Тернопільські заробітчани розбудовують Європу, або Чому Україна позбавляється «зайвих рук»

01.06.2018 00:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Сільський господар

Якось у Тернополі організували щось на взірець виставки з ноткою ностальгії: демонстрували вироби, позначені маркою, колись дуже відомою, місцевого фарфорового заводу. Підприємство давно опинилося поза рядками економічних довідників, бо його просто не існує, а фарфорові «дрібнички» залишилися – як пам’ять про той час, коли до воріт прохідної тягнувся на зміну люд.

Нині Наталка Івасюк, колишня працівниця підприємства, хіба зі смутком згадує, як вручну розмальовувала чашки і сервізи, щоразу додаючи своїм пензликом щось особливе. Майстриня пішла з підприємства у бурхливі 90-і, коли новонароджена Українська держава спиналася на ноги, а промисловий потенціал, залишений у спадок есересерівською ерою, потроху переходив під диктат ринкових взаємин. І те, що здавалося вічним і надійним, як ось тодішні промислові гіганти на кшталт комбайнового заводу, бавовняного комбінату, перестало працювати. Нині списані з «економічної карти» Тернопілля численні підприємства. А разом з ними пішли в небуття надії колишніх заводчан мати роботу, зарплату і прибуток від акцій. Пані Наталія розповіла, що свій приватизаційний майновий сертифікат вклала у своє підприємство, як і її чоловік, який працював в одному зі складальних цехів комбайнового заводу, – у своє. «Тепер можемо хіба що на руїни наших колишніх годувальниць подивитися», – каже жінка і з іронією додає: «На пам’ять про відвідини – хіба пучок кропиви нарвати – як «прибуток» від акцій».

Вони давно вже не живуть у Тернополі і на хліб заробляють не тут. Чоловік трудиться в Іспанії на видобутку граніту, а Наталія добре пам’ятає італійські ліри – ними розплачувалися господарі теплиці, де наймитувала. Потім уже були євро, зароблені на прибиранні готелю в Німеччині. Злотими їй платив польський власник полуничної плантації, а тепер жінка перебралася до Ізраїлю доглядати похилого віку подружжя.

Типова історія тернопільської сім’ї Івасюків – схожа на тисячі інших. Бо щороку краяни виїжджають на закордонні заробітки. І потічок трудових мігрантів не міліє, незважаючи на потребу місцевого ринку праці у кваліфікованих робочих кадрах. 

Читайте також

Чи потрібно тернопільським заробітчанам декларувати свої доходи
Скільки заробітчан з Тернопільщини вже мають власне житло у Польщі
Де заробітчани з Тернополя хочуть працювати

– Без причини нічого не буває, – каже колишній автомеханік Тернопільського авторемонтного заводу Сергій Дорошенко. – Міг би, звичайно, на котрійсь зі станцій техобслуговування влаштуватися чи власний бізнес започаткувати. Але 1000–1500 євро щомісяця, як у Чехії, тут мені не заробити…

Не секрет: ціни в наших магазинах і тарифи на комунальні послуги зростають значно швидше, ніж заробітна плата. А виживати якось треба, та й жити хочеться добре і вже нині, а не завтра. До речі, згадався прямий ефір з міністром соцполітики Андрієм Ревою на одному з телеканалів. Його буквально «атакували» запитаннями на тему, чому так широко розрекламоване владою підвищення пенсій загалу додало гривень 200–300. То де ж європейські стандарти якості життя? Міністр «відбивався» обіцянками чергового «осучаснення» і ніби не помічав резонного у шквалі запитань: чому людина, яка виходила на пенсію кілька років тому й отримувала на той час суму, що становила дві-три мінімальні зарплати, нині і до однієї мінімалки не дотягує…

За даними соціологів, більшість українців шукає роботу в сусідній Польщі. З опитувань тих мешканців наших країв, котрі виїжджали туди на заробітки упродовж останніх п’яти років, четверта частина на такий крок наважилася вперше, третина – більше 2–3 разів, є й такі, хто практично замешкав на території нашої західної сусідки, а додому, на Тернопілля, навідується вряди-годи. Ось перед Великоднем вишиковувалися довжелезні черги на прикордонних постах – в Україну в’їжджали наші заробітчани, повертаючись тимчасово з Польщі, аби погостювати на свята. Час відредагував зміст давнього народного прислів’я «В гостях добре, а вдома найкраще». Нині ж наші повертаються, щоб на Батьківщині… погостювати.

І не відлякує земляків та обставина, що робота, на яку залучають у Польщі 77 відсотків українців, пов’язана з великими фізичними навантаженнями, – сфера для суто чоловічих рук. Ще 16 відсотків співвітчизників зайняті за кордоном наданням послуг – тут задіяні здебільшого жінки. Юна випускниця Прикарпатського національного університету з дипломом філолога Тетяна Богданюк у Тернопіль не прибула, а виїхала у Сполучені Штати Америки працювати нянькою в родині фермера. Рік за роком – і штат Монтана став її постійним місцем проживання. 

Результати соціологічних опитувань нікого не дивують: 92% респондентів заявляють, що мають велике бажання працювати за кордоном. Більшість своє оте бажання пов’язує з надією заробити великі гроші там, бо впевнена, що тут отримуватиме занадто мало для достойного життя. І для цього готові навіть фах змінити: бухгалтерка береться за швабру, інженер буде цеглу тягати на будівництві, якщо потрібно, то працювати не 8 передбачених українським трудовим законодавством годин, а 10–12. Де? Вектори трудової міграції залишаються незмінними – Німеччина, США, Канада, Польща і Чехія… 

Як і сто років тому галичани масово переселялися в Канаду і своїми руками створювали цю країну, так і тепер виїжджаємо в чужі світи, створюючи комфорт там. Чому ж досі українська політико-бізнесова еліта не може освоїти елементарне житейське: кожна людина працює, щоб жити, а не навпаки. Грамотно створити суспільні правила гри, достойні українців, щось поки не дуже виходить. Кебета високопоставленого чиновництва працює в напрямку оподаткування в Україні заробленого співвітчизниками за кордоном, а не допомоги у створенні власного бізнесу такого ґатунку, який надавав би робочі місця із зарплатою тут, як там.

Галина СІРА


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Сільський господар