Жуйка для лікування та додаток з хімії: як у Франківську реалізували стартапи

15.05.2019 22:33   Опубліковано : Патрік Скеля
Джерело: Типовий Франківськ

У середу, 15 травня, в Івано-Франківську відбулась прес-конференця щодо другого конкурсу міських стартапів та представлення результатів реалізацій проектів-переможців конкурсу у 2018 році.

 

Конкурсний відбір спрямований на вирішення проблем розвитку місцевого самоврядування, діяльності інститутів громадянського суспільства, а також вдосконалення співпраці органів місцевого самоврядування та підприємців, пише - Типовий Франківськ.

Зокрема, проекти представили чотири переможці конкурсу у минулому році.

Проект «Впровадження технологій мобільного навчання та доповненої реальності під час вивчення хімії» спрямований для модернізації навчального процесу, каже одна з ідейників проекту Лілія Мідак.

У рамках проекту були створені два безкоштовних мобільних додатки LiCo та LiCo Organic , доступні на платформі Google Play Market. Вони призначені допомогти школярам зрозуміти те, чого не пояснюють доступно у підручниках, і складені відповідно до навчальної програми.

Представник стартапу «Термостан» Василь Суп каже, цей прилад є носимим медичним блютузним термометром. Ідея його створення виникла, коли була власна потреба у такому присторої, а тепер він зможе допомагати й іншим.

«Якщо температура підіймається вище критичної, термостан подає сигнал», - зазначає Василь Суп.

Представник показав відео, у якому пояснив, як працює термостан. Зокрема, пристрій кріпиться до тіла людини, а у телефонному додатку можна спостерігати за змінами температури тіла. Телефон просигналізує, якщо температура буде критичною.

Міський голова Руслан Марцінків додає, особливо важливо та потрібно, аби такі присторої були в лікарнях. Також, каже, було б добре, якби винайшли сході присторої до вимірювання тиску, для сердечників. Проте, за словами Василя Супа, для того, щоб поширити такі пристрої, потрібно ліцензування.

Ідейник ще одного стартапу Андрій Карпаш розповів про налагодження серійного виробництва приладу для контролю теплоти згоряння природного газу GAS-HI-Q. Каже, робота над стартапом дало можливість удосксоналити технології.

«Вже є замовлення на прилади від окремих організацій», - додає Андрій Карпаш.

Ще одним із проектів-переможців став стартап «Жуйка на основі карамелізованого меду, воску та прополісу для профілактики лікування пародонтиту і пародонтозу та інших стоматологічних захворювань».

Представник Сергій Курта розповідає, виробництво жуйок організувала кафедра хімії ПНУ ім. В. Стефаника. Вони зробили понад 1000 зразків жуйок, які протестували, зробили клінічні випробовування в ужгородському університеті.

«Ми вже маємо акт клінічних випробовувань, тому можемо реалізовувати продукт. Дослідження показало, що жуйка може бути рекомендована для лікування цих захворювань», - додає Сергій Курта.

Міський голова зазначив, що цьогоріч до 29 травня птриватиме подача заявок на конкурс. Їх можна подавати як у електронному вигляді, так і в письмовому.


Читайте більше на IfNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Типовий Франківськ