Як вибрати безперебійник 12 Вольт: керівництво з описом ключових критерій

29.08.2024 20:16   Опубліковано : Український Новинар
Джерело: UaNews

Джерело безперебійного живлення — незамінний в умовах регулярного відключення електроенергії пристрій, який забезпечує автономне функціонування електроприладів. Для побутової техніки підійде недорогий безперебійник 12 Вольт, здатний задовольнити невеликі потреби в потужності та тривалості автономної роботи. До того ж надійне джерело безперебійного живлення не тільки дасть змогу користуватися приладами, а й захистить їх від перевантаження, короткого замикання, стрибків напруги.

Який вибрати безперебійник 12 Вольт під різні цілі

Якщо потрібно створити умови для безперебійної роботи домашньої або офісної техніки, тоді знадобиться однофазний ДБЖ, який працює від мережі 220 Вольт. У таких моделей діапазон вхідної напруги варіюється від 175 до 275 Вольт, а в разі порушення допустимих значень пристрої з вбудованим нормалізатором стабілізують показники, унеможливлюючи ризик пошкодження під'єднаних до них електроприладів.

Типи безперебійників на 12 Вольт

Однак, якщо з кількістю фаз визначитися просто, то з типом джерела безперебійного живлення ситуація складніша. Давайте розберемося в особливостях кожного типу безперебійника 12 Вольт:

  • Off-Line — простий і доступний у ціні варіант. При проблемах у мережі офлайн модель перемикається на вбудовані акумулятори. Недоліком є відсутність стабілізатора, тобто під час роботи від мережі він не захистить чутливе обладнання від перепадів напруги. Час перемикання на АКБ прийнятний для стандартної техніки, але не підходить для чутливих приладів — 10 мс.
  • Line-Interactive — оптимальна пропозиція за співвідношенням ціна/якість. У стандартному режимі він здатний згладжувати невеликі перепади напруги без використання акумулятора. У разі серйозних стрибків напруги або відключення електроенергії, лінійно-інтерактивні однофазні джерела безперебійного живлення перемикаються на акумулятори за 2-4 мілісекунди.
  • On-Line — найкращий і найдорожчий варіант. Безперервно перетворює вхідну змінну напругу на постійну, потім знову на змінну, завдяки чому вдається досягти ідеально чистого і стабільного живлення. А безперервне підключення до інвертора унеможливлює будь-які затримки під час перемикання на АКБ.

Найкращий варіант — онлайн однофазний ДБЖ. Однак ціна On-Line набагато вища за офлайн і лінійно-інтерактивні моделі, тому його доцільно купувати для серверів, медичного та промислового обладнання, телекомунікаційних систем. Якщо ж шукайте пристрій для автономного функціонування побутової або офісної техніки, водночас не хочете витрачати гроші на купівлю стабілізатора, тоді слід купити Line-Interactive.

Які додаткові критерії вибору джерела безперебійного живлення 12В

Великі виробники, серед яких RUCELF, RITAR, LogicPower, регулярно випускають нові моделі пристроїв для автономного живлення техніки. Вивчення типу функціонування допомагає звузити пошуки, але щоб підібрати найбільш підходящу модель, слід враховувати інші важливі параметри.

Критерії вибору однофазних джерел безперебійного живлення

Коли аналізуєте однофазні джерела безперебійного живлення, орієнтуйтеся на такі критерії вибору:

  • потужність — безпосередньо залежить від приладів, що підключаються. Спершу підсумуйте їхню потужність, а потім додайте до підсумкового значення 20-30% запасу з метою уникнути перевантажень;
  • батареї — вбудовані або підключаються окремо. Джерела безперебійного живлення 12В з вбудованими батареями мають невелику потужність (близько 15 хвилин автономної роботи електроприладів). Пристрої із зовнішніми АКБ дають змогу під'єднати акумулятори будь-якої ємності, яких вистачить навіть на кілька годин функціонування техніки;
  • напруга ланцюга ПТ — залежить від кількості батарей. До найпоширеніших належать безперебійники 12 Вольт, тобто з однією АКБ. Але ви можете купити пристрої на 24, 36, 48, 72 і більше Вольт, підключивши кілька акумуляторів, тим самим збільшивши час автономної роботи;
  • синусоїдальність струму — правильна або модифікована. Перші однофазні ДБЖ видають ідеальну синусоїду, підходять для чутливих пристроїв, таких як сервери та медичне обладнання. Другі видають менш чистий струм, але можуть бути безпечно використані для більшості побутових приладів;
  • тип підключення — обирайте зручний для вас спосіб. Є джерело безперебійного живлення 12В з під'єднанням через USB, клеми, розетку або вилку-розетку.

Крім основних параметрів, дивіться на інші критерії. До них належать розширені функції захисту, дисплей, віддалене керування, швидке вимкнення, діапазон робочих температур тощо. Такий комплексний підхід дасть змогу купити однофазні джерела безперебійного живлення за оптимальною ціною з довгим терміном служби, які забезпечать автономне функціонування техніки і допоможуть запобігти її поломці. А якщо не впевнені у визначенні необхідного пристрою, краще зверніться до фахівців магазину Voltmarket. Замовте безкоштовний зворотний дзвінок, і отримаєте вичерпну консультацію!

Автор: Куртов Сергій Володимирович (Voltmarket).


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: UaNews