Рівнянам на замітку: як відбувається оподаткування земельних паїв

17.03.2018 18:43   Опубліковано : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews

В Україні з 1 січня до 2 травня 2018 року триває деклараційна кампанія, яка стосується також нерухомості та земельних паїв.

Спеціальні норми, які стосуються оподаткування саме доходу від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм), містяться в п. 170.1 Податкового кодексу, відповідно до якого податковим агентом платника податку – орендодавця щодо його доходу від надання в оренду земельної ділянки сільгосппризначення, земельної частки (паю), майнового паю є орендар (пп. 170.1.1 ПК).

Доходи від надання в оренду земельної ділянки сільгосппризначення, земельної частки (паю) оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування (виплати) за ставкою, визначеною п. 167.1 ПК, тобто 18 %.

Обов’язкове подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) громадянами виникає, зокрема, у разі отримання у 2017 році доходів від оренди майна фізичної особи, в тому числі оренди земельного паю, якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання. Тобто, власник земельного паю (орендодавець) повинен самостійно нараховувати та сплачувати в бюджет податок, якщо орендарем є фізична особа, яка не є суб’єктом господарювання.

Громадяни, які самостійно обробляють земельні ділянки, надані їм у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення особистого селянського господарства, та земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких перевищує 2 гектари, повинні декларувати дохід від продажу власної сільськогосподарської продукції (ставка ПДФО - 18 відсотків).

Крім того, з суми орендної плати за земельну ділянку (пай) стягується також військовий збір за ставкою 1,5 відсотка.

Нагадаємо: деклараційна кампанія 2018 року, яка триває з 1 січня 2018 року до 02 травня 2018 року, пов’язана з виконанням платниками податку на доходи фізичних осіб вимог Податкового кодексу України.

Детальніше про порядок декларування за посиланням: http://sfs.gov.ua/deklaruvannya-dohodiv-gromadyan/poryadok-deklaruvannya-dohodiv-gromadya/


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews