Жахливі умови утримання пацієнтів в психлікарні на Тернопільщині

17.04.2018 23:43   Опубліковано : Анастасія Гарасим'як
Джерело: TeNews

Умови утримання психічнохворих на Тернопільщині жахають людей навіть зі стійкою психікою. І нещодавні перевірки медичних закладів області, де надається психіатрична допомога громадянам, підтверджують це, повідомляє сайт Прокуратури Тернопільскої області.

 Так, у роботі цих закладів працівниками прокуратури було виявлено непоодинокі порушення. Зокрема, порушується законодавство щодо матеріально-побутового забезпечення осіб, які утримуються у психіатричних закладах.

— Лікувальні заклади не забезпечені постільною білизною у достатній кількості. У раціоні харчування осіб, яким надається психіатрична допомога, практично відсутні висококалорійні поживні харчові продукти (м’ясо, молоко та риба), недостатньо свіжих овочів, немає фруктів, — інформують фахівці. — На 1 день харчування хворого виділяється в середньому лише 9 грн.70 коп. Також заклади не забезпечені необхідним посудом, у зв’язку з чим у харчоблоках використовують надщерблений та потрісканий столово-кухонний посуд, що потребує заміни.

Та це ще далеко не все. Також мають місце порушення протипожежного законодавства. Недостатньою є кількість первинних засобів пожежогасіння, відсутня автоматична пожежна сигналізація. Дерев’яні конструкції будівель не оброблені вогнетривким розчином? 

Окрім того, не дотримуючись вимог Закону України «Про психіатричну допомогу», лікарі-психіатри іноді пропускають 24-годинний строк підготовки та направлення до суду заяви щодо госпіталізації хворих до психіатричного закладу в примусовому порядку. Встановлено факт тривалого непереведення хворого у психіатричний заклад із суворим наглядом. До того ж, не дотримано правил зберігання лікарських засобів.

За наслідками перевірок прокуратурою було винесено 7 вказівок керівникам медичних закладів, які розглянуто та задоволено. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 4 службові особи. Прокуратурою області внесено узагальнену вказівку начальнику управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА, яка перебуває на розгляді.

 

Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews