У Рівному зростає кількість хворих на вітряну віспу

27.04.2018 17:07   Опубліковано : Юліана Медічі
Джерело: RvNews

В І кварталі 2018 року в місті Рівне спостерігається зростання захворюваності на вітряну віспу (вітрянку) на 43,8% (770 випадків, показник на 100 тисяч населення - 312,0). Хворіють переважно діти – 89%, з них – 80% діти дошкільного віку.

Протягом 10 років захворюваність вітряною віспою в м. Рівне залишається на високому рівні. Середній показник захворюваності по місту перевищує середньо обласний на 95,1%.

Вітряна віспа одна з найпоширеніших інфекцій в світі. За рівнем захворюваності поступається лише грипу та іншим гострим респіраторним інфекціям. Вітряну віспу викликає вірус родини вірусів герпесу, який передається від людини до людини повітряно - крапельним шляхом.

Основним джерелом інфекції є хворий на вітряну віспу, що стає небезпечним для оточуючих з кінця інкубаційного періоду (за 6-7 годин до появи висипки) і до п‘ятої доби з моменту появи останніх елементів висипки. Додатковим джерелом може бути хворий на оперізуючий герпес.

Рівень захворюваності дітей в містах у 3-4 рази вищий в порівнянні з селом.

Для вітрянки характерна осіньо-зимова сезонність, що пояснюється тіснішим контактом дітей під час відвідування дитячих садків і шкіл.

Вітряна віспа – типова дитяча інфекція. Новонароджені перших двох місяців життя мають пасивний материнський імунітет. Максимальне число захворілих припадає на вікову группу від 2 до 4 років.

Переважно, на вітрянку хворіють діти, але близько 10% захворювань припадає на людей старше 15 років. Захворюваність вітряною віспою серед дорослих росте з кожним роком. У дорослих вітрянка протікає набагато важче, можливий навіть летальний результат. Особливу небезпеку вона представляє для вагітних жінок, оскільки плід може бути уражений герпетичною інфекцією.

Інкубаційний період при вітряній віспі триває 11-21 днів, найчастіше близько 14 днів. Спочатку виникають симптоми загальної інтоксикації (нездужання, втрата апетиту, субфебрильна температура тіла, тощо.). На такому фоні або без будь-яких передвісників на шкірі з’являються висипання, що часто супроводжуються підвищенням температури тіла. Елементи висипу, пройшовши через стадії плями та дрібної папули, швидко перетворюються на характерні для вітряної віспи елементи – везикули (пухирці). Одночасно, з підсиханням елементів висипу при вітряній віспі знижується температура тіла і поліпшується загальний стан хворого.

Для вітрянки характерні ускладнення. В результаті нашарування вторинної інфекції може розвинутися сепсис. Важко протікає та не піддається терапії антибіотиками пневмонія, викликана вірусом вітряної віспи. До інших ускладнень, хоч і рідкісних, відноситься енцефаліт, міокардит, нефрит, артрит, гепатит.

Протиепідемічні заходи при вітряній віспі спрямовані на виявлення та ізоляцію хворих (вдома або за показаннями у стаціонарі) на 9 днів з моменту появи висипки. Для контактних дітей до 3 років, які не хворіли на вітряну віспу, встановлюється карантин на 21 день з моменту контакту.

З метою розриву механізму передачі інфекції здійснюють часте провітрювання та вологе прибирання приміщення, де перебувають хворі.

В Україні зареєстрована вакцина від вітряної віспи. Щеплення відносяться до рекомендованих та таких, які проводяться за епідемічними показами. Підлягають щепленню: здорові діти, які досягли 12-місячного вік; діти при вступі до дитячого дошкільного закладу та школи; працівники охорони здоров'я, які мають високий ризик інфікування та не хворіли на вітряну віспу.

Рівненський обласний лабораторний центр


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews