Тернополянка відверто розповіла про роботу на круїзному лайнері

29.03.2018 00:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Файне медія

Для багатьох робота на лайнері здається роботою мрії, адже це можливість побачити багато чого нового. Свою історію про роботу на лайнері розповіла тернополянка Аня Крутиголова, - пише Файне медія.

- Як з’явилася ідея спробувати поїхати в круїз?

- Ідея поїхати була давно, багато від кого чула і друзі, і знайомі їздили, були різні відгуки, але оскільки я люблю подорожувати то хотілось ще більше нового побачити.

- Як все починалося, за якими критеріями вибирали охочих?

- Загалом є 3 співбесіди, спочатку з агенством у нас в Тернополі і вони визначають рівень знань і радять на яку позицію краще поїхати, складаєш резюме, потім співбесіда з Литвою, бо Литва співпрацює вже напряму з лайнерами, а потім вже з представником з самого лайнера. Співбесіда може бути як по скайпу, так і вживу, переважно це в Києві або Одесі. Вибирають за твоїм рівнем знань, а також за досвідом роботи, залежно на яку ти вакансію претендуєш.

- Які були емоції, коли ти дізналася, що пройшла відбір?

- Ну емоції були звичайно позитивні, хоча я і знала, що буде нелегко і важко було з рідними і друзями розлучатись, але воно того варте.

- Розкажи про маршрут, скільки тривала подорож?

- Мені випав досить цікавий маршрут, я полетіла до Ванкувера, там я почала круїз. Це була осінь і в закінчився сезон Аляски і лайнер починав претин Тихого океану в південну півкулю, де починалося літо. Після того було 5 довгих днів в океані, потім бути Гаваї, після цього острови Французької полінезії, потім Нова Зеландія і Австралія. Мій контракт тривав 8,5 місяців. То майже весь час ми кружляли навколо Австралії і Нової Зеландії та ближнів островів таких як: Тонга, Індонезія, Нова Каледонія та Фіджі. Але кожному можуть попастись різні маршрути. В декого можуть попастись Кариби, то цілий контракт бачуть тільки 3 зупинки, які завжди повторюються. Тож мені пощастило, оскільки я побачила дуже багато.

- В чому полягала твоя робота? Розкажи про режим дня, який переважно був.

- Моя робота була, думаю, як і в більшості, хто їдуть туди, помічник офіціанта. Оскільки ти не можеш відразу почати бути офіціантом там. Ну але це не зовсім той самий офіціант що тут, там дуже великий об’єм роботи, і потрібно багато знати, а також з гостями ти проводив набагато більше часу, бо ти їх протягом 2 тижнів бачив кожного дня і навіть по пару разів на день, то вони ставали для тебе як рідні і ти майже все по них знав. Режим був важкий, в основному було 2 графіки, ранній і обідній, якщо зранку то починався день 7-8, це залежить від того чи це портовий день чи день у морі. Якщо портовий то швидше, оскільки люди хочуть швидше поснідати і поїхати десь на екскурсію. Ранішня тривала десь 4 години , потім перерив до 5, це був вільний час і можна було поспати або піти подивитись в порт і поїхати на цікаву екскурсію. Зазвичай я використовувала кожну можливість і старалась виходити у кожному порті. А спала в ці дні, коли ми були в морі. Обідня починалась в пів 12 і до 4, потім годинка перерви і на 5 знов починалось і аж до 11-пів 12, якщо мали бути перевірки то і довше. Ще були різні тренінги інколи перед роботою. Тож в загальному на роботі ми проводили 11 годин, сну завжди бракувало.

- Що запам’яталося найбільше?

- Ой, пригод було багато, набільше улюблених зі всіх були Гаваї, там я перший раз в житті попробувала серфінг, а також їздили на дуже цікаву екскурсію по острові, бачили неймовірні краєвиди, а також прозору водичку на пляжах, і ще діючий вулкан. Загалом в кожній країні було щось своє неймовірне та індивідуальне. А також дуже сподобались люди, Австралійці надзвичайно життєрадісні і позивні, легкі у спілкуванні.

- Як і кожна робота, є певні мінуси. Розкажи про них.

- І мінусів також було багато, перш за все дуже втомлювались, багато працювали, і сну не завжди вистачало для відновлення. Також важко було вийти на зв’язок з рідними. Інтернет був дорогий по 4 $ за годину, так що багато так не насидишся, а ще й не дуже хорошої якості, тому переважкно ловили безплатний вайфай у портах. З харчування також не все подобалось, бо ж їжа переважкно була розрахована на вихідців з Азії, оскільки їх там було найбільше. Але нам пощастило, хоч було і важко в ресторані працювати, проте ми могли після закінчення роботи набирати їжу,  яка подобається і деколи майже не ходили в їдальню.

- Що нового відкрила для себе? А в чому розчарувалася?

- Відкрила дуже багато всього для себе. На лайнері в основному можна зустріти вихідців майже з кожної країни, тому ти там бачиш кожну культуру, як насправді всі ці країни живуть, а також кожну країну, про деякі я навіть не чула до того і не знала наскільки там гарно і що є стільки всього цікаво майже на другій половині світу. В принципі як таких розчарувань не було, бо я знала на що я їду і що мене там чекає, то ж нема про що шкодувати.

- Що хочеш побажати людям, які мріють поїхати в круїз?

- Я б хотіла побажати людям не боятись перемін і попробувати поїхати, це колосальний досвід, який навчить дисципліни, це була для мене своєрідною армією, але з багатьма цікавими пригодами і подорожами. Також шанс удосконалити або вивчити свою англійську та по бажанню і інші мови, знайти друзів з усього світу.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Файне медія