Віталій Тарасюк

Віталій Тарасюк

журналіст, репортер з Млинова

Звідки походить назва «Волинь»? Виявляється, що було таке місце на Млинівщині

10.01.2019 22:31   Автор : Віталій Тарасюк
Джерело: RvNews

Чи часто ми задумувалися над походженням назви Волинь, яка, здавалося, з молоком матері вкоренилася в нашу історичну, духовну і ментальну сутність?

Нещодавно  уродженець Млинова, відомий в Україні реставратор, краєзнавець Євгеній Заблоцький надав документальні свідчення про походження цієї назви, які «відкопав в одному з польських історичних довідників кінця ХIX сторіччя.

Отож в описі про Муравицю (нині це мікрорайон Млинова) на сторінці 808  йдеться про пасовище для худоби і це «пасовище здавна носило назву Волинь і ця назва перейшла на всю околицю і провінцію».

На сторінці 915 того ж довідника, де йдеться про назву «Волинь» читаємо:

«Волинь – урочище на землях містечка Муравиця в Дубенському повіті».

null
null

Можливо, існують інші трактування про походження назви Волинь – ми ж скористалися історичним джерелом, яке дає підстави стверджувати, що саме Муравиця, а відтак і Млинів – серце Волинського краю. Було б цікаво почути з цього приводу аргументи краєзнавців, дослідників минувшини і просто розумних людей, які цікавляться історією рідного краю. 

 

Довідково: Перша згадка про давньоруське поселення Муравиця (одна із місцевостей теперішнього Млинова) датується 1149 роком. З 1566 року містечко належало родині Ходкевичів. Саме на берегах невеликої річки Ікви господарі містечка у 1780 році почали будувати садибу.
(Вікіпедія)


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews