацію.

Скільки вартувало перебування у центрі? На сайті закладу я такої інформації не знайшла. Засновник відповів: починаючи від шести тисяч гривень у місяць. У середньому платили по вісім тисяч. У платню входить проживання, харчування, психокорекційні послуги.

Також поцікавилася, чи є Козаченко медиком або психологом, якщо взявся за таку справу. І, власне, чому у Тернополі. Співрозмовник відповів, що сам колись був наркозалежним, бував в аналогічних реабілітаційних центрах. Уже сім років, як не п’є, не курить, не вживає наркотиків. Відтак добре знає проблеми таких людей. А Тернопіль, за його словами, має дуже великі проблеми з наркоманією. Я здивувалася: наше місто, порівняно зі, скажімо, південними чи східними регіонами, доволі спокійне у цьому сенсі. Він тоді заперечив.

Після публікації до редактора телефонували із центру та погрожували судовим позовом – за образу честі, гідності та ділової репутації.

Згодом було уже не до погроз – слідство набирало обертів, стосовно підозрюваних обрали запобіжні заходи.

І ось найсвіжіша інформація прес-служби прокуратури області. Скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо організованої групи з 6 осіб, що викрадали людей та незаконно позбавляли їх волі у реабілітаційному центрі, розташованому поблизу Тернополя.

Встановлено, що організована група  діяла з липня 2017 по червень 2018 року, створивши псевдореабілітаційний центр наркозалежних і алкозалежних осіб та тих, що страждають від ігроманії. Переконуючи родичів пацієнтів у необхідності їх лікування без спілкування із зовнішнім світом, зловмисники забирали у хворих мобільні телефони, та фактично зачиняли у приміщенні на кілька місяців, не лікуючи. Під виглядом надання корекційної психологічної допомоги, люди, що не мають жодного стосунку до психології, знущались над потерпілими, принижуючи їх гідність.

Лікар обласного Тернопільського наркодиспансеру, діючи у складі організованої групи, скеровував хворих після завершення їх лікування у медичному закладі до псевдореабілітаційного центру для нібито психологічної реабілітації і продовження лікування від наркоманії та алкогольної залежності. Також медик здійснював там огляд хворих та призначав їм препарати, що викликали сонливість і пригнічували волю.

Непоодинокими були випадки викрадення з дому наркозалежних осіб і людей з алкогольною залежністю та примусової їх доставки до реабілітаційного центру. Родичі пацієнтів платили за псевдолікування від 10 тисяч до 30 тисяч гривень у місяць. Встановлено 15 осіб, яких там незаконно позбавили волі.

Отож незабаром обвинувачені опиняться на лаві підсудних. Про подальший перебіг подій «Свобода» повідомлятиме читачів.

Ольга КУШНЕРИК


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Свобода