Ярослав Бачинський

Ярослав Бачинський

кореспондент, журналіст, член Національної спілки журналістів України

Аграрна Тернопільщина: Олег Яциковський – третій представник славної садівничої династії

Із садівничого роду.

09.03.2018 10:43   Автор : Ярослав Бачинський
Джерело: TeNews

Миколу Юстиновича Яциковського, що пішов за світи на 92-році вже декілька літ мешканці с. Ангелівки Тернопільського району й досі пам’ятають і згадують з повагою і щирим словом-подяки. Мудрий і виважений чоловік був, не даремно Господь Бог відміряв так багато літ ряст топтати. Пройшовши горнило другої світової війни, і добравшись в холодних розбитих вагонах з далекої Східної Прусії та Померанії, рядовий Перемоги застав сумну і маже трагічну картину на малій батьківщині.

Червонозоряні енкаведисти формували кінні валки розкуркулених зажиточних селян-галичан на Сибір. У селі на всю округу аж до Збаража й Тернополя розносився дитячий плач, жіночий стогін та крики відчаю і слова прокляття, що мимоволі вивергалися з ослаблених від горя і розпуки людських грудей земляків. На одній із кінських упряжок застав наспіх зібраних клунками і домашнім ужитками до важких незвіданих поневірянь свою близьку родину. Довелося йому Миколі, вчорашньому воїну, що на фронті не раз дивися в очі смерті, вимолювати військового коменданта, щоб відпустив їх. Послухався капітан чи то юнакової рішучості, чи то голосу можливо у своїх батьків у далекому позаволзькому краї Росіі.

Післявоєнне західноукраїнське село поверталося до мирної праці, сіяти хліб, садити сади, виховувати дітей, плекати надію на краще майбутнє. І Микола Яциковський знайшов собі професію за велінням серця і покликом душі. Спочатку працював на залізничній станції, обсаджував деревами та кущами придорожні залізничні колії. Згодом, коли зорганізували радгосп «Ангелівський» один із його перших директорів та фундаторів Анатолій Битий, нині відомий на Хмельничинні садівник¸ заслужений працівник сільського господарства України, директор садівничого радгоспу «Городецький», запросив очолити садівничу бригаду саме Миколу Яциковського. Хоч молодий господар, батько двох маленьких синів і немав освіти, але теоретичний і практичний курс успішно освоїв на чималих плантаціях малини, фруктового саду, ягідників. На схилі літ Микола Юстинович чимало доклався до будівництва і відкриття церкви у с. Ангелівка.

null
Фото автора.

– Пройшов час, а тато особливо на час літніх і весняних канікул брав мене у сад, – згадує його син Олег. – Він навчив мене багато чому, але я більше дякую дідусю Юстину, іноді жалкую що не вистачає його.

Читайте також

Тернопільщина: сільським дорогам – «друге життя»
Аграрна Тернопільщина: Перспектива галузі – в оновленні стада

Олег сьогодні третій представник славної садівничої династії Яциковських. І уособлює усі найкращі риси її по а саме, відповідальність, висока самоорганізованість, й дисципліна, людська доброта та чуйність. Він високо тримає професійну марку роду. Вже понад десятки літ разом з панею Світланою обробляє та доглядає розсадник плодових дерев та плодоягідних кущів, реалізує їх населенню краю. Знають його саджанці та кущі смородини в багатьох містах і селах сусідніх областей, часто бере участь у сільського господарських ярмарках області, Києва та міст західного регіону

Покупці задоволені його добротними саджанцями яблунь, що притаманні для нашої території та зони Лісостепу, Коріння розгалужене правильно сформований стовбур, перші основані пагони майбутньої крони дерева. Яблуні сортів « Білий налив», «Ліголь», «Радость», « Чемпіон», «Ренет Семеренка», «Горець», «Богемія», «Декоста» та інших ранніх осінніх та зимових видів. Грушу вже роками вирощує на підщепі айви серед літніх « Вікторія»та « Вільямс», до осінніх сортів належить « Вродлива», « Талгарська красуня», «Золота осінь» до зимових – «Рікс» і «Ноябрська». На цій же щепить сливи «Стенлей», «Бмофрі», «Ренклод», «Ненька». Серед кісточкових, що добре розвиваються і плодоносять у нашій місцевості пан Олег також вирощує п’ять високоурожайних сортів вишні серед них морозостійкі з чудовою повноцінною ягодою вишні «Памяті Вавилова», «Чорнокорка», «Зустріч», «Чудо вишня». Черешні «Чкалов». «Реґіна», «Драганя», «Саміт». Теплолюбові, які вже акліматизовані до наших умов абрикос «Київський ранній», «Ананасний», «Енежей», нектарин- «Фантазія», «Ред Голд», персик «Раджею», «Валін Голд», «Сатурн», «Янтарний». Серед новинок розсадника Олега Яциковського в с. Ангелівка Тернопільського району шовковиця «Яблуня», плоди якої з червоною смачною м’якоттю, що так нагадує босоноге дитинство, замурзані обличчя своїх ровесників від цих ягід. Як завжди широкий спектр плодоягідних кущів 5-7 найменувань чорної смородини, виведеної селекціонерами Львівщини та Київщини, а також червоні і білі порічки, аґрус без колючок та високоурожайний.

null
Фото автора.

Відомий садівник пан Олег вирішив серйозно після деяких років випробувань на демдільницях зайнятися виноградом дуже ранніх столових сортів серед них «Велес», «Анюта», «Лівія», «Лорано», «Аркадія». «Бойконур», «Рубіновий ювілей». Вони морозостійкі , мають запас імунітету проти інших природніх катаклізмів, хвороб і шкідників, грона сонячні, плоди великі і дуже смачні.вирощують на палетах

Одним словом, є на що подивитися і придбати саджанці й кущі із саду Олега Яциковського.

Ярослав Бачинський.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews