Прикарпатцям на замітку: фахівці розповіли, як купити ранні овочі без нітратів

17.05.2018 22:52   Опубліковано : Патрік Скеля
Джерело: Версії

Коломийське міське управління Держпродспоживслужби радить, як купити ранні овочі без нітратів.

Нітрати, як правило, є у всій городині – це норма. У невеликій кількості вони нешкідливі, однак коли їх забагато, вони перетворюються у нітрити, які і несуть серйозну загрозу нашому організму.

Для кожного овоча є певна норма нітратів, яку він може містити. До прикладу, редиска – до1200 мг/кг, капуста – 800 мг/кг, огірки – 200 мг/кг, пишуть Версії з посиланням на Дзеркало медіа.

Перевищена кількість нітратів викликає харчові отруєння, а для здоров’я дітей, людей похилого віку та тих, хто має шлунково-кишкові захворювання – взагалі може мати летальні наслідки.

На кожному ринку є лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, де спеціалісти щодня перед тим, як пустити продукцію на прилавки, проводять лабораторні дослідження. Вони перевіряють продукцію кожного виробника. Зокрема, досліджують на наявність нітратів. І лише після того, як лабораторія дасть висновок, що продукція є безпечною, дирекція ринку може допустити товар на прилавки. Цього року Коломийська державна лабораторія ветсанекспертизи провела близько 30 тисяч експертиз і не допустили до реалізації близько 12 кг. ранніх овочів.

Як купити безпечні продукти?

Найчастіше перевищення кількості нітратів виявляють у ранній редисці, капусті та кабачках. Однак, якщо продавці ринків та магазинів бояться перевірок, то продавців, які торгують ранніми овочами просто з тротуарів, не контролює ніхто. Тож даючи виторг їм, для себе ви у рази збільшуєте ризики отруїтись. І нехай вас не вводить в оману, що це дідусь чи бабуся.

Заради власної безпеки, каже фахівець, слід купувати ранню городину в офіційних місцях продажу і обов’язково вимагайте у продавця експертний висновок про те, що його рання городина якісна і не має перевищення вмісту шкідливих речовин. Якщо ж торговець відмовляється надати такий висновок, звертайтесь до керівництва ринку.

Після цього недобросовісного продавця чекатиме позапланова перевірка від Держпродспоживслужби.

Як зменшити вміст нітратів у ранній городині?

Та навіть якщо усі документи свідчать, що вам пропонують натуральні овочі, обирати і готувати таку городину слід за певними правилами.

Коли вибираєте ранні овочі, перш за все, звертайте увагу на колір. Він має бути не надто темним, але, водночас і не надто яскравим – неприродним. Якщо колір перенасичений, отже в таких овочах є надлишок нітратів.

І не забувайте про звичайну холодну воду:

Нітрати бояться чистої холодної води. Тому перед приготуванням, овочі слід ретельно промити у холодні проточній воді. А потім щонайменше на 15 хвилин замочіть їх у холодній воді. Можна воду злегка підсолити. Для кращого результату, ранні овочі варто замочити хоча б двічі.

Екперти також радять інші лайфхаки:

1. Не беріть надто великі плоди. Що більший плід, то більше в ньому хімії. Найкраще купувати овочі середнього розміру.

2. Запам’ятайте в яких частинах овочів найбільше накопичується нітратів:

– у стеблах петрушки, селери, кропу нітратів удвічі більше, ніж у листі, тому їх слід видалити;

– у капусті найбільше нітратів у верхніх листках, качані та прожилках листя;

– в огірках верхній шар має шкідливих речовин більше, ніж внутрішній, отож обов’язково слід знімати шкірку й зрізати частину біля хвостика і верхівку, в редиски, столового буряка — верхівку і хвостик.

3. Найдієвіший спосіб нейтралізації нітратів — кулінарна обробка. Варіть овочі на маленькому вогні, щоб вони повністю були занурені у воду, але не соліть. Як тільки овочі будуть готові, відразу злийте відвар. У такий спосіб удасться знизити рівень нітратів на 40-80%.

4. Не купуйте ранні овочі про запас. Їх не можна довго зберігати в холодильнику.

Як обирати ранню городину

– експерти уже розвіяли міф про те, що у маленьких і пухирчастих огірках менше нітратів, насправді нітрати можуть бути і у маленьких пухирчастих і у великих гладких огірках. Однак найбільше нітратів у пухких та м’яких огірках, а також в овочах, які мають плями.

МОРКВА – не варто їсти великі плоди світлого кольору із яскраво вираженою білою серцевиною. Позеленіла верхівка моркви та дуже довге бадилля також свідчать про наявність нітратів.

ПОМІДОРИ – якщо у помідорів товста шкірка, то вони напевне вирощені із застосуванням нітратів. Якщо м’якоть світліша за шкіру і має багато прожилок, то це теж тривожний дзвіночок.

КАПУСТА – не варто брати капусту великих розмірів, а також ту, яка має неприродно темний колір верхнього листя, чорні плями і вм’ятини.

РЕДИСКА – обирайте тверді гладкі овочі, без чорних крапок.

КАРТОПЛЯ – найчастіше нітрати ховаються у пухкій та м’якій ранній картоплі.

ЗЕЛЕНЬ – у салатах та зелені нітрати криються у надто темному, або навпаки – у яскраво салатовому забарвленні листя, а також у неприродно довгих стеблах та тендітному листі із коричневими кінчиками.


Читайте більше на IfNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Версії