Тернопільські лікарі: 7 корисних звичок, які продовжують життя

09.03.2018 16:43   Опубліковано : Катерина Богуславська
Джерело: TeNews

Тернопільські лікарі озвучили 7 звичок, які продовжують життя і поліпшують стан здоров’я людини. Це поради, яких дотримуватися дуже легко і вони не затрачають ні багато зусиль, ні часу.

«Деякі прості ритуали здатні поліпшити здоров'я і продовжити життя. Перевірте, якими корисними звичками ви ще не встигли обзавестися.

Чистити зуби

Не забувайте робити це два рази на день. Чищення зубів запобігає проблемам з серцем і тим самим подовжує життя. Про те, що хвороби ясен можуть призвести до розвитку серцево-судинних захворювань, відомо давно, однак до останнього моменту ніхто не міг пояснити причину зв'язку цих двох патологій. Вчені з'ясували, що головними винуватцями в даному випадку є бактерії стрептококи, які мешкають в роті і нерідко викликають запалення ясен. Якщо стрептококи потрапляють через запалені ясна в систему кровообігу, то вони починають виробляти особливий білок, який сприяє злипанню тромбоцитів. Склеювання тромбоцитів, в свою чергу, призводить до утворення згустків крові, які закупорюють кровоносні судини, викликають їх запалення і обмежують доставку крові в серце і мозок.

Їсти повільно

Вчені встановили зв'язок між поспіхом під час їжі і зайвою вагою. Імовірність набрати зайву вагу для чоловіків, які звикли швидко поглинати їжу, становить 84% в порівнянні з людьми, які їдять «з почуттям, толком, розстановкою». Для жінок цей ризик в два рази більше. Причини криються в збої сигнальної системи, яка повинна попередити організм про те, коли потрібно перестати їсти. Якщо ви орудуєте ложкою з великою швидкістю, шлунок наповнюється швидше, ніж виробляється «стоп-сигнал». У підсумку ви з'їдаєте більше, ніж потрібно, і набираєте зайву вагу, яка призводить до проблем з серцем, суглобами і діабету.

Читайте також

Тернопільські лікарі: чому у вас вдома сльозяться очі і хочеться чхати?
Тернопільські лікарі: як лікувати «ледачий» кишечник?
Тернопільські лікарі: яких помилок допускають хворі, лікуючи нежить?

Починати день зі склянки води

Це допомагає створити так зване депо рідини, з якого організм зможе черпати вологу. А протягом дня не забувайте поповнювати свій «водний запас». За допомогою рідини в клітини нашого тіла доставляються вітаміни і мікроелементи, вода потрібна для злагодженої роботи нервової і серцево-судинної систем, вона живить міжхребетні диски і суглоби. Але найголовніше, вода - це джерело молодості. Вчені вважають, що процес старіння безпосередньо пов'язаний з нестачею рідини в клітинах, адже з віком кількість води в організмі знижується, почуття спраги притупляється і організм буквально висихає.

Рано лягати спати

За даними численних досліджень, «сови» живуть менше «жайворонків». У опівнічників частіше зустрічається цукровий діабет і серцево-судинні захворювання. Та й якість сну у таких людей залишає бажати кращого. Вся справа в тому, що чим довше перед полуночний сон, тим більше в організмі виробляється гормону мелатоніну. Цей гормон не тільки допомагає відновити сили і прокинутися бадьорим, але знижує рівень цукру в крові, покращує роботу імунної системи, захищає від стресів і сприяє профілактиці злоякісних пухлин. У «сов» мелатоніну виробляється недостатньо, тому в порівнянні з жайворонками вони частіше застуджуються, легше набирають вагу, сильніше нервують і раніше вмирають.

Грати в комп’ютерні ігри

Певні іграшки можуть продовжити молодість мозку. І, хоч як це дивно, мова зовсім не про головоломки. Найбільш корисними для мозку вчені визнали «стрілялки». Виявилося, що ігри такого типу покращують увагу до деталей, прискорюють процес обробки інформації і розвивають інші когнітивні функції, в тому числі і уяву. А що стосується негативного впливу комп'ютерних ігор на зір, то його легко уникнути. Просто приділяйте іграм не більше 10 хвилин зараз, а потім робіть перерву. Тоді очі не постраждають. Навпаки, це може стати своєрідним тренуванням. Фахівці з'ясували, що помірне захоплення комп'ютером покращує здатність розрізняти відтінки.

Читати книги

Вчені з США протягом 12 років вивчали якість життя 3,5 тисяч добровольців старше 50 років. Умовно випробовуваних розбили на три групи: ті, хто читає більше трьох годин в тиждень, ті, хто приділяє книгам менше 3 годин на тиждень, і ті, хто не читає взагалі. Любителі книг в середньому жили на 23 місяці довше тих, хто не читав. Смертність серед тих, хто витрачає на читання більше 3,5 годин на тиждень, виявилася на 23% нижче в порівнянні з тими, хто не любить книги. Для тих, хто читає менше трьох годин на тиждень, цей показник склав 17%. Причому позитивний ефект давала тільки художня література, а ось наукові праці та газети ніяким чином не впливали на тривалість життя. Фахівці вважають, що читання книг розвиває уяву, збільшує концентрацію уваги. А значить, є своєрідним «тренажером» для мозку.

Недосолювати їжу

Сіль необхідна організму, щоб підтримувати водний баланс, а також для передачі нервових імпульсів і нормальної роботи м'язів. Але вам потрібна всього чверть чайної ложки солі. А все, що ви отримуєте понад цю норму, може нашкодити вашому організму. Нирки можуть не впоратися з надлишками солі, які накопичуються, затримуючи воду в судинах, що викликає набряки і підвищення тиску.

Думка фахівця

Лікар-терапевт Ірина Вічна:

Заведіть звичку регулярно займатися фізкультурою. Для збереження здоров'я серця і судин необхідно тренуватися не менше 30 хвилин в день 5 разів на тиждень. Оптимальним навантаженням вважається 300 хвилин вправ на тиждень. Як фізичне навантаження може виступати швидка ходьба. При цьому у людини не повинно бути стукоту в скронях, задишки, занадто сильного серцебиття.

Ще одна корисна звичка - вживати якомога більше свіжих овочів і фруктів і відмовитися від жирних страв і солодощів. Надлишок жирів і цукру призводить до появи зайвої ваги, а це - фактор ризику виникнення серцево-судинних та інших захворювань. Абдомінальний, або внутрішній, жир обволікає внутрішні органи, уповільнює їх діяльність, порушує кровообіг», - розповідає заступник директора ТОЛЦ МОЗ України Юрій Дементьєв.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews