Галина Данильчук

Галина Данильчук

Краєзнавець, музейний працівник, вільний журналіст

У Рівному популяризуватиме творчість Т-О. Сосновського Фундація культурної спадщини його імені

Ще нагороджуватиме премією імені всесвітньо відомого скульптора родом з Рівненщини кращих митців

30.04.2018 19:00   Автор : Галина Данильчук
Джерело: RvNews

Видатний європейський скульптор  ХІХ ст. Томаш Оскар Сосновський (1810-1886) народився на Рівненщині у селі Новомалин Острозького району. Поляк за національністю, уродженець Волині, який упокоївся у Римі, був Почесним доктором 24 художніх академій світу. Частка його шедеврів – мармурових скульптур – нині зберігається у Рівненському обласному краєзнавчому музеї та Острозькому краєзнавчому музеї.  В живописному селі Новомалин збереглися залишки унікальної архітектурної пам’ятки – палацу родини Сосновських, спогади про який знаходимо в численних історичних документах, спогадах та на гравюрах геніального Наполеона Орди.

null
Томаш Оскар Сосновський

 

null
Палац у Новомалині. Малюнок Наполеона Орди

 

null
Залишки палацу Сосновського в Новомалині.  Фото Г. Данильчук

Томаш Оскар Сосновський – один із найбільш славетних та відомих  постатей історії Рівненщини. Численні туристи нині цікавляться пам’ятками пов’язаними з його іменем та його творчістю.

null
Скульптура Христа авторства Т.О. Сосновського. Фото з мережі Інтернет

За ініціативи культурно-просвітницького центру імені Сосновського (голова центру Ярослав Ковальчук), який вже діє на Рівненщині, та обласної спілки художників у Рівному (голова спілки Петро Подолець) створено Фундацію культурної спадщини імені Томаша Оскара Сосновського. 

null
Ініціатори створення  Фундації Т.О. Сосновського. Фото Г. Данильчук

Фундація покликана всіляко пропагувати творчість геніального художника, а також підтримувати наших сучасних митців. Зокрема новостворена організація започатковує мистецьку премію імені Т. О. Сосновського, яку вручатимуть молодим професійним художникам України та Польщі, що буде детально визначено в положенні про премію. Висуватимуться до лауреатства цієї премії митці Рівненщини, Волині, Хмельниччини та Житомирщини. Засновники відзнаки сподіваються, що з бюджетів цих областей на премію виділять кошти, орієнтовно по 25 тисяч гривень з кожної. Свою фінансову частку виділить і Польща.  Премію планується вручати переможцям раз у два роки. 

null
 Фото Г. Данильчук

Як заявили організатори фундації, в їхніх планах – широка популяризація творчості  Сосновського, зокрема планується створити документальний фільм про художника. 

null
 Фото Г. Данильчук

Символічно, що представлення нової фундації громаді Рівного відбулося в Арт-майстерні Георгія Косміаді – одному із нових і привабливих культурних осередків обласного центру. Поважна господиня цього художнього салону Надія Косміаді радо вітала новий крок  на шляху до підтримки та популяризації сучасного образотворчого мистецтва.

null
 Надія Косміаді. Фото Г. Данильчук

 

null
 Надія Косміаді. Фото Г. Данильчук

 

null
 Петро Подолець. Фото Г. Данильчук

 

null
 Фото Г. Данильчук

 

null
 Фото Г. Данильчук

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews