Священика УГКЦ позбавили сану за порушення таємниці сповіді

Розслідування справи Стрийською єпархією УГКЦ тривало майже чотири роки.

13.04.2018 09:44   Опубліковано : Патрік Скеля
Джерело: ZAXID.NET

Стрийська єпархія УГКЦ позбавила духовного сану священика Івана Сивака за те, що він порушив таємницю сповіді. Відповідний наказ 12 квітня підписав єпископ Тарас Сеньків, єпарх Стрийської єпархії УГКЦ, пише - ZAXID.NET.

Читайте також

На Львівщині відремонтують чотири старовинні церкви

Як пояснив канцлер Стрийської єпархії УГКЦ о. Володимир Ждан, у 2014 році на о. Івана Сивака поскаржились парафіяни церкви Пресвятої Трійці у селі Жулин Стрийського району на Львівщині. Тоді ж церква розпочала розслідування цих звинувачень і до з’ясування обставин заборонила Іванові Сиваку проводити сповіді та відрядила до цього села іншого священика.

Декрет про початок розслідування факту розголошення таємниці сповіді Іваном Сиваком

«Всі ці роки ми спілкувалися з парафіянами, щоб встановити всі деталі і дізнатись, чи правдиві ці звинувачення. Розслідування проводилось під керівництвом отців з Ватикану. Іван Сивак намагався його оскаржити, але йому це не вдалось. Зрештою єпархія таки встановила, що скарги парафіян церкви були небезпідставні, – сказав о. Володимир Ждан. – Я не можу сказати, які саме історії він розголосив. Однак я скажу, що йдеться не про один і не про два випадки, а значно більше. У деяких випадках він розповідав ці речі зі сповіді одній людині, яка вже переказувала їх далі, але бувало навіть, що він розголошував людські секрети у доволі широкому товаристві. Але найсумніше те, що він так і не усвідомив своєї провини і не покаявся».

За словами о. Володимира Ждана, у 2014 році Ігоря Сивака також скерували до іншого храму, але він це проігнорував і почав займатись громадсько-політичною діяльністю.

Церква Пресвятої Трійці у селі Жулин Стрийського району, у якій з 2000 до 2014 року служив Іван Сивак (Фото Google Street View)

Додамо, що це – не перший скандал, пов’язаний із Іваном Сиваком. У 2012 році «Високий замок» повідомляв про те, що він вдарив одного з прихожан після того, як люди звинуватили його у зловживанні грошима церкви.

«Мені відомо про ту історію, але насправді вона дуже неоднозначна і тоді не вдалось встановити, чи справді Іван Сивак вдарив того чоловіка і чи справді він зловживав грошима», – додав о. Володимир Ждан.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ZAXID.NET