Ярослав Бачинський

Ярослав Бачинський

кореспондент, журналіст, член Національної спілки журналістів України

Туристичне Тернопілля: Два свята сивочолого Збаража (Фоторепортаж)

11.05.2018 15:32   Автор : Ярослав Бачинський
Джерело: TeNews

Милий і дорогий серцю Збаража зустрів свої фестини вже у 807 раз. День міста уже за традицією співпав з відкриттям туристичного сезону Тернопілля. На запрошення гостинних і світлих збаражан і міського голови Романа Полікровського  до сивочолого міста з’їхалося  чимало гостей з багатьох регіонів України та близького зарубіжжя. Урочини з відзначення розпочалися в суботу 5 травня з велопробігу, що стартував з центральної площі. На двоколісному коні витанцювали, і крутили педалями на шосівці   юнь та молодь, також представники старшого покоління. Тут на площі організували змагання зі стрітболу, а згодом чорний асфальт розмалювали учасники першого фестивалю фарб «Holi». Це видовище треба було побачити, насміятися до пуза, поглузувати й покепкувати. Смішно, і весело, і незабутні враження.

На центральному  стадіоні «Колос» провели футбольний турнір «Кубок міського голови Збаража». Почесний  кубок, призи і грамоти сільським футболістам вручав сам мер Роман Полікровський. Ніхто з учасників турніру не залишився без відзнаки і доброго слова.

Пізно увечері палких прихильників українського кінематографу запросили переглянути художню кінострічку «Червоний» у кіно–спортивний театр при Замковому парку.

В неділю, 6 травня, у всіх храмах міста відбулися  ранкові  святкові богослужіння , подячні молебені за благополуччя  міста Збаража та його мешканців, яке охороняє вже дев’яте століття Георгій Побідоносець, що гордо возвеличується на коні в збройних латах на гербі міста.

З самого ранку  у при замковому парку розпочався Всеукраїнський фестиваль-конкурс патріотичного мистецтва «Козацька слава», в якому взяли участь аматори художньої самодіяльності Збаражчини і багатьох районів Тернопільщини.

На урочисте відкриття дня міста та туристичного сезону Тернопілля завітали  керівники області, очільники районів. Начальники управлінь культури, спорту і туризму райдержадміністрацій та області, делегації міст-побратимів, науковці, історики.

Голова облдержадміністрації Степан Барна розповів краянам про набутки в туристичні галузі: «Торік Тернопільщину відвідало понад 2 млн туристів і паломників до двох духовних центрів- Почаївської Лаври  і Зарваниці. На початку року презентували проект «Тернопільське Придністров’я», який поклав інтенсивному розвитку еко- та агротуризму в області. В його рамках об’єдналися декілька районів попри який протікає Дністер. Облаштовується інфраструктура та розвиток малих міст Бережани, Кременець, Збараж. Стоянки на транспортних шляхах та березі Дністра, наш Дністровський каньйон- одне із семи чудес України. Будемо туристичний потенціал області презентувати на  Міжнародному туристичному форумі «Ternolil Region» і наступний проект « Тернопілля історичне».

Гостей та усіх бажаючих частували традиційними варениками та капусняком на «Вареник Fest» та «Капусняк Fest».

Організували змагання для школярів «Скарби Героїв», показові виступи і лицарські бої (громадська організація Клуб історичної реконструкції «Збаразький гарнізон»), виступи гирьовиків, скелелазів, карбування монет .

Потужною енергією, живим звуком заряджали збаражан кращі кавер-гурти, «Настасівські музики», гість свята композитор і співак Андрій Підлужний.

null
Фото автора.

 

null
Фото автора.

 

null
Фото автора.

 

null
Фото автора.

 

null
Фото автора.

 

null
Фото автора.

 

null
Фото автора.

 

null
Фото автора.

 

null
Фото автора.

 

null
Фото автора.

 

null
Фото автора.

Ярослав Бачинський.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews